《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
仲有冇
我唔想睇港女P
more
我要晴晴啊!
出埋平時你聽開嗰啲playlist啦
啲歌好撚正
樓主咁寫Priscilla對我嚟講已經寫死咗Priscilla同Alex嘅關係
等左成晚都無晴晴
我落街寄包裹
On9港女以為飆高音編曲覆雜solo shred到出火就好聽 去聽中國好聲音啦

我晴世一!
想知佢兩個幾時分手
到左夜晚,Priscilla排練左大半日話好攰,想早啲訓養聲,連晚餐都未食就上房訓教。

佢一時夜訓一時早訓嘅習慣,令Alex難以捉摸。

Priscilla臨訓前,再三叮囑Alex食完飯後要加緊練習,要練到最好為止。

夜晚九點幾。

Alex食飽飯就到書房練習,但係佢無練隊band嘅參賽歌,而係拎起結他彈自己想彈嘅歌。

手指輕撥弦線,嘴巴低聲哼出旋律同歌詞,彈奏《Wish you were here》。

「我覺得好聽呀,彈得好好~」

彈到最後一粒音,耳邊突然聽到晴晴把聲,佢抬頭一望,發覺身邊卻空無一人。

原來只係幻覺…

此刻嘅佢腦中不禁浮現,昔日晴晴每日坐喺側邊陪住佢練習,幫佢計時嘅情景,諗返起嗰陣時無論自己彈成點,對方都會讚好,仲有回想起當佢感到挫敗時,對方鼓勵佢嘅說話。

想起嗰啲往日時光,佢嘴覺不自覺上揚,由心而發露出笑容。

當回過神來,望住如今空空如也嘅位置,臉上笑容消失,心裡又浮現若有所失嘅感覺。

失落之中又帶點寂寞,令佢個心有戚戚然。

而呢種感覺之後一直揮之不去,縈繞喺佢心頭。

一個禮拜後,樂隊喺原創歌曲比賽中贏得左冠軍,Priscilla開心到爆,而Alex就無咩特別感覺。

佢始終認為佢地嘅原創歌好難聽,並唔值得拎冠軍。

不過見Priscilla咁開心,佢都開心嘅。

「Alex BB,為左獎勵你咁努力練習,今晚我準備左個驚喜俾你,」

贏左比賽之後,Priscilla同Alex講。

Alex一路等到夜晚都唔見有咩驚喜,直到臨訓嗰陣,個驚喜先出現。

房間內燈光昏暗,Priscilla身穿一套性感兔女郎裝束,擺出誘人pose。

Alex心諗,對方講嘅驚喜原來係呢樣。

化身兔女郎嘅Priscilla仲準備左一part火辣辣嘅lap dance,而喺跳之前梗係要有啲音樂陪襯,於是佢就開著唱片機播歌。

歌曲前奏一起,Alex個心立即一沉。

呢首咪係晴晴走嗰日,佢地一齊聽嘅《一去不回來》?

「Sorry sorry,首歌好似唔啱。」Priscilla聽到歌手唱歌先發現播錯左,然後先換返本來想播嘅歌。

然而呢一刻,Alex嘅心思並唔係放喺眼前性感挑逗嘅舞蹈,而係諗緊嗰一個離別嘅夜晚,晴晴緊緊咁攬住佢,伏喺佢膊頭嘅畫面。

當時嘅晴晴,喺佢膊頭上流嘅係眼淚定係汗?

佢摸一摸膊頭,回想當日濕濕地嘅感覺。

「呼~」Priscilla突然喺Alex耳邊吹氣,並伸手入褲浪摸索。

點知一摸落去佢發現Alex碌jer仲係軟嘅,之後佢發現對方面上心不在焉咁,於是問:「Alex BB,你係咪唔鐘意我呢個驚喜呀?」

Alex搖搖頭話:「唔係呀,你跳得好好呀,可能係我今日太攰,狀態唔係幾好,不如我地聽日再嚟過?」

「哦...咁好啦...」Priscilla表示失望。

過左一陣,佢地就熄燈訓教。

Alex攤上床後訓唔著,腦入面一直迴響住Deca Joins嘅歌。

仲有嗰一日,晴晴離開時嘅背影…
今日未分手,要聽日先,大家等多日
今日無晴晴, 唔想睇八婆P
等咗三日都係冇晴晴份
終於等到,可以安心瞓覺
P比我感覺一直都係用庸俗 好bad taste
個臭八躝未
雖然大家唔鍾意P,但alex覺醒之旅一定要佢,所以無辦法
P小姐啲有錢女點會明白世間疾苦 由小到大要咩有咩
聽日要見到晴晴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞