《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
2:31
呢一晚,Alex輾轉反側,完全訓唔著。

佢嘅心情嘅沉重又好緊張,一直諗緊同晴晴見面時,到時應該講啲咩好。

佢喺度諗,係咪要準備定一啲安慰嘅說話比較好?

但平時自己好少安慰人,要安慰好似唔識講咩啲好。

於是佢打開電話google一下,記低幾句安慰嘅句子,準備到時講。

例如係「希望在明天,你一定無事嘅,會捱得過去嘅」、「你要堅強,捱過呢一關,上帝一定會幫你…」等類似呢類鼓勵開解嘅說話。

佢知道晴晴依家內心一定好哀傷、好絕望,佢希望藉呢啲說話能消除對方內心嘅不安感。

趁天仲未光,佢拿拿臨再記多幾句。

到左第二日下晝,何管家就車佢到醫院。

佢已經記熟嗰啲安慰嘅說話,心入面亦都模擬左一次行入病房嘅情景。

就係佢會拎住果籃,行入病房,好自然咁放低果籃,然後同對方講一句hello。

點知佢一行入病房嗰下,見到晴晴訓喺病床,個心即刻跳得好快,而同一時候,望見對方憔悴不堪嘅樣,個心又好痛。

咁啱仲撞見晴晴喺度搣手上張支票,呢幾樣嘢加埋令佢思緒一下子變得混亂。

本來想講hello,結果就衝口而出講左:「有錢都唔要,唔似你喎。」

講完嗰下佢已經即刻想收返,見面第一句講啲咁嘅嘢,感覺好奇怪。

晴晴見到佢出現,成個人當堂呆左,塊面仲紅到好似蘋果咁。

Alex拎住果籃,慢慢行到病床前:「Hello…」

晴晴第一時間用張被冚住自己,佢唔想俾Alex見到自己一副咁殘嘅樣:「點解…點解你喺度嘅?」

「我特登嚟探你。」Alex放低果籃話。

「但係你,你點知我喺度架?」隔左張被,加上隔離部喇叭仲播緊Pink Floyd,晴晴嘅聲音就顯得有啲細聲。

「係佳瑩話聽我聽。」

「咁你嚟呢度做咩呀?」

「講左啦,都話嚟探你呀嘛,咁你做咩拎張被遮住自己,係咪唔想見到我…?」

晴晴即刻放返少少張被落嚟,遮住半邊面答:「唔係…只不過我無諗到你突然會嚟探我。」

Alex坐到床邊,輕輕拉低返另外半邊被,想認真望清楚眼前呢個女人。

昔日臉上總帶著活力嘅晴晴,如今變得虛弱蒼白,塊面瘦到兩邊「𨋢」曬入去。

Alex越望就感到覺得心痛。

晴晴見對方咁樣近距離注視自己,個心跳得好快,快到好似就嚟想跳出嚟咁滯。

二人對望大約幾秒後,晴晴臉帶羞澀咁擰返轉面,順手熄一熄部喇叭。

Alex見晴晴啱先聽緊Pink Floyd,於是問:「你依家都開始聽Pink Floyd呀?」

「係呀,間唔中聽下都覺得幾好聽。」

「哈,好聽就聽多啲啦。」

「係啦,你做咩無端端咁得閒過嚟,乜唔洗陪Priscilla咩?」晴晴問。

Alex搖一搖頭:「唔洗呀,佢走左啦,唔會再返嚟。」

「哦~~~咁豆豆佢點呀,你有無好好對佢呀?」

「有呀,依家肥肥白白,好活潑呀。」

Alex答完,然後望住晴晴問:「咁你呢?你點呀?」。
搭半啦
竟然呢度停
遲左三分鐘唔算遲
唔夠喉
竟然呢到停左
呢度停....今晚仲點訓得著
有咩點姐,聽得返嘢囉
入戲玉未啊
live左好痛苦
嗰句alex問架
早知唔等 睇完仲加訓唔到
屌,睇咗做晴晴問
今晚係咪冇喇樓主
好吊引!
今日兩篇都出曬,聽日再更
大家睇完晴晴,可以安心訓覺啦,早抖
聽日係咪都係差唔多呢D時間出
都係停左
早抖啦樓主
睇完安心訓較
梗係啦
停咗係到好吊癮呀
睇到好心up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞