《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
4.啦樓豬...
私心想睇牙朗倒戈
諗住4點幾入黎實冇死。。。
說好的兩點呢....
訓唔著嘅Alex輾轉反側,合埋眼諗起晴晴,擘開眼就望見訓喺隔離嘅Priscilla。

望住對方熟睡嗰樣,佢個心不禁感到十分愧疚。

難得Priscilla花左咁多心思,打扮得咁靚,而且仲準備左隻火辣辣嘅舞,但自己竟然卻喺一個本應愛慾纏綿嘅時刻,諗起第二個女人,仲好掃興咁拒絕對方。

諗返起,佢覺得自己有啲對唔住Priscilla。

做得人地男朋友,佢其實就唔應該再去諗晴晴,唔應該再去諗嗰啲過去左嘅事,佢要做嘅要係一心一意對待身邊呢個女人。

佢承認同Priscilla拍左拖後,佢地之間的確係存在唔少未磨合到嘅地方。

不過佢認為唔緊要嘅,只要心中有愛,佢相信好多嘢都可以互相遷就同包容。

或者佢應該係要多啲去了解Priscilla嘅世界,而唔係一直掛住同晴晴嘅往事。

今晚Priscilla俾左個驚喜自己,照計自己都要俾返個驚喜人。

時間已經係清晨四點幾,疲倦嘅Alex打一個喊露,佢諗到聽日俾咩驚喜就進入夢鄉。

到左第二日。

Alex食完個早餐,就親自下廚煮早餐俾Priscilla。

平時佢好少親自下廚,今日特登親手煮早餐俾一個小驚喜對方。

早上十一點幾,Priscilla訓醒落嚟樓下,見到Alex親自為自己煮左早餐,感到意想不到。

「你終於訓醒啦?快過嚟食早餐呀,本人親自落廚,快試一試我啲手勢!」Alex煮左個沙嗲牛肉麵加煎雙蛋。

「哇,呢啲全部係你煮嘅?望落去就好OK啦,但唔知好唔好食呢?」Priscilla一臉歡喜。

「你快試下咪知囉!」

Priscilla嘗一啖沙嗲麵,即刻豎起大拇指讚好:「掂呀,味道好得!」

「哈,好味就食多啲啦,食飽之後我有啲正嘢俾你聽。」

「嗯?咩正嘢?」

「我揾到隊band,佢地作啲歌幾正。」Alex展示手上幾隻嘅CD。

「咦?Polyphia?呢隊band我都有聽過。」

「呢隊樂隊唔錯呀,編曲幾有心思,彈啲嘢show得到技術之餘又好聽,我地可以聽下,學習下點樣喺編曲上show off得嚟整到首歌好聽。」

「好呀,聽完學到嘢嘅話,到時又可以贏返幾個獎,哈哈!」

等Priscilla食完個早餐,Alex就同對方一邊聽住歌,一邊討論音樂,傾得好投契,感覺仿佛就似返到中學嗰陣時咁。

到左下晝,晴晴話想去行街買嘢,Alex就陪佢去,夜晚對方話想食法國大餐,Alex仲一早估到book定檯。

全日Alex都將全幅心機放喺Priscilla身上,無check電話有無短訊,亦無去諗晴晴。

佢地出到港島,未去到餐廳,架車就唔知咩事突然間死火。

無奈之下,佢地被迫將要架車停喺路邊,停嘅位置咁啱就喺醫院門口附近。

佢地落車檢查下部車係發生左咩故障。

同一時候,喺醫院探望完晴晴嘅佳瑩行出嚟門口,佢離遠見到Alex。

佢地淨係見過一次面,但佢都認得出對方。

「請問你係咪Alex?請問方唔方便講兩句?」佳瑩主動行到Alex面前。

Alex打量左佳瑩好一陣,先醒起佢係晴晴嘅朋友,之前一齊搭過檯食過飯。

「係,我係Alex,如果我無記錯,你係晴晴嘅朋友?」

「我有嘢想揾你傾下,係關於晴晴嘅事。」

「關於晴晴嘅事,晴晴佢有咩…」Alex說話講到一半就被打斷。

「Alex,你快過嚟幫手睇下,係咪舊電出左事?」Priscilla揭開車頭蓋,叫Alex行埋嚟一齊下check部車有咩問題。

「唔好意思,我地架車死左火,依家可能唔太方便…」

「喂呀,Alex唔好棟喺度,快過嚟幫下手!」

「你可唔可以借一百萬俾晴晴醫病?」佳瑩直接開口問。

兩把聲音重疊埋一齊。

Priscilla把聲大啲,行過嚟拍一拍Alex膊頭,聲音遮蓋左佳瑩嘅聲,令Alex聽得唔清楚,淨係聽到晴晴同一百萬呢兩隻字。

跟住Alex就被Priscilla拉走去搞部車,想問多句都唔得。

佳瑩見佢地搞緊架車,都唔好意思繼續打擾,唯有轉身離開。

二人檢查左部車一輪,,發現無得搞,只可以call人嚟拖車。

Alex望一望周圍,發現晴晴嘅朋友已經走左。

佢喺度諗:晴晴?一百萬?啱先究竟對方講左咩呢?
終於等到!!!留名再睇
到左下晝,晴晴話想去行街買嘢,Alex就陪佢去,夜晚對方話想食法國大餐,Alex仲一早估到book定檯。

唔係晴晴啊樓主
正想講
垃圾P喺度嘈嘈閉阻住人傾計
一個有基本修養禮貌嘅人見到人傾緊計都唔會隨意打斷拉走人啦
好撚煩呀p
仲有冇
俾多更得唔得
人地傾緊計但垃圾P就鬧Alex淨係棟喺度
樓主哩下寫到佳瑩好似鬼垃圾P睇佢唔到淨係睇到Alex自己企喺度咁
慣左手勢改返*priscilla
今晚冇啦?
Moreee
等到
今晚冇喇?
原本夠字數出兩篇,但刪減左,得返一篇要等聽日先有
咁岩等到, 唔知仲有冇
唔夠喉
一晚追到live好正 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞