【宋詞漫談】小二,黎一碗東坡肉!(多圖餓撚勿入)

503 回覆
186 Like 1 Dislike

東坡因朋友而開心,朋友亦都因為東坡而歡愉

《蘇東坡傳》:
他的作品散發著生動活潑的人格,有時候頑皮,有時候莊重,隨場合而定,但卻永遠真摯、誠懇、不自欺欺人。他寫作沒有別的理由,只是愛寫。今天我們欣賞他的著作也沒有別的理由,只因為他寫得好美、好豐富、又發自他天真無邪的心靈。

有成三個老婆
咁肥仔坡係咪好似李商隱咁好鐘意叫雞架

東坡都有叫吓歌妓吹水咁
好似佢第三個老婆本身都係歌妓
不過相對黎講,已經唔算風流架啦

我都相信無邊幾個有商隱大哥咁勁

唐宋嘅文人都特別風流
宋詞入面仲有大量嘅叫雞文學
得閒都可以同大家分享吓

叫雞文學
我記得巴打有講過可能會講古代色情文學
之後有無機會

狎妓詩

東坡因朋友而開心,朋友亦都因為東坡而歡愉

《蘇東坡傳》:
他的作品散發著生動活潑的人格,有時候頑皮,有時候莊重,隨場合而定,但卻永遠真摯、誠懇、不自欺欺人。他寫作沒有別的理由,只是愛寫。今天我們欣賞他的著作也沒有別的理由,只因為他寫得好美、好豐富、又發自他天真無邪的心靈。

有成三個老婆
咁肥仔坡係咪好似李商隱咁好鐘意叫雞架

東坡都有叫吓歌妓吹水咁
好似佢第三個老婆本身都係歌妓
不過相對黎講,已經唔算風流架啦

我都相信無邊幾個有商隱大哥咁勁

唐宋嘅文人都特別風流
宋詞入面仲有大量嘅叫雞文學
得閒都可以同大家分享吓

叫雞文學
我記得巴打有講過可能會講古代色情文學
之後有無機會

狎妓詩

絲打識嘢
有機會再請
詞呢方面仲多過詩
又一頁
一陣出新文
留名
諗緊論文題目
攞下靈感先
留名
諗緊論文題目
攞下靈感先

咩堂嘅論文?
詞選?文學史?

十一年緣盡,賢妻良母王弗
兼讀東坡亡妻王氏墓誌銘

正文第五章

王弗、東坡兩人相戀嘅故事係好浪漫嘅
話說東坡青年係家鄉果陣,跟隨中巖書院嘅王方老師求學
王方正正係王弗嘅老豆
咁當東坡已經好出眾,深得老師欣賞

有一日王方就想幫書院入面嘅池塘起個好名
就即場問大家,改咩名好呢?
就講:「藏魚池」
就話:「引魚池」
就叫:「跳魚池」
哇真係垃圾都不得了
東坡呢個時候就講:
不如叫做「喚魚池」啦!

王方同其他人一聽,即刻覺得呢個名最好
原來王弗係自己房入面都諗左個名
丫環就攞王弗題字嘅紙比王方睇
三個字:「喚魚池」
王方即刻話:「此乃天緣之合,韻成雙璧」
就將我粒女許配比你啦

係呢十一年嘅婚姻入面
東坡同王弗都過得好開心
甚至佢地嘅性格互相補足
王弗幫東坡好多事
只可惜,只有十一年
王弗就因病早逝

治平二年五月丁亥,趙郡蘇軾之妻王氏,卒於京師。六月甲午,殯於京城之西。其明年六月壬午,葬於眉之東北彭山縣安鎮鄉可龍里先君先夫人墓之西北八步。軾銘其墓曰:

君諱弗,眉之青神人,鄉貢進士方之女。生十有六年,而歸於軾。有子邁。君之未嫁,事父母,既嫁,事吾先君、先夫人,皆以謹肅聞。其始,未嘗自言其知書也。見軾讀書,則終日不去,亦不知其能通也。其後軾有所忘,君輒能記之。問其他書,則皆略知之。由是始知其敏而靜也。從軾官於鳳翔,軾有所為於外,君未嘗不問知其詳。曰:「子去親遠,不可以不慎。」日以先君之所以戒軾者相語也。軾與客言於外,君立屏間聽之,退必反覆其言曰:「某人也,言輒持兩端,惟子意之所向,子何用與是人言。」有來求與軾親厚甚者,君曰:「恐不能久。其與人銳,其去人必速。」已而果然。將死之歲,其言多可聽,類有識者。其死也,蓋年二十有七而已。始死,先君命軾曰:「婦從汝於艱難,不可忘也。他日汝必葬諸其姑之側。」未期年而先君沒,軾謹以遺令葬之。銘曰:

君得從先夫人於九原,余不能。嗚呼哀哉!余永無所依怙。君雖沒,其有與為婦何傷乎。嗚呼哀哉!

一篇寫得好嘅墓誌銘,必須出於真情
亦因為咁,九成九嘅墓誌銘都係得麻麻地嘅
東坡係呢一篇墓誌銘入面,唔需要堆砌用詞,為文造情
只係用平淡嘅語氣,簡單嘅文字,就已經表達佢嘅悲悼之情

「生十有六年,而歸於軾」
王弗十六歲果陣,就嫁左比東坡,係佢最青春嘅時候

「其始,未嘗自言其知書也。見軾讀書,則終日不去,亦不知其能通也。其後軾有所忘,君輒能記之。問其他書,則皆略知之。由是始知其敏而靜也。」
其實王弗嘅才學點會比得上東坡
會陪東坡讀書,只係為左愛情二字
而王弗陪佢果陣,好專心咁記住東坡講咩讀咩
東坡唔記得左,佢即刻可以提醒佢
呢份愛情嘅專注,真係好偉大呀!

「子去親遠,不可以不慎。」
王弗份人係好精明、現實嘅
東坡係一個文學家,成日係小事粗心
都係多得王弗一一提醒咋
真係一個成功嘅男人背後總要女人支持

「軾與客言於外,君立屏間聽之」
咁東坡係成名人物,又咁鬼好人
總係相信呢個世界個個都無惡意,人性本善
王弗好驚自己老公會比人昆
於是會聽東坡同客人傾計嘅內容
再同返東坡講,喂呢個人唔係好人黎架!

「婦從汝於艱難,不可忘也。他日汝必葬諸其姑之側。」
東坡老豆同東坡講:
王弗係你未有咩成就開始就跟你捱苦
你記得要將佢同埋你死鬼老母葬埋一齊

「君得從先夫人於九原,余不能。嗚呼哀哉!余永無所依怙。君雖沒,其有與為婦何傷乎。嗚呼哀哉!」
東坡係到講:
你而家可以同我老母一齊,咁我呢?
我將會永遠都無哂依靠
你雖然死左,但都有人陪你,唔好咁傷心呀!

東坡係安葬愛妻嘅山坡
種下三萬棵青松
玫瑰易凋,青松常翠
或者呢一種正正係佢忘記傷痛
表達愛情嘅唯一方法

東坡對王弗嘅深情
雖然係佢再婚之後仍然長存
十年之後,佢寫下一首好出名嘅詞懷念王弗
下一篇,就等我地一齊黎細讀呢首詞
王弗真人隨時正過林心如
唔怪得大陸搵佢做王弗
王弗真人隨時正過林心如
唔怪得大陸搵佢做王弗

睇落唔錯
王弗真人隨時正過林心如
唔怪得大陸搵佢做王弗

睇落唔錯

好白
東坡食嘅女好似都唔錯

十一年緣盡,賢妻良母王弗
兼讀東坡亡妻王氏墓誌銘

正文第五章

王弗、東坡兩人相戀嘅故事係好浪漫嘅
話說東坡青年係家鄉果陣,跟隨中巖書院嘅王方老師求學
王方正正係王弗嘅老豆
咁當東坡已經好出眾,深得老師欣賞

有一日王方就想幫書院入面嘅池塘起個好名
就即場問大家,改咩名好呢?
就講:「藏魚池」
就話:「引魚池」
就叫:「跳魚池」
哇真係垃圾都不得了
東坡呢個時候就講:
不如叫做「喚魚池」啦!

王方同其他人一聽,即刻覺得呢個名最好
原來王弗係自己房入面都諗左個名
丫環就攞王弗題字嘅紙比王方睇
三個字:「喚魚池」
王方即刻話:「此乃天緣之合,韻成雙璧」
就將我粒女許配比你啦

係呢十一年嘅婚姻入面
東坡同王弗都過得好開心
甚至佢地嘅性格互相補足
王弗幫東坡好多事
只可惜,只有十一年
王弗就因病早逝

治平二年五月丁亥,趙郡蘇軾之妻王氏,卒於京師。六月甲午,殯於京城之西。其明年六月壬午,葬於眉之東北彭山縣安鎮鄉可龍里先君先夫人墓之西北八步。軾銘其墓曰:

君諱弗,眉之青神人,鄉貢進士方之女。生十有六年,而歸於軾。有子邁。君之未嫁,事父母,既嫁,事吾先君、先夫人,皆以謹肅聞。其始,未嘗自言其知書也。見軾讀書,則終日不去,亦不知其能通也。其後軾有所忘,君輒能記之。問其他書,則皆略知之。由是始知其敏而靜也。從軾官於鳳翔,軾有所為於外,君未嘗不問知其詳。曰:「子去親遠,不可以不慎。」日以先君之所以戒軾者相語也。軾與客言於外,君立屏間聽之,退必反覆其言曰:「某人也,言輒持兩端,惟子意之所向,子何用與是人言。」有來求與軾親厚甚者,君曰:「恐不能久。其與人銳,其去人必速。」已而果然。將死之歲,其言多可聽,類有識者。其死也,蓋年二十有七而已。始死,先君命軾曰:「婦從汝於艱難,不可忘也。他日汝必葬諸其姑之側。」未期年而先君沒,軾謹以遺令葬之。銘曰:

君得從先夫人於九原,余不能。嗚呼哀哉!余永無所依怙。君雖沒,其有與為婦何傷乎。嗚呼哀哉!

一篇寫得好嘅墓誌銘,必須出於真情
亦因為咁,九成九嘅墓誌銘都係得麻麻地嘅
東坡係呢一篇墓誌銘入面,唔需要堆砌用詞,為文造情
只係用平淡嘅語氣,簡單嘅文字,就已經表達佢嘅悲悼之情

「生十有六年,而歸於軾」
王弗十六歲果陣,就嫁左比東坡,係佢最青春嘅時候

「其始,未嘗自言其知書也。見軾讀書,則終日不去,亦不知其能通也。其後軾有所忘,君輒能記之。問其他書,則皆略知之。由是始知其敏而靜也。」
其實王弗嘅才學點會比得上東坡
會陪東坡讀書,只係為左愛情二字
而王弗陪佢果陣,好專心咁記住東坡講咩讀咩
東坡唔記得左,佢即刻可以提醒佢
呢份愛情嘅專注,真係好偉大呀!

「子去親遠,不可以不慎。」
王弗份人係好精明、現實嘅
東坡係一個文學家,成日係小事粗心
都係多得王弗一一提醒咋
真係一個成功嘅男人背後總要女人支持

「軾與客言於外,君立屏間聽之」
咁東坡係成名人物,又咁鬼好人
總係相信呢個世界個個都無惡意,人性本善
王弗好驚自己老公會比人昆
於是會聽東坡同客人傾計嘅內容
再同返東坡講,喂呢個人唔係好人黎架!

「婦從汝於艱難,不可忘也。他日汝必葬諸其姑之側。」
東坡老豆同東坡講:
王弗係你未有咩成就開始就跟你捱苦
你記得要將佢同埋你死鬼老母葬埋一齊

「君得從先夫人於九原,余不能。嗚呼哀哉!余永無所依怙。君雖沒,其有與為婦何傷乎。嗚呼哀哉!」
東坡係到講:
你而家可以同我老母一齊,咁我呢?
我將會永遠都無哂依靠
你雖然死左,但都有人陪你,唔好咁傷心呀!

東坡係安葬愛妻嘅山坡
種下三萬棵青松
玫瑰易凋,青松常翠
或者呢一種正正係佢忘記傷痛
表達愛情嘅唯一方法

東坡對王弗嘅深情
雖然係佢再婚之後仍然長存
十年之後,佢寫下一首好出名嘅詞懷念王弗
下一篇,就等我地一齊黎細讀呢首詞

好浪漫

真係心有靈犀一點通
留名
諗緊論文題目
攞下靈感先

咩堂嘅論文?
詞選?文學史?

講出嚟會唔會有人相認
係詞選
留名
諗緊論文題目
攞下靈感先

咩堂嘅論文?
詞選?文學史?

講出嚟會唔會有人相認
係詞選

唔會啦
大把人修詞選
間間都有開
東坡係好題目
留名
諗緊論文題目
攞下靈感先

咩堂嘅論文?
詞選?文學史?

講出嚟會唔會有人相認
係詞選

唔會啦
大把人修詞選
間間都有開
東坡係好題目

絲打有咩問題不妨問問
印象中呢到唔少人係讀緊中文
十年生死兩茫茫 不思量 自難忘

痴線咩功力先寫得出咁平易又動人既字句
呢份詞真係千古絕唱

最後一句
待得年年腸斷處 明月夜 短松崗 成個意境出晒黎

今日會講呢一首
推埋呢頁先
十年生死兩茫茫 不思量 自難忘

痴線咩功力先寫得出咁平易又動人既字句
呢份詞真係千古絕唱

最後一句
待得年年腸斷處 明月夜 短松崗 成個意境出晒黎

今日會講呢一首

期待

呢首係我東坡詞三大最愛之一
蘇學士真係好撚正 用詞顯淺,意境高明,連我呢啲市井之徒都睇得明,好強嘅功力呀
蘇學士真係好撚正 用詞顯淺,意境高明,連我呢啲市井之徒都睇得明,好強嘅功力呀

東坡兼具兩者之長
詞相對詩顯淺易明,加埋東坡無事不可入詞
現代人睇都好易領略當中嘅意境

東坡兼具兩者之長

佢文學成就高就真係高,但有時覺得佢人生太崎嶇,作品好多時都係為左安慰自己,唔係真係咁睇得開。
李白果啲就真係凡事都話鳩知佢果種洒脫。

東坡兼具兩者之長

佢文學成就高就真係高,但有時覺得佢人生太崎嶇,作品好多時都係為左安慰自己,唔係真係咁睇得開。
李白果啲就真係凡事都話鳩知佢果種洒脫。

其實東坡無大家想像中咁豁達樂觀
佢勝在傷心悲傷但又能夠唔沈鬱,睇得開
所以佢即使再唔開心,都能夠過一陣就解開心結
不過佢係不斷loop
其實咁樣先係一個有血有肉嘅人
人生本來係唔同階段就有唔同嘅煩惱
問題係,點樣面對
東坡唔同其他人嘅一點就係呢到
點解佢D老婆咁早死?? 以前女人好早死??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞