【宋詞漫談】小二,黎一碗東坡肉!(多圖餓撚勿入)

503 回覆
186 Like 1 Dislike
胡仔《苕溪漁隱叢話》:「中秋詞自東坡水調歌頭一出, 餘詞盡廢。」
程洪《詞潔》:「此詞前半自是天仙化人之筆。」
古人評詩詞,九成九都係一句起兩句止
呢種算係古代詩詞傳統,直接講結論,我地睇時就要諗埋點解會咁講啦

睇落同我地係到留言差唔多...

其實巴打咁理解都無錯
好多中國式嘅詩話詞話筆記
同留言版無咩分別
後人集結哂大家嘅留言,睇落同連登吹水一樣
好似我將大家高質討論放係Blog到
原理都一樣
留名
太耐冇追追唔切
太耐冇追追唔切

慢慢追呀巴打
有心好快睇哂
胡仔《苕溪漁隱叢話》:「中秋詞自東坡水調歌頭一出, 餘詞盡廢。」
呢種算係古代詩詞傳統,直接講結論,我地睇時就要諗埋點解會咁講啦

其實巴打咁理解都無錯
同留言版無咩分別
原理都一樣

都幾盞鬼

其實巴打咁理解都無錯
同留言版無咩分別
原理都一樣

都幾盞鬼

印象式文學批評
好多時都真係主觀感受為主

其實巴打咁理解都無錯
同留言版無咩分別
原理都一樣

都幾盞鬼

印象式文學批評
好多時都真係主觀感受為主

新批評學派好憎呢種中國傳統
覺得不成系統,流於主觀
甚至覺得中國無咩文學批評
留名

多謝巴打支持
今晚出新文
留名

終於見返絲打出現

又要慢慢追post喇
樓主會唔會講下道家?(唔記得之前係咪有人問過,再問一次)
留名

終於見返絲打出現

又要慢慢追post喇

道家有機會實講
我講應該會講莊子先

和詩之外,亦有和詞
讀子由水調歌頭(徐州中秋)及東坡月調歌頭(余去歲在東武,作水調歌頭以寄子由。今年子由相從彭門百餘日,過中秋而去,作此 曲以別。余以其語過悲,乃為和之。其意以不早退為戒,以退而相從之樂為慰云)

正文第十一章

吓又讀水調歌頭?
唔係得一首架咩?
其實呢兩首係比較少人提及
但又能夠呈現東坡子由兄弟之情嘅詞作

話說,自從東坡上次寫完大家都知嘅果首水調歌頭
東坡雖然係密州同係濟州嘅子由近左
但係都無機會見面呀!
子由讀完呢首詞一年後,先有得再次見面
因為東坡又要離開密州,去徐州做官
七年分別,終於再次見面

佢地相聚百幾日,一齊過埋中秋
可惜嘅係,中秋過後隔日,佢地又要再次分別
今日一別,不知何年何日先有得再見
子由諗起去年東坡嘅水調歌詞
一向好少寫詞嘅佢,都忍唔住寫返首表達感情

蘇轍 水調歌頭(徐州中秋)

離別一何久,七度過中秋。去年東武今夕,明月不勝愁。豈意彭城下,同泛清河古汴,船上載《涼州》。鼓吹助清賞,鴻雁起汀洲。

坐中客,翠羽帔,紫綺裘。素娥無賴西去,曾不為人留。今夜清尊對客,明夜孤帆水驛,依舊照離憂。但恐同王粲,相對永登樓。

《涼州》:涼州詞,內容多和離別有關
帔:披肩
素娥:嫦娥,借代月亮

上半片先講佢地久別重逢嘅情況
我地分開左七個中秋啦
上年你係東武城寫嘅水調歌頭,令我好掛住你
又邊到估到今日我地相聚係彭城
一齊咁開心咁泛舟,又邊諗到即將要分開呢?
良辰美景,有樂助興,人生一大快事

下半片寫得好悲傷
時間嘅流逝,分別嘅必然
就好似月亮唔會因為人嘅想法而停留
時間,係「無賴」,「不為人留」
「今夜清尊對客,明夜孤帆水驛,依舊照離憂」
正因眼前景物,令人更加不欲離別
今日一別,新黨掌權,我會唔會好似王粲咁
一樣要因為仕途不順而歸隱呢?

東坡 水調歌頭(余去歲在東武,作水調歌頭以寄子由。今年子由相從彭門百餘日,過中秋而去,作此曲以別。余以其語過悲,乃為和之。其意以不早退為戒,以退而相從之樂為慰云)

安石在東海,從事鬢驚秋。中年親友難別,絲竹緩離愁。一旦功成名遂,準擬東還海道,扶病入西州。雅志困軒冕,遺恨寄滄州。

歲雲暮,須早計,要褐裘。故鄉歸去千里,佳處輒遲留。我醉歌時君和,醉倒君須扶我,惟酒可忘憂。一任劉玄德,相對臥高樓。

安石:謝安
鬢驚秋:頭髮已經花白
劉玄德:劉備

東坡見到子由咁傷心,忍唔住要安慰佢
「余以其語過悲,乃為和之」
上半片全以東晉嘅政治家謝安生平敘事
謝安本來係隱居東海,四十歲先開始正式出仕
所以「中年親友難別」
等佢成功之後,都依然想返東海
「雅志困軒冕,遺恨寄滄州」
可惜身困官位,始終都係返唔到去

下半片就講,咁我地應該點面對呢種「遺恨」呢?
「歲雲暮,須早計,要褐裘」
咁我地一定要及早準備歸隱嘅事啦
「故鄉歸去千里,佳處輒遲留」
不過回歸故鄉好遠嘅,沿途係風景名勝到玩吓都好呀
呢到似乎係講緊現實再困難,咪當佢係一處風景囉
落雨又有咩好怕喎?

「我醉歌時君和,醉倒君須扶我,惟酒可忘憂」
最緊要,係我地兄弟兩個人健在
唔開心咪飲吓酒,出左事咪大家扶吓對方
一杯酒,足以忘憂
呢一句寫得好,將東坡子由嘅兄弟之情
用平淡嘅生活事情充分咁表達出黎

「一任劉玄德,相對臥高樓」
劉備曾經勸過一位隱士許汜出仕
但許汜唔do,劉備就笑鳩佢
呢到東坡自喻許汜,理得天下人點睇
最緊要我地自己開心,想退咪退囉
等我地早日「夜雨對床」,一定得架!

和詩之外,亦有和詞
讀子由水調歌頭(徐州中秋)及東坡月調歌頭(余去歲在東武,作水調歌頭以寄子由。今年子由相從彭門百餘日,過中秋而去,作此 曲以別。余以其語過悲,乃為和之。其意以不早退為戒,以退而相從之樂為慰云)

正文第十一章

吓又讀水調歌頭?
唔係得一首架咩?

但係都無機會見面呀!
七年分別,終於再次見面

離別一何久,七度過中秋。去年東武今夕,明月不勝愁。豈意彭城下,同泛清河古汴,船上載《涼州》。鼓吹助清賞,鴻雁起汀洲。

坐中客,翠羽帔,紫綺裘。素娥無賴西去,曾不為人留。今夜清尊對客,明夜孤帆水驛,依舊照離憂。但恐同王粲,相對永登樓。

我地分開左七個中秋啦

下半片寫得好悲傷
時間嘅流逝,分別嘅必然

東坡 水調歌頭(余去歲在東武,作水調歌頭以寄子由。今年子由相從彭門百餘日,過中秋而去,作此曲以別。余以其語過悲,乃為和之。其意以不早退為戒,以退而相從之樂為慰云)

安石在東海,從事鬢驚秋。中年親友難別,絲竹緩離愁。一旦功成名遂,準擬東還海道,扶病入西州。雅志困軒冕,遺恨寄滄州。

歲雲暮,須早計,要褐裘。故鄉歸去千里,佳處輒遲留。我醉歌時君和,醉倒君須扶我,惟酒可忘憂。一任劉玄德,相對臥高樓。

所以「中年親友難別」

落雨又有咩好怕喎?

一杯酒,足以忘憂

好正

巴打有冇呢種兄弟情
留名

終於見返絲打出現

又要慢慢追post喇

道家有機會實講
我講應該會講莊子先

巴打唔係完荀子要講法家咩
留名

終於見返絲打出現

又要慢慢追post喇

道家有機會實講
我講應該會講莊子先

巴打唔係完荀子要講法家咩

如無意外就係
希望他日有機會講鬼谷子
聽過但無認識
希望他日有機會講鬼谷子
聽過但無認識

有生之年希望講得到

和詩之外,亦有和詞

正文第十一章

吓又讀水調歌頭?
唔係得一首架咩?

但係都無機會見面呀!
七年分別,終於再次見面

我地分開左七個中秋啦

下半片寫得好悲傷
時間嘅流逝,分別嘅必然

所以「中年親友難別」

落雨又有咩好怕喎?

一杯酒,足以忘憂

好正

巴打有冇呢種兄弟情

邊有咁理想,
同埋好能夠感受東坡做大既,
點都唔可以係細既面前太灰.

巴打講得好好
長兄為父,做大哥就算灰
都要係細佬面前樂觀
但呢一種心態,又令東坡寫比子由嘅詞更感人
出文未
出文未

到下頁就出
因為圖源不穩
Backup緊文章同圖
整完先會有時間更新
高質清泉post
高質清泉post

多謝絲打
好大可能要重出post啦
堆圖全部無哂,連登外借嘅圖網死左
無圖得字無咁好睇
高質清泉post

多謝絲打
好大可能要重出post啦
堆圖全部無哂,連登外借嘅圖網死左
無圖得字無咁好睇

用電話睇到圖,但用電腦就睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞