[少甜]因為ex,我決定向全世界嘅女人報仇7(大家推得好快..!希望係結局篇)

1001 回覆
230 Like 7 Dislike
真心絕望,阿文簡左rachel

nicole性格上完勝rachel, 又識煮野食

nicole最衰都係冇交帶,但佢對阿文係全心全意,如果佢同阿文一齊一定會好穩定同幸福

相反,rachel就太唔穩定啦,佢之前就因為ex太古板就想搵另一個,係好唔成熟既表現,難保有一日遇到比阿文吸引既人唔會飛阿文喎
每個人係面對同一個situation都會做唔同嘢,冇話邊個岩邊個錯,邊個合理邊個唔合理。舉個例子,

我諗你地都有試過幫fd解決感情問題,多數啲人就會話:
「下,佢咁撚仆街,你唔好同佢一齊啦」etc.
但你個fd多數都未必聽,因為愛情唔可以拎啲嘢嚟量化。佢有幾仆街都好,你嗰一刻係愛佢就係愛佢
難道Nicole不值得愛?呀文同Nicole 一齊都係一種成長成日講Rachel 陪呀文經歷痛苦 培養出感情 但Nicole 係個半年都好難受 無忘記呀文 等Nicole處理好所有事情 想同呀文永遠一起 點解唔俾個機會佢 把事情重回正軌 我個人覺得如果經歷同Nicole有咁嘅經歷 點解再見到Nicole 會冷淡到咁 有少少為寫結局而寫的感覺
加速
撐呢位讀者 中POINT
Nicole唔係唔值得被愛
因為你上面講嘅係話覺得呀文揀Rachel唔揀Nicole嘅情節唔合理
所以我上面解釋帶出嘅係呀文揀Rachel係情有可源
現實中並唔係唔會發生~
Nicole派揮手區

Rachel其實知阿文鍾意Nicole,亦知Nicole只可以定時定候返嚟。諗深一層,Rachel無可能唔知Nicole會返嚟。佢明知Nicole同阿文之間嘅關係,但佢以舊要介入。呢段時間係Rachel偷返嚟,偷返嚟嘅嘢,點都要還。

上帝視角下,Nicole知道Rachel嘅存在都無介意,佢放棄一切都係一心為咗同阿文一齊;但Rachel一知Nicole返嚟就好似打爛醋埕咁,就算阿文點講點解釋,都仲要嬲。2個女人嘅氣度無得比,Nicole贏晒。
「...!」我聽到佢鼻哥窿噴左一下氣,佢笑!
「凝凝..!我真心嫁」
「...傻仔,老土到死」佢話。佢啲語氣話比我知,我成功左九成...不枉我做左啲咁老土咁柒嘅事。
「咩喎...想氹你開心呀嘛」我話。
「咁如果我話唔原諒你呢」
「咁..」
「咁..你會做咩」佢話。
「咁......呼....」我講完就收左佢線,然後放低兩塊led燈牌係地下,一塊牌寫住「對唔住」,另一塊寫住「我愛你」。
「周紫凝!!!!我愛你呀!!!!!!」我對住佢窗口大嗌,直頭大聲到我嗌完喉嚨痛。然後,佢再打比我。
「傻仔!勁樣衰囉..!啲人望哂上嚟..最衰都係你...」佢話,我聽佢嘅語氣已經開心返好多。
「凝凝,你落嚟好冇?」
「....嗯...你等我一陣」佢話。然後我即刻將兩塊燈牌收返埋...廢時繼續係度柒,我再行返去佢樓下等佢。等左幾分鐘佢就換左件衫落嚟,再慢慢行過嚟。我望住佢一步一步咁行埋嚟,但我已經忍唔住,跑左幾步就即刻抱住佢。
「凝凝!我好掛住你....」我大大力抱實佢,一秒都唔想放開。
「嗯.....」佢話。
「原諒我...好冇?」
「.....嗯」佢輕輕點左下頭。
「對唔住...」
「好啦..唔好再講對唔住啦...」佢講完然後摸一摸我個頭。
「你跟我嚟呀」
「嗯」佢話。我拖住佢隻手,走去架車度。我帶佢行去車尾箱,然後慢慢將車尾箱打開....

「哇.....」
「嗱~送比你」我將車尾箱嘅嗰束花拎起左,送左比佢。我揀左好耐先揀到呢一種,佢唔係玫瑰嘅色,而略帶鮮粉紅色,但佢的確係玫瑰。
「傻仔...」佢好似已經有少少感動。
「鍾唔鍾意呀?」我問佢。因為佢將鍾意粉紅色。
「鍾意....好靚呀...。多謝你呀...呀文」佢話。係呢一刻佢已經唔記得佢嬲我,淨係陶醉係浪漫嘅氛圍入面。
「傻妹,我揀左好耐先揀到呢種色,我就知你鍾意!」我講完佢笑得好甜,然後一嘢撓左落我度。
「好..我仲有樣嘢要送比你」
「仲有..?咁多」
「哈哈,呢個先係壓軸」我話。我將紮花放返入車尾箱,然後叫佢上車。我係後座拎左個飯盒出嚟,再打開司機位坐入去。
「嗱~你試下好唔好食...」我將個飯盒比佢。
「下....!你整嫁...?」
「唔係呀,我岩岩順路買嫁..」我講笑咁講。
「哎呀...痛呀...」佢打左我一下。
「你又會識整嘅....!」佢好驚訝咁話。
「唔包好味嫁...我盡左力啦」
「傻仔......」佢開始有少少眼濕濕,我feel到佢真係比我感動左。
「對唔住呀.....文仔....」佢話。
「傻瓜...做咩喊啦...」我摸佢個頭。
「嗚...我唔應該嬲你咁耐......對唔住啦....。你呢幾日一定好辛苦....我...我唔係有心咁對你嫁.....」
「冇事,冇事,乖。我地而家咪開開心心係度囉傻豬」
「....嗚...我係咪好衰」
「唔係啦.....我都真係做得好錯..抵比你嬲咁耐...」
「呀文....」佢喊住講。
「嗯..?」
「我愛你...我都好愛好愛!...」
「我知道,我一直都知道..。乖,唔好喊先啦,啲嘢食凍哂啦..」
「嗯..嗯..」佢嘗試抹返啲眼淚,我比左張紙巾佢。等佢冷靜返少少我就叫佢試下我手勢...。佢拎起左對筷子,夾起左舊雞....,放左入口。我就一直眼甘甘咁望住佢,期待佢嘅回覆。
「好唔好食呀..?」
「...」佢冇覆我。死啦..係咪fail左。
「凝凝..?」
「....」佢仲食緊。
「...」
「......噗」佢隻眼仲有眼淚,但都忍唔住笑左出嚟。
「喂也..好唔好食姐..」
「傻仔,你個樣好好笑」
「咁好唔好食姐..!」我話。
「你試下咪知」佢講完我都夾左一舊入口.....屌...好撚鹹!
「....,我下次都係唔整...」
「唔得..!我好鍾意...,我食哂佢」佢話。
「喂也傻嫁..!咁鹹..點食呀」
「唔制..你第一次真係煮嘢比我食。煮麵唔計!」
「傻瓜.....」我呆左咁望住佢側面。
「...」佢都望住我,然後即刻放低左個飯盒,主動錫左落嚟。Rachel,我一定會好好愛你,唔會再比你受傷。但係Nicole,....我...

我應該點樣處理我地嘅關係
出左,訓教
有預感Nicole唔會咁簡單放阿文走
話說睇到有啲心噏
so sad
留意返 我上面係想講呀文再次見到Nicole 的反應冷淡 無話特別提到做咩唔揀Nicole
Nicole 好慘.............我無其他意見
暫時好返啦,正呀
想講少少嘢,呀文揀邊個嗰度我點寫都會有人唔滿意,呢樣係冇辦法嘅,每個人對於愛情嘅價值觀都唔同。現實生活都係,你想要嘅結局唔代表你會有嗰種結局

Rachel同Nicole嘅付出係唔可以用同一個秤去衡量,愛情都唔係鬥高分就會贏,仲有好多因素。佢出現嘅時機唔一樣,面對住嘅呀文都唔係同一個時期嘅呀文。因為呀文會成長、會經歷、會反思、會怕受傷害,價值觀會因為唔同嘢而改變。所以Rachel同Nicole從來都唔係放係同一個天秤上面比較,而亦都冇得比較。因為愛情就係咁樣,本身就唔係合理,希望大家明白。

Btw,絕對唔係趕結局
女就氹翻喇
仆街仔應該正式收翻Nicole條鎖匙,比翻安全感比凝凝
既然都肯去放低佢,不如灑脫少少,當係一個回憶
最重要係,當下有一個對你咁好嘅女仔,佢嬲你都係因為佢諗唔通姐,而家解決左,係時候一心一意對佢好,唔好再比佢受傷喇
唔同情nicole 先係對各位最好
唔好諗住做返朋友宜啲老套,因為係宜個環境下根本冇可能做到
Nicole 本身有老公都出去溝仔,正常都唔會揀佢啦
繼續追擊西女人
女人都係識扮嘢識扭計識手段嘅得人中意
唔需要再focus佢地嘅經歷 邊個深刻啲
因為根本唔關事
啱呀樓豬,感情呢樣野唔係公式計數,唔可能純理性分析。所以故事有咁發展並唔出奇。

繼續努力
rachel有仔玩交友app晚晚傾電話再出嚟同仔飲酒過夜又點睇?
樓主寫得好sweet,正皮左,送佢哋一個對聯。今生只嫁仆街文,今世只娶周紫凝。希望佢哋以後可以一齊行落去

長期讀者點都支持
多謝你呀勇武巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞