《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
仲有幾多左右?
踏半前出到
等你
live等你
好期待
Hello
管家~
有未有未
搭半了
2:30 hi
加油加油
英國時間
香港有時差再次被樓主證明
三點半定四點半?
「我…我OK呀…無事呀…」晴晴眼簾低垂,臉上流露哀傷之色。

「唔洗扮無嘢,佳瑩乜都講曬俾我聽。放心啦,你一定無事嘅,正所謂希望在明天,只要樂觀啲面對,你實會捱得過呢關。」

Alex將準備好嘅安慰句子對晴晴講出,而晴晴聽見,莫名地「嘻」一聲笑出嚟。

「嗯?」Alex搲搲頭,心諗自己係咪講錯咩嘢,搞到對方喺度笑。

「哈,點解你講啲嘢咁似細個我喺學校圖書館,借嘅嗰啲《開解別人一百說話》、《如何安慰人》嘅書入面講嘅嘢,令我諗返起以前成日,摘書入面啲老土句子出嚟安慰我阿媽,估唔到今日竟然從你把口聽返,發覺原來都真係幾老土,哈哈!」晴晴展露笑顏。

「呢啲安慰人嘅說話邊有分老土唔老土架?」

「哈,老唔老土都好啦,好多謝你安慰我,其實我都唔知自己點架,都係睇上天點安排,可能好快好得返未定,又有可能聽日就瓜左又未定。」晴晴笑容變得苦澀。

「無事嘅,我對耳仔咁樣都好得返,我相信你都一定好得返,同埋嗰啲醫藥費你唔洗擔心,我會幫你俾,你可以安心喺度醫病。」

「你幫我俾?你咁大筆錢借我,我驚到時我還唔到,而且我地『冇啦冇掕』,你無必要借咁多錢幫我。」

「錢可以慢慢還,我唔介意你欠我一世,最緊要係你無事。」Alex伸手放喺晴晴一隻手上,眼神中帶著憐惜與愛意。

晴晴見對方咁樣掂自己隻手,塊面變得比頭先更加紅,心跳又再加速。

佢喺對方身上感受到之前從未有過嘅感覺。

係一種心意相通嘅感覺。

就喺呢個溫馨嘅時刻,晴晴卻突然病發,後背同小腹出現劇痛。

「晴晴你…你唔好嚇我…你無嘢呀嘛?」Alex驚恐不安。

晴晴痛到講唔到嘢,喺床上翻來覆去,表情相當痛苦。

「我…我即刻叫醫生…」Alex驚慌失措,成個人騰曬。

好彩呢個時候咁啱有姑娘經過,入到嚟見情況不妙,拿拿臨跑去揾醫生。

Alex望住晴晴痛不欲生咁喺病床上典嚟典去,而自己卻一啲手都幫唔到,個心難受到好似被刀割咁。

隨即晴晴痛到失去知覺,成個人昏迷過去。

「晴晴?晴晴?晴晴!」Alex嘗試叫醒晴晴。

同一時間,醫生、護士就趕到,立刻就將晴晴送去急救。

望住晴晴被送入冰冷陰森嘅急救病房,Alex心情一下子跌入谷底。

痛苦、絕望、悲傷等所有負面嘅情緒瞬間湧上心頭。

呢種感覺同佢七年前得知自己父母離世消息時一模一樣。

佢好驚自己仲未嚟得切捉緊,仲未好好愛過,就要永遠咁失去。

晴晴,求下你一定要撐住…

無奈呢刻嘅Alex咩都做唔到,只能喺病房出面等,佢內心焦慮不安,默默祈求對方能大步攬過。

半個鐘之後,急救病房房門打開,醫生慢慢行出嚟。

Alex行上前問:「醫生,晴晴佢點呀?」

「病人啱先病情突然惡化,心臟一度停止跳動,好彩經過我地一輪搶救,總算穩定返個情況,剛才我地幫病人打左鎮定劑,所以佢要隔一段時間先會醒返。」醫生同Alex講。

「一段時間即係幾耐度呀?」Alex問。

「我諗最快都要一日先醒。」

醫生話晴晴一日就會醒,結果過左三日晴晴都仲未醒。

Alex每日都守候在旁,只見晴晴一路未醒,心裡十分擔憂。

「醫生,你又話晴晴一日就會醒嘅,點解都過左三日佢都未醒?」Alex緊張咁問。

「我諗有可能係因為病人情況一直反反復復,令身體機能出現異常,所以導致依家休克嘅情況。」

「既然你都知佢身體有問題,咁你仲等咩?仲唔快諗辦法醫好佢?」

「問題係佢依家處於昏迷情況,唔適合做治療…」

「下?咩話?即係你要袖手旁觀咩都唔做,由得佢訓喺到,一直訓落去唔醒呀?」Alex情緒激動。

「無辦法,我地依家唯一可以做嘅,就係等佢醒左先,之後重新評估佢身體狀況,再安排治療。」

「有無搞錯?你係醫生嚟,你點可以由得個病人自身自滅?」

「對唔住,我地真係無辦法,能夠做嘅真係只有等。」醫生講完就離開病房。

灰心絕望嘅Alex,望住床上昏迷緊晴晴話:「快啲醒啦,唔好訓啦,啲醫藥費我俾曬架啦,未還曬之前你唔可以咁就走左去架…」

佢希望晴晴聽得到,然後可以快啲醒返。

晴晴訓左大約一個禮拜,終於喺某日清早,終於從漫長嘅昏迷之中甦醒過嚟。

佢睜開眼後,第一眼見到嘅,就係趴喺床側邊訓教嘅Alex,當下佢感到好驚訝,諗唔到對方竟然一直陪住自己。

跟住,佢慢慢訓起身,而Alex聽到有動靜,擘大眼望下,點知竟然見到晴晴醒左。

「我係咪嘈醒你…」晴晴細聲問。

Alex無講任何嘢,向前緊緊咁攬住晴晴。

晴晴被對方呢個舉動嚇親,呆左咁唔識反應。

幾秒之後,佢感覺到,個膊頭濕濕地,暖暖地。

Alex佢喊?
終於等到😑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞