【宋詞漫談】小二,黎一碗東坡肉!(多圖餓撚勿入)

503 回覆
186 Like 1 Dislike

一牆之隔:古典愛情之空間意象
讀東坡蝶戀花(花褪殘紅青杏小)

正文第三章

蝶戀花
花褪殘紅青杏小。燕子飛時,綠水人家繞。枝上柳綿吹又少,天涯何處無芳草!
牆裡鞦韆牆外道。牆外行人,牆裡佳人笑。笑漸不聞聲漸悄,多情卻被無情惱。

早期嘅詞作,可以統稱為「伶工之詞」
王國維云:
「詞至李後主而眼界始大,感慨遂深,遂變伶工之詞而為士大夫之詞。」
「伶工之詞」即係酒女歌伎所唱嘅艷曲小詞,內容多數:
1.閨怨(男性幻想女性有幾慘)
2.鄉愁(遊子之思)
3.別情(代擬之作)
最大嘅特色係「非抒己情」,九成FF
係詞作入面,見唔到作者嘅影子

古人對呢堆講愛情,咁多FF嘅詩詞評價唔高
因為唔係「詩言志」嘅自我抒情,又同政治無關
呢種睇法,係到近代五四之後先一大逆轉
甚至將愛情詩放係最高嘅地位
愛情詩詞入面,東坡呢首作品絕對係一流嘅

花褪殘紅青杏小。燕子飛時,綠水人家繞。枝上柳綿吹又少,天涯何處無芳草!

睇古典詩詞嘅景物描寫,一定要記得以下八個字:
景不孤生,因情而出
即係話,古人寫景好少係獨立咁寫
往往係因為作品入面嘅情而作襯托嘅

上半片似乎剩係描繪緊大自然嘅風景
咁樣有咩意思係入面呢?
「花褪殘紅」,花已經凋謝啦
「青杏小」,但果實開始成長啦
枯死、生長,有生生不息嘅意味

「燕子」,秋離春回,代表春季嘅降臨
春天往往都意味愛情嘅渴望
萬物生長,水映照旁邊嘅青草,就好似化成綠色咁
柳綿四散,愈吹愈少,會唔會搵唔到值得托負嘅土地呢?
東坡就用一句:「天涯何處無芳草」作答
芳草四圍都有,做咩要為一棵樹放棄成個森林呀!

牆裡鞦韆牆外道。牆外行人,牆裡佳人笑。笑漸不聞聲漸悄,多情卻被無情惱。

人活係空間,其實同時係到創造空間
例如你自己間房咁,都反映緊你嘅人生
建築係文化嘅直接反映,影響到人與人之間嘅關係
下半片嘅重點在於「牆」,一牆之隔
隔阻男女嘅溝通,封閉左大家見面嘅可能
係一個好好嘅例子,講中國古代嘅男女愛情點樣受空間影響

<詩經.將仲子>:
「將仲子兮,無逾我牆」
李商隱詩云:
「紅樓隔雨相望冷,珠箔飄燈獨自歸」
有形嘅「牆」,係用無形的禮教和社會階層堆疊出黎
男女之間嘅交流,唔係咁易架

牆可以阻擋人,但擋唔到人對外界嘅好奇心
對愛情嘅渴望,千古以黎又有咩可以改變到呢?
「牆裡鞦韆牆外道」正係表達呢種意思
古時女子愛玩鞦韆,試想像係高牆嘅圍堵之中
燕子飛天在上,水流之聲繞過耳朵,柳綿盪來盪去
或者只為看一眼外面嘅殘紅青杏
盪高到望到一眼牆外嘅世界

咁牆外嘅男子呢?
「牆外行人,牆裡佳人笑」
聽著女子盪鞦韆嘅笑聲,可聞而不可見
更加令人FF呢位女仔有幾正
呢種笑唔係為左其他人而笑,係一種純粹嘅呈現
但竟然卻引來痴心男子嘅等待,直至「笑漸不聞聲漸悄」

「多情卻被無情惱」
漸漸一切聲音都消失
得返男子自作多情嘅煩惱
其實,我地又何嘗未試過暗戀其他人
嬲自己對呢個人嘅一言一行點解咁留意
又嬲佢點解無發現自己對佢嘅深情
如果呢一首「牆」無左,唔知我地有冇可能呢?

描寫「空間之餘」,呢度亦見包含「時間」既元素:「漸」,女子既歡笑聲係漸漸減弱才消失,當中有一個過程,個儍仔仲半夢半醒,獨自懊惱。
假如女子笑聲係突然消失,怕且一直被笑聲陶醉既行人只會突然驚醒。

張巴打識貨
呢首詞寫得好好
力證東坡寫男女之情嘅婉約都好得
絕對唔止豪放
呢首詞可以媲美詩

東坡係詞嘅文學發展最重要嘅一點:
詞本身低於詩
但東坡以詩嘅抒情言志入詞
令詞嘅地位直可與詩等同
呢一種學術界叫做「尊體」
見到咁多文學JJ討論好興奮
Btw有冇巴打會自己填詞玩下?
不如開個post分享下啲作品
樓主寫蘇軾、蘇轍兄弟之情,係咪準備講解水調歌頭?先留名,等睇鴻文。

小弟理科出身,無機會從正統學習中國文學,只能有時間搵啲嘢睇下嚟自學,經常覺得非常可惜。感激樓主同一眾巴打絲打分享,學到唔少嘢,再次謝過。

喺過去兩年,睇住香港嘅變化,諗到祖父母同父母,走難嚟到香港,算係搵到安定嘅生活,自己同老婆算係喺香港最繁榮嘅時代出生、長大…到咗今日,隨住大氣候變化,當呢度唔再適合下一代長大嘅時候,又唔知可以走去邊度嘞?想到蘇東坡嘅飄泊,又想到佢嘅江城子:

常羨人間琢玉郎,天應乞與點酥娘。自作清歌傳皓齒,風起,雪飛炎海變清涼。

萬里歸來年愈少,微笑,笑時猶帶嶺梅香。試問嶺南應不好?卻道,此心安處是吾鄉。

只有學超人話齋,此心安處是吾鄕…可以咁豁達就好啦!
見到咁多同道對各大中國文學議題有咁多精闢見解,真係搞到小弟好慚愧,自己愈讀愈sad成日一諗起畢咗業之後唔知點算就好驚,讀到好無力

樓主
樓主寫蘇軾、蘇轍兄弟之情,係咪準備講解水調歌頭?先留名,等睇鴻文。

小弟理科出身,無機會從正統學習中國文學,只能有時間搵啲嘢睇下嚟自學,經常覺得非常可惜。感激樓主同一眾巴打絲打分享,學到唔少嘢,再次謝過。

喺過去兩年,睇住香港嘅變化,諗到祖父母同父母,走難嚟到香港,算係搵到安定嘅生活,自己同老婆算係喺香港最繁榮嘅時代出生、長大…到咗今日,隨住大氣候變化,當呢度唔再適合下一代長大嘅時候,又唔知可以走去邊度嘞?想到蘇東坡嘅飄泊,又想到佢嘅江城子:

常羨人間琢玉郎,天應乞與點酥娘。自作清歌傳皓齒,風起,雪飛炎海變清涼。

萬里歸來年愈少,微笑,笑時猶帶嶺梅香。試問嶺南應不好?卻道,此心安處是吾鄉。

上面嗰首係定風波至啱…

以前都有戲作
不過現代人已經好難寫古典文學
大家可以係到分享吓
開Post都唔知有冇人理

巴打好勁,估中我計劃嘅一部分,後面會講幾首東坡子由嘅詞作,除左水調歌頭,仲有好多精彩嘅作品介紹比大家

呢到都有唔少巴打理科出身,古典文學入門較難,所以特登介紹古典嘢,之前已經講過陶淵明同李商隱,巴打有興趣不妨睇埋

呢首詞我自己都勁鍾意,而且同你嘅感想好接近,我諗呢首詞,只要係對香港有感情嘅人,都會有所特著。東坡詞入面,呢首比我嘅啟發係最深

好多謝巴打高質分享,之後繼續一齊吹吹水,談談文學與人生

以前都有戲作
大家可以係到分享吓

唔知有冇機會可以拜讀巴打嘅大作

巴打好勁,估中我計劃嘅一部分,後面會講幾首東坡子由嘅詞作,除左水調歌頭,仲有好多精彩嘅作品介紹比大家

呢到都有唔少巴打理科出身,古典文學入門較難,所以特登介紹古典嘢,之前已經講過陶淵明同李商隱,巴打有興趣不妨睇埋

呢首詞我自己都勁鍾意,而且同你嘅感想好接近,我諗呢首詞,只要係對香港有感情嘅人,都會有所特著。東坡詞入面,呢首比我嘅啟發係最深

好多謝巴打高質分享,之後繼續一齊吹吹水,談談文學與人生

鍾意呢首詞,感覺有啲複雜。一方面當然感概近代中國人(係我算係大中華膠),特別係華僑同香港人嘅飄泊;另一方面,又羨慕王定國有柔奴相伴。柔奴充分發揮中國女性嘅美德,身處嶺南窮山惡水,都悠然自得…係咪好似連登仔搵到一個可以陪你食麥記嘅老婆一樣呢?

唔知我老婆肯唔肯呢?

以前都有戲作
大家可以係到分享吓

唔知有冇機會可以拜讀巴打嘅大作

劣作費事獻醜
我平時現代文學創作比較多
古典得大學時期會寫吓
留返低嘅唔多
見到咁多同道對各大中國文學議題有咁多精闢見解,真係搞到小弟好慚愧,自己愈讀愈sad成日一諗起畢咗業之後唔知點算就好驚,讀到好無力

樓主

我都係拋磚引玉,經由大家討論,令我都諗到更多唔同面向嘅嘢
會願意入中文系,本身都係對文學有股熱情,勿忘初心呀巴打!
雖然我都深知中文系有時係會磨滅熱情,但總會搵到可以行嘅方向

顏崑陽<蒼鷹獨飛>
中文系教了十幾年書,最怕學生問一個問題:「讀中文系有飯吃嗎?」然而,問這種問題的學生卻偏偏很多。唉!我只能告訴他們:「到現在為止,我還沒聽說有中文系畢業的學生餓死;但是,不管唸什麼系,鬧精神病或自殺的人卻不少!」
究竟是什麼原因,讓現代的年輕人這麼早熟,早熟到少年十五二十時就開始擔心吃飯的問題。在匱乏的年代,人們似乎還沒有如此害怕沒飯吃。為什麼在這樣富裕的時候,卻滿街栖栖遑遑如將餓死之人?
二十歲,應該是一個狂想的年齡,像羽毛初豐的雛鷹,憧憬著試翼千里的壯舉;怎會像一隻老頹的麻雀,只想跳兩步,就找到米粒吃呢?甚至,還害怕餓死在枝頭簷角哩!我在想,飯是必須吃飽的;但是,假如一群年輕人只知道圍著一鍋別人煮好的飯,去爭搶分配;而不肯靠自己的能力去另起爐灶,煮一鍋更香的飯分給別人吃,那才真的不免要圍在空鍋邊餓死哩!
假如,您認為自己只是一隻想揀食米粒的麻雀,那麼,請不要飛進文學的殿堂。這裡面太空闊、太冷清了,只適合蒼鷹孤獨、堅忍的長征。
當我選擇了這條文學之路,就已準備作一隻獨飛的蒼鷹了。

樓主

顏崑陽<蒼鷹獨飛>
中文系教了十幾年書,最怕學生問一個問題:「讀中文系有飯吃嗎?」然而,問這種問題的學生卻偏偏很多。唉!我只能告訴他們:「到現在為止,我還沒聽說有中文系畢業的學生餓死;但是,不管唸什麼系,鬧精神病或自殺的人卻不少!」
究竟是什麼原因,讓現代的年輕人這麼早熟,早熟到少年十五二十時就開始擔心吃飯的問題。在匱乏的年代,人們似乎還沒有如此害怕沒飯吃。為什麼在這樣富裕的時候,卻滿街栖栖遑遑如將餓死之人?
二十歲,應該是一個狂想的年齡,像羽毛初豐的雛鷹,憧憬著試翼千里的壯舉;怎會像一隻老頹的麻雀,只想跳兩步,就找到米粒吃呢?甚至,還害怕餓死在枝頭簷角哩!我在想,飯是必須吃飽的;但是,假如一群年輕人只知道圍著一鍋別人煮好的飯,去爭搶分配;而不肯靠自己的能力去另起爐灶,煮一鍋更香的飯分給別人吃,那才真的不免要圍在空鍋邊餓死哩!
假如,您認為自己只是一隻想揀食米粒的麻雀,那麼,請不要飛進文學的殿堂。這裡面太空闊、太冷清了,只適合蒼鷹孤獨、堅忍的長征。

講就好聽
讀咩都唔會餓死架啦
當年我就係咁諗 但有陣時唔係餓唔死就夠

樓主

顏崑陽<蒼鷹獨飛>

講就好聽
讀咩都唔會餓死架啦

我重記得我當日嘅豪情壯語
就算揸兜我都要讀中文
能做此語,又安得不乞食

樓主

顏崑陽<蒼鷹獨飛>

講就好聽
讀咩都唔會餓死架啦

路係自己決定嘅
讀文科之前一早已經知架啦

樓主

顏崑陽<蒼鷹獨飛>

講就好聽
讀咩都唔會餓死架啦

就算揸兜我都要讀中文
能做此語,又安得不乞食

好有心,好好啊,多謝各位分享
的確,讀中文系讀到某一個位就好容易磨滅意志,或者搞到意志消沉
===

講返蘇軾詞,小弟有一首推介,乃係自述

〈南鄉子‧自述〉
涼簟碧紗廚,一枕清風晝睡餘。臥聽晚衙無一事,徐徐,讀盡床頭幾卷書。
搔首賦歸歟,自覺功名懶更疏。若問使君才與術,何如?占得人間一味愚。
讀到八大中文系應該唔難搵食嘅,應該點都搵到教席,唔會再係以前但覺高歌有鬼神,焉知餓死填溝壑嘅困境喇。
我讀專上就真係以求乞食咁解。

基本上而家香港已經無真正合約教席搵到

講就好聽
讀咩都唔會餓死架啦

就算揸兜我都要讀中文
能做此語,又安得不乞食 [/quote]
exactly
雖然預左 但真係殺到埋身又另一回事
讀到八大中文系應該唔難搵食嘅,應該點都搵到教席,唔會再係以前但覺高歌有鬼神,焉知餓死填溝壑嘅困境喇。

合約點分真唔真正
8大中文點都搵到教席?少年你太年輕了
第一次留名

合約點分真唔真正
8大中文點都搵到教席?少年你太年輕了

呢方面我確實唔太清楚,不過我見嶺大畢業嘅搵小學都有得教,浸大、港大、中大應該會再易啲嘅。
我自己都係糊里糊塗入咗文科,開始果陣揀理科,之後揀文科,本身想讀經濟或者物理多啲,到畢業讀副學士第一年已經後悔當年選文科,哈。

其實讀pgde好睇門戶 搵工呢d又係好講際遇
就算比你搵到教席 小學都係教簡單野 差d ge中學又係傳授唔到所學 咁係咪你想要ge野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞