[互動故]【二周目】你係凱婷 啱啱升form 1[2]

939 回覆
258 Like 3 Dislike
最後結果,道德協進社贏咗個馬鼻

投咗忍者學會嘅大家都唔好灰心,既然大家都鐘意忍術,樓主會幫忍者加吓啲戲分

而家開始寫,好快有文睇
3.
你想起和《道德經》那點搞不清的情愫,冥冥之中它一直為你撥開層層雲霧,牽引住你前進。既然如此,道德協進社入面應該有讓你變強嘅秘密。

於是,你去道德協進社報名了,幫你搞手續嘅都係熟人,就係當初嗰個放你同火影走嘅男老師孔Sir,佢見到你嚟報名,激動不已地拉住你的手:「同學,讓我們一齊領略道德嘅真諦啦!」說著,轉身翻找了地下嘅環保袋,笑道:「呀,我都忘記要比返份入會禮物比你添,慚愧慚愧。」你張開手掌,係三粒⋯⋯京都念慈菴川貝枇杷潤喉喉糖???
續3.
今日,係道德協進社第一次學會活動。你懷住戰戰兢兢嘅心推開門。豈料到課室入面只有四個人,係包包、孔Sir同⋯⋯Miss Moon?!

「凱婷,呢邊呀!呢邊呀!」包包誇張地揮舞雙手,你乾笑一聲,同孔Sir、Miss Moon打咗聲招呼,便9秒9跑到最後一排嘅包包身邊坐下。

「包包,點解Miss Moon會喺到㗎?」你壓低聲線問道,包包嘻嘻笑道:「好明顯係啦,Miss Moon想溝孔Sir囉。」

只見Miss Moon向著孔Sir不斷撥弄頭髮,又嘟晒嘴仔扮Cutie,神情確實像個懷春少女。你只感到十分棘手:「死啦,我哋會唔會比Miss Moon滅口㗎⋯⋯」包包猛地被你提醒,都馬上面色凝重回答:「如果佢呢舖衰咗,可能會㗎,你都知佢幾變態㗎啦。」

想到乾脆俐落嘅十四巴,你不由自主地打了個冷顫。
續3.
如是者Miss Moon喺前排發姣,你同包包喺後排發顫。過咗一陣,只見一個人影慢慢推門入嚟。

「貧尼京都念慈菴特派使者,一心是也。」一心師太拱手作揖。孔Sir連忙還禮,並介紹道:「一心師太會負責教授我哋道德嘅真理,如果大家有咩問題記得踴躍發問啦。」

師太微微一笑,不慌不忙地在黑板寫上一個問題:「什麼是道德?」

根據你對《道德經》嘅了解,你會如何回答?

A.道德中最大的秘密就是愛。
B.你如果為別人點燃了火把,那麼,你自己便也獲得了光明;你如果把別人渡過了河,那麼,你自己便也到了彼岸。
C.道德啊,你是純樸的靈魂的崇高科學。
A.道德中最大的秘密就是愛。
B.你如果為別人點燃了火把,那麼,你自己便也獲得了光明;你如果把別人渡過了河,那麼,你自己便也到了彼岸。
C.道德啊,你是純樸的靈魂的崇高科學。
個答案係b啊
B
唔識 就最長嗰個答案啦
樓主開始領悟到啲嘢
道德可以是源自於特定哲學、宗教或文化的行為準則中衍生出來的一系列標准或原則,也可以源於一個人所相信的普遍價值。 道德是一種「非正式公共機制」,非正式即指無法律或權威能判定其正確與否,而公共機制指所有場合都能套用的準則。
道德(英語:moral,源自拉丁語:moralitas, 文學上"舉止,品質,適當的行為")是依據一定社會或階級(生活形態)的價值觀、社會輿論、傳統習俗和人的內心信念的力量(生產能力)來調整對他人和自己之間的行為進行善惡、榮辱、正當或不正當等的相互關係(生產關係)的評價和斷定的行為規範標準[1]。有着通過確立一定的善惡標準和行為準則,來約束人們的相互關係和個人行為,調節社會關係,並與法一起對社會生活的正常秩序起保障作用。貫串於社會生活的各個方面,如社會公德、婚姻家庭道德、職業道德等。

在英語中,Moral是指那些傑出的人之間的意圖、決定和行動的區分,即是正確的還是不正確的及其相關的觀念準則[2]。道德可以是源自於特定哲學、宗教或文化的行為準則中衍生出來的一系列標准或原則,也可以源於一個人所相信的普遍價值[3]。道德是一種「非正式公共機制」,非正式即指無法律或權威能判定其正確與否,而公共機制指所有場合都能套用的準則[4]。

一些研究認為,對道德情操的注重,存在於所有的人類社會當中,道德情操是普世文化通則的一部分;而一些研究更認為,像是誠實、助人、寬容、忠誠、責任、社會公正、平等、家庭與國家安全、社會秩序的穩定、報恩等等和道德相關的行為,是普世價值的一部分[5],也就是說,這些行為可能是所有社會普遍認可的德行,提倡此種原則的倫理學立場稱為道德普遍主義。不過道德相對主義的哲學則與道德普遍原則對立,道德相對主義認為不存在普遍的道德原則。

汁:wiki
係愛呀老子
4.
呼⋯⋯你緩緩閉上眼睛,雙手放喺心口上面,靜靜感受天地萬物嘅靈氣。恍然之中好似有一把老牛聲,喺你耳邊輕輕說:「你如果為別人點燃了火把,那麼,你自己便也獲得了光明;你如果把別人渡過了河,那麼,你自己便也到了彼岸。」

「年紀輕輕,居然有如斯悟性。」一心師太不住點頭微笑讚揚你。「凱婷你講得太好啦!真令我感動!」孔Sir拿出眼鏡布,擦掉眼角嘅淚光。你訕訕笑道:「嘻嘻過獎啦,我只不過係跟人講嘢啫嘛⋯⋯嗚哇!」Miss Moon眼神兇狠地盯住你,右手青筋暴起。你嚇一嚇,連忙坐返底扮鴕鳥。
爭仔爭仔
續4.
呢一堂你過得膽顫心驚,不由自主地頻頻望鐘。終於,一心師太輕咳一下、點頭道:「好啦各位,今日都差不多夠鐘啦。」你心下暗喜,馬上收拾好書包,準備9秒9衝出課室。

豈料,師太拍拍手笑住咁問道:「大家今日記唔記得帶返盒喉糖啊?」「吓?」你眨眨眼,反應過來從書包最底攞返盒京都念慈菴川貝枇杷潤喉喉糖。師太指住你手上嘅盒仔,比咗個大拇指:「冇錯啦,嗱~大家舉高啲,記住唔好遮到我哋菴堂個logo 呀~」佢從緇衣摸出一部lphone,擺出港女嘅招牌V字較剪手準備Selfie:「大家準備好啦嘛?」

你會做啲咩手勢呢?

A.
B.
C.
A.
B.
C.
原來係廣告文 收咗幾錢
我自己賣廣告
C
B
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞