《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
新po lm
好心痛
好眼瞓💤仲有無架究竟
如果最後嗰啲劇情 係要男主角出手救女主角 嗰啲狗血劇情!我都冇所謂㗎!只要係happy ending就好啦
其實好正路 有得比你食女神你食唔食
做開cd-rom追左好耐
見到Alex同p上床
睇到個心好拿住痛
求下樓豬對晴晴好返少少
眨眼之間,時間又過左一個月,晴晴已經完成曬一個階段共三個月嘅療程。

值得慶幸嘅係佢仲未死得,唔慶幸嘅係佢亦未痊愈。

佢需要繼續做多一個療程,問題係之前佢已經洗左百幾萬,家下個戶口得返幾萬蚊,已經唔再夠俾醫藥費。

「晴晴,呢度有十萬蚊,你拎去做醫藥費啦。」今日嚟探病嘅佳瑩遞俾晴晴一卷銀紙。

「你幾時儲到十萬蚊咁多架?」晴晴問。

「我問老細借糧,再加埋戶口筆錢,就得出咁多啦。」

「但係你借左呢啲錢俾我,我唔知第日有無機會還…」

「睬睬睬,唔准你講埋啲唔吉利嘅說話,重新講過呀。」

「你借左呢筆錢俾我,日後我一定會還。」

「咁講先啱架嘛,我呢度十萬加埋你戶口剩低嗰幾萬,應該夠俾一期錢架啦,剩低嗰啲唯有再諗辦法。」佳瑩問。

醫院知道晴晴有難處,俾佢分期付款嚟俾醫藥費。

佳瑩同晴晴提議話:「短時間籌大筆錢真係有啲難度,不如晴晴你試下,揾你之前識嗰有錢仔借呀?」

晴晴搖搖頭:「我同Alex都解左約咁耐,我又唔係佢邊個,大家非親非故,佢點會無啦啦借俾我?」

「問下都好呀?」

「算啦,就算係夫妻任何有一方有事,另一方都唔一定願意出錢幫手,更可況我同Alex一啲關係都無,又點會肯借咁大筆錢幫我,仲要借左隨時可能拎唔返。」

「喂呀,都話唔好講啲衰嘢囉,既然唔問個有錢仔借,咁我記得你講過你個走左佬嘅衰老豆最近返左嚟香港?不如你試下問下佢借?」

晴晴一聽到有人提佢老豆,塊面即刻變色:「問佢借?呢條仆街點會肯借呀?

「你求下佢可能肯呢?」

「癡線!我寧願無錢醫病就咁死左去,都唔會去求嗰個仆街死賤人!」晴晴一時激動,chok到條氣,咳個不停。

佳瑩一邊掃佢個背一邊講:「你唔好咁啦,為左啖氣你想連條命都唔要?最多我幫你求佢,你係佢個女,我信佢會幫你架。」

「唔好,我唔洗佢幫…」

雖然晴晴堅持唔要揾佢個老豆幫手,但佳瑩為左幫晴晴籌錢醫病,決定自把自為一次,去左揾晴晴老豆林哲求救。

一個星期後,林哲嚟到醫院探病。

晴晴本來聽緊歌,但一見到佢個仆街老豆,立即熄左喇叭,用不友善嘅眼神睥住對方:「你點解喺度?你嚟做咩呀?」

「你個friend話你有事,叫我嚟睇下你。」

「嚟睇下我死得未?」

「我知你好憎我,亦唔會原諒我,係我對你地唔住。」林哲行到床頭,放低一張支票,「呢度有啲錢,你拎去俾住醫藥費。」

晴晴望一望張支票,用不屑嘅語氣問:「你放低張支票咩意思?十年前你個仆街拋妻棄女,十年後竟然走嚟我面前假惺惺扮好人?俾三十萬當補償,想你自己個心好過啲?」

林哲無正面回應,佢話:「我唔阻你,你好好休息。」

講完佢就轉身離開。

「你知唔知你同個女人走左佬去台灣之後,阿媽日日都喺醫院等你返嚟。」

林哲止住腳步,聽晴晴講落去。

「你知唔知阿媽一直都信你,信你會回心轉意返嚟佢身邊,你知唔知喺佢臨死嗰刻,佢都淨係怪自己等唔到你返黎,無怪你一走了之。佢每日就訓喺病床一直等緊,心入面一直相信住,終有一日你會返嚟佢身邊,可惜佢等唔到。」

林哲無出聲,晴晴繼續講:「其實你真係好自私,由始至終你淨係諗你自己,十年前係咁,十年後都係咁,你想自己個心好過啲,就求其放低三十萬當補償,但係其實,有啲嘢係補償唔到架。」

「對唔住。」林哲靜默左半分鐘,抱歉一句,離開左病房。

晴晴講得佢無錯,由始至終佢都係一個自私嘅人。

十年前,林哲唔想負責任,丟低兩母子,同左第二個女人去左台灣,十年後,受到良心責備嘅佢,為左自己好過啲,想用呢三十萬作補償。

但正如晴晴所講,有啲嘢係無得補償,有啲嘢永遠無法被原諒,做得仆街就預左唔會好過。

林哲走左之後,晴晴就撕爛左支票。

佢唔會原諒呢個老豆,絕對唔會用佢一分一毫。

佢開返著喇叭,聽下歌放鬆一下心情,一開著就播緊Pink Floyd嘅 Wish you were here。

與此同時,門外突然傳出一把熟悉嘅聲音。

「有錢都唔要,唔似你喎。」
睇到好心痛
alex係一個後知後覺既人,有時要比較過,先知自己真正鍾意邊個架嘛
今晚仲有冇,好眼瞓
無啦,聽日繼續
早抖樓主
支持
男主角出現了
係咪Alex出嚟啦要重甜
醫好先重甜得唔得
Lm
Alex終於到啦
G持一下
好唔鍾意priscilla
樓豬可摸耳寫死佢
男主嗎
男主要出嚟了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞