《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
文啊
琴日開始睇 好好睇呀 支持
等你等到01:10,都未出文,ching我瞓先
冇文
我岩岩上床開左個list聽住打開個post
發現無文
眼瞓,但又好想等到文
快馬加鞭
做乜停
就嚟兩點喇
仲有廿分鐘就兩點
留個名
唔瞓等緊你啊樓主!!
加速等文
Alex出現喺眼前,晴晴一開始以為自己眼花,但睇真啲,呢個男人真係Alex。

點解Alex會知我喺呢度?佢嚟呢度做咩?佢係咪已經知道左我有病?

呢一刻,晴晴腦海閃過好多疑問,與此同時,心入面嗰隻小鹿又忍唔住亂撞。

※ ※ ※

「嘀噠嘀噠—」

傍晚時分,外面落住雨。

Alex坐喺客廳陪緊豆豆玩,又不時check住部電話。

個幾禮拜前,晴晴嚟探豆豆嗰陣,Alex見到對方臉色有啲差,當時佢未嚟得切開口問係咩事,對方就走左,之後佢send返message問晴晴係咪唔舒服,但一直都無得到回覆。

後尾佢都send多幾條短訊問,連電話都打埋,然而對方都係無覆佢,亦無接聽過電話。

「Alex BB,行得啦。」Priscilla喺樓上換完衫,化好個妝行落樓。

嗰次同Priscilla上完床後,Alex好快就同對方確認左關係,仲同居住埋左一齊。

今日就係佢地拍拖一個禮拜紀念日,佢地準備出去食飯慶祝。

因為佢地係二人世界撐檯腳,所以何管家無跟埋一齊去。

上車後,Priscilla就坐喺司機位,Alex就坐喺側邊位。

同平時一樣,一上車Alex就戴返個頭盔。

「Alex BB,你記唔記得你應承過我啲咩架?你答應過我話要克服恐懼,上車盡量唔戴頭盔架嘛。」Priscilla攬上安全帶。

Alex同Priscilla講左自己因為嗰一次車禍佢心入面蒙上左陰影,搭親車都有恐懼感,每次都一定要戴住頭盔坐車,個心先會定一定落嚟。

Priscilla得知後,反而提議佢唔好再戴頭盔,叫佢誠實地面對恐懼,從而先可以克服恐懼。

問題係,心理陰影唔係粉筆字,唔係話想抹走就隨時可以抹走。

「下?真係唔戴?」

「係呀,唔通你想咁樣戴住個頭盔一世咩,你要試下除低,嘗試克服你以前嘅心理陰影同恐懼。」Priscilla伸手除低Alex個頭盔,然後一手拋去後面座位。

呢個黑色頭盔就係之前晴晴送俾Alex嘅生日禮物,係嗰個人手內置無線喇叭頭嘅盔。

Alex無左個頭盔,頓時無左安全感,正想轉身探手拎返過嚟,Priscilla就踩油門開車。

「停停停—」Alex驚慌失措,緊捉住Priscilla揸住軚盤嘅手叫停。

Priscilla被Alex捉住隻手,難以控制軚盤,只能急剎停。

Alex隨即伸手拎返個頭盔,Priscilla就話:「喂呀,你啱先咁樣捉住我隻手,係好危險架!」

「我都唔想,但我真係唔可以無左個頭盔。」Alex戴返頭盔話。

「唉,咁算啦, 我都唔逼你啦。」講完,Priscilla繼續開車。

佢地從清水灣嚟到旺角。

「…轉右轉右,差唔多到啦。」Alex為Priscilla指示方向。

Priscilla一臉疑惑,扭軚慢慢轉入右邊路口,嚟到一間大排檔門前。

「到啦,係呢度啦。」Alex

「呢間就係講嘅好正嘅餐廳?」Priscilla望見眼前嘅大排檔,眉頭一皺。

「係呀,入面啲嘢好好食架。」Alex除低頭盔,解開安全帶。

「我地真係要食呢間?」Priscilla露出失望嘅表情,佢以為Alex會帶佢到高級餐廳慶祝。

「嗯?你唔鐘意呀?」

「唔係唔鐘意,不過話曬今日係我地拍拖一個禮拜紀念日,照計應該食好啲好好慶祝一下,我知道呢頭有一間法國菜都唔差架,不如我地去嗰度食呀?」

「好呀,無所謂呀,既然今日你唔想食呢間,咁我地下次先嚟,今日就去食你嗰間法國菜啦。」

Alex見平時佢地兩個唔係食法國菜就係意大利菜,再唔係就係日本嘢,今日見係拍拖紀念日,想過得同平時唔一樣,所以先特登帶Priscilla嚟試下呢間大排檔。

之前晴晴帶過佢嚟食,佢覺得味道唔錯,不過既然Priscilla話想食返法國菜,咁就食返法國菜。

其實食咩佢都無乜所謂,最緊要都係女朋友開心啫。

之後佢地就嚟到一間高級法國餐廳用膳。
gogogo
樓主
Priscilla係咪港女
今晚係咪冇啦
臭雞P
1個禮拜紀念日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞