《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
倒數五分鐘
文呢
1點59分
兩點啦
2:01
F5掣撳爛咗 樓主諗住點賠?
2點05分喇
又上熱門
又要加文
文呢樓豬
好快好快,等多一陣,就出
快啦清 緊火
live
文呢清
加文啊
正已評,文呢
樓主,我要入黎啦!
天色已光,窗外嘅雀仔叫個不停。

Alex係一個生活規律嘅人,每日準時訓教,朝早八點鐘起身食早餐。

Priscilla就係個作息無定時嘅人,一時好早訓一時又會夜訓,但無論幾點訓都好,每朝都係好晏先起身。

而Priscilla其實係有工返,就係喺自己老豆間公司打工,但身為太子女,佢鐘意幾時返工就幾時返工,就算唔返都得,總之想點就點,十分自由。

住左入嚟差唔多兩個禮拜,佢都未陪過Alex食早餐,所以何管家一般都淨係煮兩人份量嘅早餐。

「何管家,今日塊多士好似煎得燶左少少。」Alex輕輕用刀刮走麵包表面煎燶左嘅地方。

「對唔住少爺,我一時唔記得睇火,所以唔小心煎燶左,睇嚟喺控制火候方面我都係比唔上晴晴,晴晴次次都煎到塊多士脆得嚟又唔會燶。」

「係呀,諗返起嚟,其實佢煮啲嘢都幾好食。」Alex望一望隔離以前晴晴坐嘅位置,回想對方以前煮過嘅嘢食。

「係啦,何管家,我早兩日叫打電話俾晴晴,佢有無覆你呀?」Alex將一小塊西多士放入口中。

何管家搖搖頭話:「我打左幾次,佢電話都無人聽。」

「真係奇怪,佢做咩唔聽電話又唔覆機?」

「我諗可能係轉左電話號碼掛,但係少爺,乜你有事要揾晴晴咩?」

「無,無咩特別事。」Alex見一直聯絡唔到晴晴,心入面其實有啲擔心,驚對方唔知係咪發生左咩事。

雖然佢知道自己同晴晴已經解左合約,雙方已無任何關係,對方就算真係發生咩事,佢都擔心唔嚟,亦輪唔到佢擔心。

只係唔知從幾時開始,佢對晴晴變得咁關心。

朝早十一點幾,Priscilla終於訓醒覺。

佢刷完牙行落客廳,見到Alex撩緊豆豆玩:「Alex BB,做咩喺度偷懶唔練歌呀?」

「我有練呀,見練到攰先出嚟陪貓仔玩一陣。」

「咁我叫你改嘅嗰段結他solo,你改左未?」

「改左啦,陣間排練彈俾你聽。」Alex回答。

正如上面所講,Priscilla同Alex一樣,唔憂柴唔憂米,得閒先返下工。平日啲時間大部分都係去shopping、high tea、做facial諸如此類,另外當然唔少得就係夾band唱歌。

除左平時會去酒吧出show之外,佢不時都會幫隊band報一啲音樂比賽。

早排佢就幫隊band就join左一個樂隊原創歌曲比賽。

本身Priscilla個前度男友係樂隊嘅結他手,但家下佢地散左,咁就由現任男友Alex補上。

Alex對呢啲比賽一直都唔係好感興趣,佢認為音樂唔係體育競技,好難分到高低,玩呢啲比賽都係志在參與。

因此只係佢抱住玩玩下嘅心態參加,相反Priscilla就十分好勝,一心要贏冠軍。

二人為此而產生左一啲分歧。

「停一停,停一停。」

排練到一半,Priscilla嗌停,其他樂手隨即停止彈奏。

「我覺得啱先個位我應該要再高音少少,Alex你陣間試下再升高一個Key。」

「再高一個Key?成首歌個key已經好高,再高就唔好聽。」Alex答話。

「點會唔好聽,高音啲先show得到唱功勁架嘛,同埋我覺得編曲可以再複雜一啲,不如試下喺拍子上再做啲變化?仲有係,Alex你個結他solo都係太簡單啦,最好再彈得花巧啲。」

「但係首歌中間已經四拍轉七拍,再任意亂咁轉拍子,感覺好似有啲怪,同埋我地結他、鼓同bass都加左好多techniques嘢,再加就會多左,首歌會變得好難聽。」

Alex唔鐘意呢首歌,佢覺得成個歌淨係得show off,一啲都唔好聽。

「梗係玩得難啲,show off位多啲,咁先顯示到我地勁過其他band架嘛。」Priscilla反駁話。

「比賽呢啲都係志在參與,最緊要係享受過程啫,如果為左show off,令到首歌變得唔好聽,咁我作為結他手,都好難彈落去。」

「錯啦,參加得比賽就梗係要贏,要證明係叻過其他人,咁先威到俾人睇。」Priscilla話。

「但玩音樂本身都就唔應該同人比較,最緊要係玩到自己鐘意嘅嘢,就算係比賽,只要上到台玩得開心,彈得過癮就得架啦,勝負其實唔重要架。」Alex回應話。

「平時出show就無所謂,但比賽就一定要贏,同埋你彈得犀利過人,唱得好過人,嗰種優越感都會令你開心架!」Priscilla繼續反駁。

Alex唔認同對方呢種講法,玩音樂嘅快樂係嚟自音樂本身,並唔係由同人比較而獲得。

只不過,雖然佢係唔認同,但都無反駁落去,怕拗拗下會演變成鬧交。

佢費事同對方嘈,免得傷感情,加上其他樂隊成員都無意見,唯有就聽對方提議嘅,將一首四分鐘嘅歌改到有咁複雜得咁複雜。

彈嗰過程中,佢一啲都唔享受,因為首歌真係唔好聽,高音為唱而唱,technique位為加而加,毫無意思。
等咗半個鐘啦,我忍唔住啦樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞