《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(2)

1001 回覆
340 Like 7 Dislike
「轟隆—」

外面橫風橫雨,雷電交加。

佳瑩冒住大雨,從街外跑入女僕咖啡店。

啱先佢去左揾晴晴嗰老豆林哲,講曬晴晴嘅情況俾對方聽,然後就返嚟咖啡店開工。

點知途中遇著落大雨,好彩有帶遮,但都係俾啲雨撇濕左。

「真係撞鬼,無端端又會落咁鬼大雨。」佳瑩返入鋪頭,拿拿臨揾紙巾抹一抹。

「喂,你條友返嚟啱啦,呢位先生話揾你個friend晴晴呀。」老細講嘅呢位先生就係Alex。

Alex去過晴晴住嘅劏房,但無人應門,之後就揾過嚟晴晴工作嘅地方。

「咦?係你呀?你嚟揾晴晴?」佳瑩問。

Alex點一點頭:「嗰日你喺醫院門口同我講,關於晴晴嘅事係咩事?當其時我聽唔清楚,你可唔可以再講多次?」

佳瑩歎口氣:「我地坐低慢慢講。」

佢地兩個揾左鋪頭最角落頭嘅位置坐低。

「呢排我都聯絡唔到晴晴,啱先去佢屋企都揾唔到佢,佢係咪有啲咩事?」Alex攪拌面前嘅咖啡問。

佳瑩以不快不慢嘅語速答:「晴晴佢患左絕症,依家訓左喺醫院。」

Alex成個人呆一呆,懷疑緊自己係咪聽錯?

晴晴有絕症?

「你講笑下話?晴晴無端端點會有絕症?」Alex不敢相信。

佳瑩神情嚴肅,好認真咁講:「我無講笑,晴晴佢真係有病,係遺傳病嚟,佢喺醫院已經做左三個月治療,但係仲未好得返,仲需要多筆錢做醫藥費。」

Alex露出錯愕嘅表情,完全唔識得點反應,佢一心嚟揾晴晴,殊不知人就未見到,卻聽到一個咁震撼嘅消息。

佢腦海回想緊,之前晴晴成日作肚痛,唔通唔係m痛咁簡單,而係因為佢個遺傳病?

嗰一次喺醫院門口遇見晴晴,晴晴雙眼紅腫,莫非就係因為拎左報告,知道自己有病所以真係喊過嚟?

仲有晴晴嚟探豆豆嗰日,個樣落曬形,原來係俾個病搞到個人殘曬。

得知真相後,Alex恍然大悟過來,自己真係無睇錯,嗰陣時晴晴眼神中流露出嘅,的而且確係哀傷。

佳瑩見Alex呆左咁靜曬無出聲,開口繼續講:「嗰日我探完晴晴,行醫院門口出嚟就見到你,當時我行過嚟係問,你可唔可以借一百萬俾晴晴醫病。」

「一百萬?」

「係,每個階段歌療程至少都要一百萬,晴晴做左一個療程,已經洗左百幾萬,家下佢啲錢差唔多洗曬,無法再負擔多一個療程嘅費用,」

佳瑩飲一啖咖啡繼續講,「其實晴晴一路無諗過揾你借錢,佢成日都話你地兩個一啲關係都無,你唔會借錢俾佢,叫我慳返啖氣唔好打攪你,問題係如果無錢醫,佢隨時都會死,我唔想見到我最好朋友就咁…就咁走左…」

佳瑩講講下,一時情緒激動,忍唔住喊左。

Alex眼眶泛紅,臉上神色悲傷,心感沉重。

「你知唔知...以前晴晴成日講自己有絕症…我一路以為佢講笑…無諗到佢竟然係講真…」

佳瑩一路喊一路講:「你見佢一個人打幾份工…以為佢等錢洗…其實佢只係幫自己儲醫藥費...求下你...我就得一個咁好嘅朋友…我唔想見到佢死…我求你幫下佢…」

Alex喺呢時候浮現返二人喺沙灘睇日出時,晴晴所講嘅說話——

「話時話…點解你咁貪錢嘅?」
「因為錢有用囉,你可以用錢買好嘢食,買靚衫著,仲可以買樓買車,而且有咩困難都好,就算身邊無人幫你,錢都會幫你。」

原來買衫買樓買車都係假嘅,後面嗰句先係真。

晴晴咁憎自己老豆,一定係好驚自己會好似佢阿媽咁,病左嗰陣無人幫,所以先係咁不停揾錢。

錢原來對佢真係咁重要。

「你可唔可以...帶我去見晴晴?」Alex哽咽。

佢好想快啲再見晴晴一面,佢怕遲左以後就都見唔到。

佳瑩慢慢止住眼淚,然後話:「佢今日要做電療,要聽日先俾探病。」

要等多一日,而一日對Alex嚟講,真係好漫長。

好漫長...
樓豬就1點啦加速
一send 完就有文 感謝樓豬
另一篇寫緊,兩點前
香港時間
樓主係香港?
可唔可以講定時差先
香港時區
加油
追到live
要等多一兩個鐘,而一兩個鐘讀者嚟講,真係好漫長。

好漫長...

樓主下次應承我哋幾點出文不如下埋毒誓
咁就大家雙方都有個保障
等你
希望樓主可以證實香港境內無時差
拎住個虧腎等你,求下你應承我呢篇有晴晴
一定有
一個鐘都好漫長
我要何管家同佳瑩BBQ呀
等樓主出文都好漫長
一齊等
Push
穩陣起見都係三點先再入黎
收你錢寫文都唔洗咁啦下話
何況免費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞