《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
皮已正
lmmm
sor㩒錯 樓主我愛你 等你出文呀
lm
新帖留名
lm
留名
留名等he
lm

文呀
lm
文呀

噚晚先開始睇
睇到今朝聽到雀仔叫先肯瞓
新post 竟然冇文
lm
文呢
係咪差唔多埋尾了?
playlist好正 聽到熟悉嘅歌
文呢
喺去英國之前,Priscilla一路keep有約Alex出嚟聚舊,只係Alex一直都無應約。

因為佢唔想俾對方知自己耳仔聾左,佢為此而自卑,一直唔敢見對方。

直到喺英國接受完治療,耳仔醫返好之後,返到香港又收到Priscilla嘅邀約,而呢次佢終於可以赴約。

晚上,佢同Priscilla兩個出嚟食飯、飲嘢,相談甚歡,二人傾左好多中學時一齊夾band嘅往事,勾起返Alex好多回憶。

喺佢眼中,Priscilla仍然係嗰個年少時迷戀過嘅Priscilla,同樣地,喺對方眼中,自己仍然係嗰個結他彈得好,且熱愛音樂嘅Alex。

嗰晚二人傾得好開心,仲飲到醉醺醺,喺酒精催化下,彼此心中封存已久嘅愛意又撻返著,結果佢地就上左床。

Priscilla同本來嘅男朋友Peter已經分左手,早排失戀期間,佢不時都搵Alex傾訴。

因此,嚴格嚟講,Alex並唔算撬人墻腳。

而到第二朝早訓醒,Alex除左見到側邊訓多左個人,一打開電話仲收到晴晴發過嚟嘅短訊。

對方話要過嚟探豆豆。

Alex第一時間就覆返話無問題,隨時都可以過嚟。

原本佢諗住見到面,就同晴晴分享下喺英國治療期間發生嘅一啲逸事,但無諗到對方嚟左一陣就走左。

無見兩個月,佢發覺晴晴唔同左,對方成個人好似落曬形,講嘢都無嚟神氣,眼神仲不時透露著疲倦和憔悴。

佢心諗對方係返工太攰定係病左,如果係病,咁應該病得幾嚴重,可惜佢未嚟得切開口關心,對方就話要走。

之後佢唯有就用WhatsApp問返:「日頭見你面青青咁,你係咪唔舒服?」

晴晴無回覆,唔係唔想回覆,而係因為佢個病突然變得唔穩定,前腹後背痛到好似要裂開咁滯。

覆唔到message不得止,仲痛不欲生地喺床上典嚟典去。

醫生同護士得知情況後就趕到病房,醫生即場幫佢打左兩支止痛針同鎮定劑。

過左大約五分鐘,晴晴身上嘅劇痛才得以舒緩,後尾喺鎮定劑效用之下,佢好快都訓著左。

至於佢之前做嘅嗰個抽血報告,結果其實已經出左,血液中嘅細胞顯示正常。醫生拎埋佢上次嘔出嚟嘅綠色液體去驗,發現原來只係水同粉末。

醫生告誡晴晴唔好拎自己個病嚟較飛,叮囑佢以後唔好再開呢種玩笑。

晴晴聽醫生話,決定乖乖地留喺醫院醫病,無再偷走出去搵Alex,亦無再同Alex聯絡。

訓喺病床,無聊嘅時候佢就會開著部藍芽喇叭,聽歌解悶。

依家就算佢播歌播到幾大聲,都無人話佢,因為呢間四人病房入面,家下就剩得返佢一個。

對面床嘅黃婆婆早幾日過左身,無人會再日日朝早播粵劇,無人會再投訴佢播啲歌難聽。

黃婆婆係喺深夜突然心臟病發死嘅,當時晴晴訓緊教,唔知發生咩事,第二日起身就見到對面床空空如也。

嗰日臨訓前都仲見到張床黃婆婆偷偷地聽收音機,點知訓醒覺擘開眼,已經見唔到對方,黃婆婆已經去左另一個世界。

死亡就係嚟得咁突然,譬如呢一秒你聽緊歌,下一秒可能就雙眼一黑,長眠不起。

晴晴唔想死,問題係呢啲嘢唔輪到佢控制,或者佢都會好似黃婆婆咁,半夜三更突然病情惡化,到第二日啲朋友嚟到醫院先知自己去世嘅消息。

唔知到時自己嘅死訊會傳幾耐先會傳到Alex耳中?

唔知對方聽見呢個消息時會係點嘅反應?

係傷心?驚訝?定係無感覺?

可能先係驚訝,跟住傷心一陣,最後就變返無感覺。晴晴希望Alex會係呢個反應。

或者最後都係唔在乎,但至少都為佢傷心過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞