【宋詞漫談】小二,黎一碗東坡肉!(多圖餓撚勿入)

503 回覆
186 Like 1 Dislike
講返唐宋
其實小弟覺得陳子昂以至韓柳發起古文運動真係好重要
如果唔係個文學道統可能會斷
跟住歐陽修、蘇家三父子、曾鞏再一路落

其實文學發展都係一個鐘擺
任何一種風格/文體都會盛極而衰
宮體詩如是 駢文如是

絲打嘅講法正係周作人嘅主張
其實套入世界各地,都大體如此
實事到抽象,抽象又回到實事

巴打果然挑通眼眉
周作人嘅文學史觀影響我好深

周作人文學史觀影響到成個學術界發展好深遠
我好記得佢用張圖講中國文學發展,一條好長波浪嘅曲線
同埋我都幾鍾意睇佢嘅散文

佢嘅散文好睇 亦好難睇
只適宜極清醒嘅時候讀
咁快又十五頁
明日再出新文
下面開始入返詞作
短期內唔再講詩
「以文為戲」,是韓愈創作實踐對「道」的抵觸。〈毛穎傳〉這一種傳奇小說式的作品,正是「以文為戲」。張藉、裴度責難韓愈這種作品,韓愈於〈上宰相書〉中,堅持自己「所著皆約《六經》之旨而成文」,又堅持創作「以文為戲」的作品,〈答張籍書〉言:「吾子又譏吾與人人為無實駁雜之說,此吾所以為戲。」韓愈用「以文為戲」來辯解,意在表示對這類作品的輕視,以減弱同「修辭以明其道」的矛盾,其實恰恰等於承認有些作品是可以不「明道」的。

韓愈扮嘢啫。
揚雄《法言.吾子篇》:
或問:「吾子少而好賦?曰:「 然。童子雕蟲篆刻。」俄而曰:「壯夫不為也。」

曹植〈與楊德祖書〉:
「辭賦小道,固未足以揄揚大義,彰示來世也。」

兩位人兄都係鬱鬱不得志,假若韓愈一朝得享高位,恐怕又會好似魏文帝咁講「年壽有時而盡,榮樂止乎其身,二者必至之常期,未若文章之無窮也。」

反而蘇軾我信佢真心咁講。

韓愈完全係入世嘅人
以儒家精神為人生志向,咁都好正常
佢其實都好慘,好深刻係佢講:
「吾年未四十而視茫茫,而髮蒼蒼,而齒牙動搖。念諸父與諸兄,皆康彊早世,如吾之衰者,其能久乎?」
有論文係研究佢有咩病
記得有好多種
回樓上各位

的確我覺得六朝雖然有成個皇族力量頂住文學,但係始終時局昏暗、艷情為主,文以載道精神稍見偏離
「以文為戲」,是韓愈創作實踐對「道」的抵觸。〈毛穎傳〉這一種傳奇小說式的作品,正是「以文為戲」。張藉、裴度責難韓愈這種作品,韓愈於〈上宰相書〉中,堅持自己「所著皆約《六經》之旨而成文」,又堅持創作「以文為戲」的作品,〈答張籍書〉言:「吾子又譏吾與人人為無實駁雜之說,此吾所以為戲。」韓愈用「以文為戲」來辯解,意在表示對這類作品的輕視,以減弱同「修辭以明其道」的矛盾,其實恰恰等於承認有些作品是可以不「明道」的。

韓愈扮嘢啫。
揚雄《法言.吾子篇》:
或問:「吾子少而好賦?曰:「 然。童子雕蟲篆刻。」俄而曰:「壯夫不為也。」

曹植〈與楊德祖書〉:

兩位人兄都係鬱鬱不得志,假若韓愈一朝得享高位,恐怕又會好似魏文帝咁講「年壽有時而盡,榮樂止乎其身,二者必至之常期,未若文章之無窮也。」

重有一個原因,佢寫〈答李翱書〉,講自己對文章係好認真看待,〈原道〉一篇,更加睇得出佢寫文唔係玩玩下,呢方面蘇軾比較好啲,《東玻志林》比較率性隨意,離題講句,呂思勉覺得咁樣係最難學。

好明顯東坡係八個入面寫得最好啦

韓愈扮嘢啫。
揚雄《法言.吾子篇》:

曹植〈與楊德祖書〉:

重有一個原因,佢寫〈答李翱書〉,講自己對文章係好認真看待,〈原道〉一篇,更加睇得出佢寫文唔係玩玩下,呢方面蘇軾比較好啲,《東玻志林》比較率性隨意,離題講句,呂思勉覺得咁樣係最難學。

韓愈真係好貫徹始終,〈答尉遲生書〉都有寫佢為文之道

東坡志林:
吾昔少年時,所居書室前,有竹柏雜花,叢生滿庭,眾鳥巢其上。..............................
回樓上各位

的確我覺得六朝雖然有成個皇族力量頂住文學,但係始終時局昏暗、艷情為主,文以載道精神稍見偏離

文變染乎世情,興廢系乎時序,原始以要終,雖百代可知也。
時代主導文學,好合理
佢啲詞牀正呀
王弗真人隨時正過林心如
唔怪得大陸搵佢做王弗

好多幻想
點解佢D老婆咁早死?? 以前女人好早死??

大陸資料,不喜勿插:
根據林萬孝《我國歷代人均壽命和預期壽命》
夏商18歲
漢朝22歲
唐朝27歲
宋朝30歲
清朝33歲
民國35歲
1957年57歲
2013年75歲
所以,古代人生70古來希係真實情況

痴線,18歲平均壽命

至情無文,至悲無語
細讀東坡江城子(乙卯正月二十日夜記夢)

正文第六章

江城子(乙卯正月二十日夜記夢)

十年生死兩茫茫。不思量,自難忘。千里孤墳,無處話淒涼。縱使相逢應不識,塵滿面,鬢如霜。
夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。相顧無言,惟有淚千行。料得年年腸斷處,明月夜,短松崗。

上一篇我地講過東坡同王弗嘅愛情故事
係王弗死後十年,東坡係正月二十日夢見佢
十年過去,悲痛依然沒有淡忘
夢醒時分,東坡無法抑制自己嘅情感,寫下呢首詞

十年生死兩茫茫。不思量,自難忘。千里孤墳,無處話淒涼。縱使相逢應不識,塵滿面,鬢如霜。

上半片係好直接嘅講述自己對亡妻嘅思念
首句「兩」之一字,點出相思
在世之人思念逝者,逝者泉下有知,何嘗唔係掛念生者
就算分隔十年,都依然無法淡忘
「思量」本係刻意為之,「不思量」卻仍然難忘
只因思念已經根深柢固
睹物思人,因景思人,由夢思人
傷情觸處而發,情深又何必刻意呢

「千里孤墳」,拉出現實嘅距離
東坡夢醒之後,諗起同王弗嘅墓相隔千里
呢種「淒涼」嘅相思,本來只係得你明白架咋
你同我遠距千里,又有咩人可以同我傾呢?
東坡係千里之外淒涼,王弗都係孤墳處沈默

「縱使相逢應不識」
如果可以再次見面,睇怕你都唔會認得我啦
我已經好老,「 塵滿面,鬢如霜」
呢十年無左你嘅生活,年華老去
古時四十而稱老,東坡已經四十幾啦,已經老啦

夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。相顧無言,惟有淚千行。料得年年腸斷處,明月夜,短松崗。

下半片講返東坡夢見亡妻嘅情景
夢境似真還假,如在目前,似假還真
東坡婚後不久就離開故鄉
呢到夢見故鄉,妻係軒窗打扮緊,回到初婚嘅日子
初婚正係象徵幸福嘅開端,但係知道悲劇嘅情況再現
呢一種美,未嘗唔係淒美

「相顧無言」,至悲無語
言語面對內心最真切的體驗,往往都無力嘅
語言符號,或能客觀表達,指涉外物
但講到內心之情,往往都係難以訴諸符號
情愈真切,言語愈難表達
所以東坡王弗「惟有淚千行」,係最直接表達悲傷嘅本能
呢一種相思係雙重嘅悲傷,係兩個生離死別嘅悲哀

「料得年年腸斷處」
東坡係到幻想亡妻係月夜松岡嘅哀苦而腸斷
呢個「千里孤墳」嘅亡妻,都因為思念東坡而腸斷
上半片嘅「縱使相逢應不識」同下半片呢句都係「假設」
由實事中化虛設,前說自己嘅不堪,後談妻子嘅孤寂,互相呼應
全詞都係用十年嘅「相思」
將上下片緊緊連繫,將生者死者牢牢扣連

至情無文,語言藝術嘅再多修飾
好多時都係為左補足感情嘅不足
當一個人最真切欲言嘅時候,直接咁講,已經係最好
後世嘅文評家成日話東坡愛拋書包,引典故
而係呢首詞入面完全無呢樣嘢
或者可以用黎一證東坡係呢首詞嘅至情至性

終於讀到呢度
成日講 相對無言 惟有淚千行 原來出自此
佢啲詞牀正呀

唔正唔介紹
講返唐宋
其實小弟覺得陳子昂以至韓柳發起古文運動真係好重要
如果唔係個文學道統可能會斷
跟住歐陽修、蘇家三父子、曾鞏再一路落

其實文學發展都係一個鐘擺
任何一種風格/文體都會盛極而衰
宮體詩如是 駢文如是

絲打嘅講法正係周作人嘅主張
其實套入世界各地,都大體如此
實事到抽象,抽象又回到實事

巴打果然挑通眼眉
周作人嘅文學史觀影響我好深

周作人文學史觀影響到成個學術界發展好深遠
我好記得佢用張圖講中國文學發展,一條好長波浪嘅曲線
同埋我都幾鍾意睇佢嘅散文

佢嘅散文好睇 亦好難睇
只適宜極清醒嘅時候讀

一杯苦茶
但有回甘之味
將來有機會必講

至情無文,至悲無語
細讀東坡江城子(乙卯正月二十日夜記夢)

正文第六章

江城子(乙卯正月二十日夜記夢)

上一篇我地講過東坡同王弗嘅愛情故事
係王弗死後十年,東坡係正月二十日夢見佢
十年過去,悲痛依然沒有淡忘
夢醒時分,東坡無法抑制自己嘅情感,寫下呢首詞

上半片係好直接嘅講述自己對亡妻嘅思念
首句「兩」之一字,點出相思
在世之人思念逝者,逝者泉下有知,何嘗唔係掛念生者
就算分隔十年,都依然無法淡忘
「思量」本係刻意為之,「不思量」卻仍然難忘
只因思念已經根深柢固
睹物思人,因景思人,由夢思人
傷情觸處而發,情深又何必刻意呢

「千里孤墳」,拉出現實嘅距離
東坡夢醒之後,諗起同王弗嘅墓相隔千里
呢種「淒涼」嘅相思,本來只係得你明白架咋
你同我遠距千里,又有咩人可以同我傾呢?
東坡係千里之外淒涼,王弗都係孤墳處沈默

「縱使相逢應不識」
如果可以再次見面,睇怕你都唔會認得我啦
我已經好老,「 塵滿面,鬢如霜」
呢十年無左你嘅生活,年華老去
古時四十而稱老,東坡已經四十幾啦,已經老啦

下半片講返東坡夢見亡妻嘅情景
夢境似真還假,如在目前,似假還真
東坡婚後不久就離開故鄉
呢到夢見故鄉,妻係軒窗打扮緊,回到初婚嘅日子
初婚正係象徵幸福嘅開端,但係知道悲劇嘅情況再現
呢一種美,未嘗唔係淒美

「相顧無言」,至悲無語
言語面對內心最真切的體驗,往往都無力嘅
語言符號,或能客觀表達,指涉外物
但講到內心之情,往往都係難以訴諸符號
情愈真切,言語愈難表達
所以東坡王弗「惟有淚千行」,係最直接表達悲傷嘅本能
呢一種相思係雙重嘅悲傷,係兩個生離死別嘅悲哀

「料得年年腸斷處」
東坡係到幻想亡妻係月夜松岡嘅哀苦而腸斷
呢個「千里孤墳」嘅亡妻,都因為思念東坡而腸斷
上半片嘅「縱使相逢應不識」同下半片呢句都係「假設」
由實事中化虛設,前說自己嘅不堪,後談妻子嘅孤寂,互相呼應
全詞都係用十年嘅「相思」
將上下片緊緊連繫,將生者死者牢牢扣連

至情無文,語言藝術嘅再多修飾
好多時都係為左補足感情嘅不足
當一個人最真切欲言嘅時候,直接咁講,已經係最好
後世嘅文評家成日話東坡愛拋書包,引典故
而係呢首詞入面完全無呢樣嘢
或者可以用黎一證東坡係呢首詞嘅至情至性

終於讀到呢度
成日講 相對無言 惟有淚千行 原來出自此

每讀一次都同哭一聲
見者流淚,聞者傷心
文學之感人,經歷千世而不衰
開心學到嘢
開心學到嘢

多謝巴打支持
高質po 必推
高質po 必推

多謝巴打鼓勵
下篇會出大家係教科書都讀過嘅名作
相信大家都估到架啦
敬請期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞