【宋詞漫談】小二,黎一碗東坡肉!(多圖餓撚勿入)

503 回覆
186 Like 1 Dislike
樓主寫蘇軾、蘇轍兄弟之情,係咪準備講解水調歌頭?先留名,等睇鴻文。

小弟理科出身,無機會從正統學習中國文學,只能有時間搵啲嘢睇下嚟自學,經常覺得非常可惜。感激樓主同一眾巴打絲打分享,學到唔少嘢,再次謝過。

喺過去兩年,睇住香港嘅變化,諗到祖父母同父母,走難嚟到香港,算係搵到安定嘅生活,自己同老婆算係喺香港最繁榮嘅時代出生、長大…到咗今日,隨住大氣候變化,當呢度唔再適合下一代長大嘅時候,又唔知可以走去邊度嘞?想到蘇東坡嘅飄泊,又想到佢嘅江城子:

常羨人間琢玉郎,天應乞與點酥娘。自作清歌傳皓齒,風起,雪飛炎海變清涼。

萬里歸來年愈少,微笑,笑時猶帶嶺梅香。試問嶺南應不好?卻道,此心安處是吾鄉。

只有學超人話齋,此心安處是吾鄕…可以咁豁達就好啦!

巴打好勁,估中我計劃嘅一部分,後面會講幾首東坡子由嘅詞作,除左水調歌頭,仲有好多精彩嘅作品介紹比大家

呢到都有唔少巴打理科出身,古典文學入門較難,所以特登介紹古典嘢,之前已經講過陶淵明同李商隱,巴打有興趣不妨睇埋

呢首詞我自己都勁鍾意,而且同你嘅感想好接近,我諗呢首詞,只要係對香港有感情嘅人,都會有所特著。東坡詞入面,呢首比我嘅啟發係最深

好多謝巴打高質分享,之後繼續一齊吹吹水,談談文學與人生

鍾意呢首詞,感覺有啲複雜。一方面當然感概近代中國人(係我算係大中華膠),特別係華僑同香港人嘅飄泊;另一方面,又羨慕王定國有柔奴相伴。柔奴充分發揮中國女性嘅美德,身處嶺南窮山惡水,都悠然自得…係咪好似連登仔搵到一個可以陪你食麥記嘅老婆一樣呢?

唔知我老婆肯唔肯呢?

中國古典的確係幾有吸引力,唐君毅本花果飄零都讀到我好感概
柔奴其實仲豁達過東坡,得女如此,夫復何求!
見到咁多同道對各大中國文學議題有咁多精闢見解,真係搞到小弟好慚愧,自己愈讀愈sad成日一諗起畢咗業之後唔知點算就好驚,讀到好無力

樓主

我都係拋磚引玉,經由大家討論,令我都諗到更多唔同面向嘅嘢
會願意入中文系,本身都係對文學有股熱情,勿忘初心呀巴打!
雖然我都深知中文系有時係會磨滅熱情,但總會搵到可以行嘅方向

顏崑陽<蒼鷹獨飛>
中文系教了十幾年書,最怕學生問一個問題:「讀中文系有飯吃嗎?」然而,問這種問題的學生卻偏偏很多。唉!我只能告訴他們:「到現在為止,我還沒聽說有中文系畢業的學生餓死;但是,不管唸什麼系,鬧精神病或自殺的人卻不少!」
究竟是什麼原因,讓現代的年輕人這麼早熟,早熟到少年十五二十時就開始擔心吃飯的問題。在匱乏的年代,人們似乎還沒有如此害怕沒飯吃。為什麼在這樣富裕的時候,卻滿街栖栖遑遑如將餓死之人?
二十歲,應該是一個狂想的年齡,像羽毛初豐的雛鷹,憧憬著試翼千里的壯舉;怎會像一隻老頹的麻雀,只想跳兩步,就找到米粒吃呢?甚至,還害怕餓死在枝頭簷角哩!我在想,飯是必須吃飽的;但是,假如一群年輕人只知道圍著一鍋別人煮好的飯,去爭搶分配;而不肯靠自己的能力去另起爐灶,煮一鍋更香的飯分給別人吃,那才真的不免要圍在空鍋邊餓死哩!
假如,您認為自己只是一隻想揀食米粒的麻雀,那麼,請不要飛進文學的殿堂。這裡面太空闊、太冷清了,只適合蒼鷹孤獨、堅忍的長征。
當我選擇了這條文學之路,就已準備作一隻獨飛的蒼鷹了。

講就好聽
讀咩都唔會餓死架啦
當年我就係咁諗 但有陣時唔係餓唔死就夠

我重記得我當日嘅豪情壯語
就算揸兜我都要讀中文
能做此語,又安得不乞食

好有心,好好啊,多謝各位分享
的確,讀中文系讀到某一個位就好容易磨滅意志,或者搞到意志消沉
===

講返蘇軾詞,小弟有一首推介,乃係自述

〈南鄉子‧自述〉
涼簟碧紗廚,一枕清風晝睡餘。臥聽晚衙無一事,徐徐,讀盡床頭幾卷書。
搔首賦歸歟,自覺功名懶更疏。若問使君才與術,何如?占得人間一味愚。

多謝巴打分享
文學嘅路,唔會孤單嘅,至少呢到都好多人陪我吹水
讀到八大中文系應該唔難搵食嘅,應該點都搵到教席,唔會再係以前但覺高歌有鬼神,焉知餓死填溝壑嘅困境喇。
我讀專上就真係以求乞食咁解。

基本上而家香港已經無真正合約教席搵到

合約點分真唔真正
8大中文點都搵到教席?少年你太年輕了

呢方面我確實唔太清楚,不過我見嶺大畢業嘅搵小學都有得教,浸大、港大、中大應該會再易啲嘅。
我自己都係糊里糊塗入咗文科,開始果陣揀理科,之後揀文科,本身想讀經濟或者物理多啲,到畢業讀副學士第一年已經後悔當年選文科,哈。

以我所知,小學教席係唔難搵,不過大家都想教中學
去到呢邊,除非你本身有咩勁嘅嘢可以show比人睇,否則真係識人好識字
讀到八大中文系應該唔難搵食嘅,應該點都搵到教席,唔會再係以前但覺高歌有鬼神,焉知餓死填溝壑嘅困境喇。

合約點分真唔真正

呢方面我確實唔太清楚,不過我見嶺大畢業嘅搵小學都有得教,浸大、港大、中大應該會再易啲嘅。
我自己都係糊里糊塗入咗文科,開始果陣揀理科,之後揀文科,本身想讀經濟或者物理多啲,到畢業讀副學士第一年已經後悔當年選文科,哈。

去到呢邊,除非你本身有咩勁嘅嘢可以show比人睇,否則真係識人好識字

如果有機會我教小學就好滿足,不過無。
同埋勁到可以show比人睇果啲都教大學喇,例如中大果位蕭公子。

咁大學教授一定要讀埋博士先得
好多人都未必有成本去讀
我指嘅勁係你參加過咩研究,有冇咩獎咁
中學一席都幾大競爭,有以上嘅嘢會比較好
第一次留名

多謝巴打支持

合約點分真唔真正

同埋勁到可以show比人睇果啲都教大學喇,例如中大果位蕭公子。

當然教大學都唔代表勁,例如某姓潘教緊中大嘅先生。

條友串過馬撚

合約點分真唔真正

好多人都未必有成本去讀

我覺得係闊度好過深度 好似課外活動 文學獎乜乜多方面有用過大學做咩研究
中學都係教你點應付公開試 唔需要咁專
另外極度同意識人好過識字

合約點分真唔真正

條友串過馬撚

又有同學上連登
見到咁多同道對各大中國文學議題有咁多精闢見解,真係搞到小弟好慚愧,自己愈讀愈sad成日一諗起畢咗業之後唔知點算就好驚,讀到好無力

樓主

我都係拋磚引玉,經由大家討論,令我都諗到更多唔同面向嘅嘢
會願意入中文系,本身都係對文學有股熱情,勿忘初心呀巴打!
雖然我都深知中文系有時係會磨滅熱情,但總會搵到可以行嘅方向

顏崑陽<蒼鷹獨飛>
中文系教了十幾年書,最怕學生問一個問題:「讀中文系有飯吃嗎?」然而,問這種問題的學生卻偏偏很多。唉!我只能告訴他們:「到現在為止,我還沒聽說有中文系畢業的學生餓死;但是,不管唸什麼系,鬧精神病或自殺的人卻不少!」
究竟是什麼原因,讓現代的年輕人這麼早熟,早熟到少年十五二十時就開始擔心吃飯的問題。在匱乏的年代,人們似乎還沒有如此害怕沒飯吃。為什麼在這樣富裕的時候,卻滿街栖栖遑遑如將餓死之人?
二十歲,應該是一個狂想的年齡,像羽毛初豐的雛鷹,憧憬著試翼千里的壯舉;怎會像一隻老頹的麻雀,只想跳兩步,就找到米粒吃呢?甚至,還害怕餓死在枝頭簷角哩!我在想,飯是必須吃飽的;但是,假如一群年輕人只知道圍著一鍋別人煮好的飯,去爭搶分配;而不肯靠自己的能力去另起爐灶,煮一鍋更香的飯分給別人吃,那才真的不免要圍在空鍋邊餓死哩!
假如,您認為自己只是一隻想揀食米粒的麻雀,那麼,請不要飛進文學的殿堂。這裡面太空闊、太冷清了,只適合蒼鷹孤獨、堅忍的長征。
當我選擇了這條文學之路,就已準備作一隻獨飛的蒼鷹了。

講就好聽
讀咩都唔會餓死架啦
當年我就係咁諗 但有陣時唔係餓唔死就夠

我重記得我當日嘅豪情壯語
就算揸兜我都要讀中文
能做此語,又安得不乞食

好有心,好好啊,多謝各位分享
的確,讀中文系讀到某一個位就好容易磨滅意志,或者搞到意志消沉
===

講返蘇軾詞,小弟有一首推介,乃係自述

〈南鄉子‧自述〉
涼簟碧紗廚,一枕清風晝睡餘。臥聽晚衙無一事,徐徐,讀盡床頭幾卷書。
搔首賦歸歟,自覺功名懶更疏。若問使君才與術,何如?占得人間一味愚。

多謝巴打分享
文學嘅路,唔會孤單嘅,至少呢到都好多人陪我吹水

似乎讀中文都係鍾意吹水

合約點分真唔真正

條友串過馬撚

又有同學上連登

非也非也 只不過對佢嘅事略有所聞
聽過有人話佢去其他院校講talk
一到講一到串人地學校圖書館配套唔好

合約點分真唔真正

條友串過馬撚

又有同學上連登

條友串過馬撚

又有同學上連登

佢有冇料我唔知
淨係知佢個人應該冇乜風度

條友串過馬撚

又有同學上連登

佢有冇料我唔知
淨係知佢個人應該冇乜風度

你指邊個先

一直都講緊同一個人
講返唐宋
其實小弟覺得陳子昂以至韓柳發起古文運動真係好重要
如果唔係個文學道統可能會斷
跟住歐陽修、蘇家三父子、曾鞏再一路落
講返唐宋

其實文學發展都係一個鐘擺
任何一種風格/文體都會盛極而衰
宮體詩如是 駢文如是
講返唐宋

文學道統嚴格嚟無點斷過,只有較隱同較顯。
《文賦》云:「佇中區以玄覽,頤情志於典墳。」,又「雖區分之在茲,亦禁邪而制放。要辭達而理舉,故無取乎冗長。」
如果你重視嘅係文以載道呢種「道統」,咁《文心雕龍.原道》亦提過「道沿聖以垂文,聖因文以明道。」可以讀〈原道〉、〈徵聖〉、〈宗經〉。〈文選序〉云:「若夫姬公之籍,孔父之書,與日月俱懸,鬼神爭奧。孝敬之準式,人倫之師友,豈可重以菱夷,加以剪截?」
但假若你重視嘅係「雄深雅健,如對文章大史公」即儒學道統嘅剛健精神上嘅精神,咁呢個道統「斷」嘅理論就可以成立,例如〈恨〉、〈別〉、〈雪〉、〈哀江南〉諸賦等等,六朝文章比較重視個人得失利弊,比較多怨天尤人。我認為,呢點亦係蘇軾睇唔起六朝嘅原因,但都唔應該忘記好似干寶〈晉紀總論〉、李康〈運命論〉,又或者任昉嘅文章。

掉返轉講 喺成個文學發展嘅脈絡嚟睇
要擺脫道統更加係冇可能嘅事
呢樣嘢已經入咗文人嘅骨
講返唐宋

宮體詩如是 駢文如是

絲打嘅講法正係周作人嘅主張
其實套入世界各地,都大體如此
實事到抽象,抽象又回到實事
講返唐宋

宮體詩如是 駢文如是

巴打果然挑通眼眉
周作人嘅文學史觀影響我好深
講返唐宋

文學道統嚴格嚟無點斷過,只有較隱同較顯。
《文賦》云:「佇中區以玄覽,頤情志於典墳。」,又「雖區分之在茲,亦禁邪而制放。要辭達而理舉,故無取乎冗長。」
如果你重視嘅係文以載道呢種「道統」,咁《文心雕龍.原道》亦提過「道沿聖以垂文,聖因文以明道。」可以讀〈原道〉、〈徵聖〉、〈宗經〉。〈文選序〉云:「若夫姬公之籍,孔父之書,與日月俱懸,鬼神爭奧。孝敬之準式,人倫之師友,豈可重以菱夷,加以剪截?」
但假若你重視嘅係「雄深雅健,如對文章大史公」即儒學道統嘅剛健精神上嘅精神,咁呢個道統「斷」嘅理論就可以成立,例如〈恨〉、〈別〉、〈雪〉、〈哀江南〉諸賦等等,六朝文章比較重視個人得失利弊,比較多怨天尤人。我認為,呢點亦係蘇軾睇唔起六朝嘅原因,但都唔應該忘記好似干寶〈晉紀總論〉、李康〈運命論〉,又或者任昉嘅文章。

掉返轉講 喺成個文學發展嘅脈絡嚟睇
要擺脫道統更加係冇可能嘅事
呢樣嘢已經入咗文人嘅骨

之前寫過嘅文,大家講到唐宋古文八大家,節引返同東坡有關嘅分享吓:

蘇洵以儒家思想為主,又兼取法家和縱橫家之說。他對古文的主張有兩點,一是提倡古文要「有為而作」,反對只重形式的文章。二是強調古文的技巧和風格,以自然為主。蘇洵提出「風行水上渙,此亦天下之至文」的理論。他把「水」比為作者的思想和藝術修養,以「風」喻以創作的靈感,後者是前者的長期累積而成,前者又要依賴後者的觸發,兩者有成,即自會寫出好文章。至此,蘇洵可謂把「文」作一獨立觀照,對蘇軾的文學理論影響頗深。

蘇軾由於融合了儒、釋、道三家的思想,又養成深厚的歷史文化意識,因此在價值觀上,能以「士志於道」的精神自許。他對古文同樣主張「有為而作」,更要貼近現實,「言必中當世之過」,反對「多空文而少實用」的傾向。

蘇軾對「文」和「道」有創新且有力的見解,不同於之前的古文家,他更傾重「文」的藝術技巧。他在〈跋秦少遊書〉言:「技進而道不進,則不可。少遊乃技道兩進。」又於〈書李伯時山莊圖後〉云:「有道有藝。有道而不藝,則物雖形於心,不形於手。」蘇軾在此言「道」,除了儒家之道外,更把它擴展為萬事萬物的本質和規律。如果只有「道」在心,無法以「藝」表達出來,也就不能創造出好的作品。

另外,蘇軾不止把古文視為「道」之呈現和反映現實的工具,更把它當作感情的抒發。他說:「余性不慎語言,與人無親疏,輒輸寫腑臟,有所不盡,如茹物不下,必吐出乃已。」更進一步,蘇軾甚至把「能道意所欲言」視作文章理想境界,「辭至於達,止矣,不可以有加矣」和「大略如行雲流水,初無定質,但常行於所當行,常止於所不可不止。文理自然,姿態橫生」。這些看法,加強了「文」的地位,強調了古文的藝術風格,有劃時代的意義。

此外,即使是「唐宋八大家」於「文道」也有不同的理解,絕非單言儒家之道就能概括之,他們的古文創作便是力證。「文以載道」的論述,為了不導致相互衝突,往往只以集中於儒家之道,以成其論述脈絡。其實就算是韓愈自喻「道統」之繼承者,也遭朱熹點評「裂道與文以為兩物」。朱熹雖是以理學家挑剔古文家,但確實說出一個事實,就是古文家的「文」,並不完全都是儒家之道的呈現。

「以文為戲」,是韓愈創作實踐對「道」的抵觸。〈毛穎傳〉這一種傳奇小說式的作品,正是「以文為戲」。張藉、裴度責難韓愈這種作品,韓愈於〈上宰相書〉中,堅持自己「所著皆約《六經》之旨而成文」,又堅持創作「以文為戲」的作品,〈答張籍書〉言:「吾子又譏吾與人人為無實駁雜之說,此吾所以為戲。」韓愈用「以文為戲」來辯解,意在表示對這類作品的輕視,以減弱同「修辭以明其道」的矛盾,其實恰恰等於承認有些作品是可以不「明道」的。

「唐宋八大家」中最能體現這種說法的,必是蘇軾。明代袁宏道說:「坡公之可愛者,多其小文小說。使盡去之,而獨存高文大冊,豈復有坡公哉!」

之後會講東坡嘅古文,分享到呢邊
等出到古文果陣再慢慢補充
講返唐宋

宮體詩如是 駢文如是

巴打果然挑通眼眉
周作人嘅文學史觀影響我好深

周作人文學史觀影響到成個學術界發展好深遠
我好記得佢用張圖講中國文學發展,一條好長波浪嘅曲線
同埋我都幾鍾意睇佢嘅散文

合約點分真唔真正

好多人都未必有成本去讀

我覺得係闊度好過深度 好似課外活動 文學獎乜乜多方面有用過大學做咩研究
中學都係教你點應付公開試 唔需要咁專
另外極度同意識人好過識字

大家好好把握機會發展
希望大家唔止有飯食
仲有錢年年換手機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞