【宋詞漫談】小二,黎一碗東坡肉!(多圖餓撚勿入)

503 回覆
186 Like 1 Dislike

前言
「情之一字,所以維持世界;才之一字,所以粉飾乾坤。」
——張潮《幽夢影》

各位巴絲打好,又係我黎同大家吹吓水
之前我已經講過兩個文學家
魏晉陶淵明嘅《桃花源記》
晚唐李商隱嘅「此情可待追憶,只是當時已惘然」
讀後不禁為古典文學嘅美而傾心

上兩次我地都集中講佢地嘅詩作
去到第三講,順住文學發展,我地由詩入詞啦
唐代最出名係唐詩,宋代最出名係宋詞
而係宋詞之中,有個古今中外都極受歡迎嘅文學家
呢位,就係今次嘅主題:蘇東坡

如果要講中國最多才多藝嘅全能型文人
當推蘇軾為第一人
林語堂係《蘇東坡傳》咁樣形容:
「蘇東坡是個秉性難改的樂天派,是悲天憫人的道德家,是黎民百姓的好朋友,是散文作家,是新派的畫家,是偉大的書法家,是釀酒的實驗者,是工程師,是假道學的反對派,是瑜伽術的修煉者,是佛教徒,是士大夫,是皇帝的秘書,是飲酒成癮者,是心腸慈悲的法官,是政治上的堅持己見者,是月下的漫步者,是詩人,是生性詼諧愛開玩笑的人。」
東坡嘅生平研究極多,史料又豐富
正所謂文學離唔開時代,作者嘅人生係好重要
我講作品之餘,都會講東坡嘅人生大事

東坡真係好鬼癲,絕對係中國藝術家入面嘅天才
除左北宋首屈一指嘅詞人
詩作都係一絕,同黃庭堅並稱「蘇黃」
又係唐宋古文八大家之一,可比韓愈
加埋宋代四大書法之一,好多人都求佢一字
同時東坡繪畫自成一格,開創湖州畫派
對儒、釋、道三家都好有研究,註過《論語》、《易經》、《尚書》
係呢到嘅講解,我會以詞為主,其他偶然會講解吓

唔知大家對東坡詞嘅理解有幾多呢?
我地嘅教科書都會選入佢一首好特別嘅詞
《念奴嬌(赤壁懷古)》:大江東去,浪淘盡,千古風流人物
文學史大多片面咁講東坡詞「豪放」
但係點解「豪放」咁重要?
東坡詞有冇其他風格,其他形容?
東坡咁多首詞,點解得呢一首入教科書?
以上種種疑問,我將會慢慢解答

蘇東坡係我第一個真正鍾意嘅古典文學家
讀佢嘅詞作,令我走入古典文學嘅大門
呢個亦都係我不斷咁開Post嘅原因
希望透過我對東坡嘅熱愛,可以比大家睇見古典文學之美
希望唔會悶親大家啦

附上我嘅Blog,大家有興趣可以追埋其他文藝Post:
http://deliver90.blogspot.tw/
正呀,講完詩依家講詞

留名追Post!!!
高質留返慢慢J

多謝巴打支持
有機會請你食碗好嘅東坡肉
巴打啲post好高質

多謝絲打留名
巴打係咪會講哂詩詞歌賦咁架
大家留名之餘
都不妨比返個正評
巴打啲post好高質

Yup
正呀,講完詩依家講詞

詞絕對係好吸引人嘅文學體裁
相比詩黎講,更加易入口
相信大家一定會睇到唔少好作品
由小學雞果陣已經好鐘意肥坡
成日都想買關於佢既生平/詞既書
巴打有冇推薦
巴打啲post好高質

多謝九龍徐志摩巴打捧場
巴打係咪會講哂詩詞歌賦咁架

會以詞為主
詩文為次
書法、繪畫再次之
由於東坡識咁鬼多嘢
呢個Post應該會長過之前兩個Post
巴打有冇推薦

如果講入門書嘅話
林語堂本《蘇東坡傳》係幾值得睇

呢本香港書局都應該會有
好期待肥猫出場
巴打有冇推薦

如果講入門書嘅話

呢本香港書局都應該會有

其實入門定出門定開門定閂門我全部都冇問題
自問文言文還可以
香港冇既話我係台灣/大陸訂都OK
好期待肥猫出場

東坡都比tvb拍過兩次
都幾能夠證明佢係現代都受歡迎
同埋佢本身都多故仔講
巴打有冇推薦

如果講入門書嘅話

呢本香港書局都應該會有

其實入門定出門定開門定閂門我全部都冇問題
自問文言文還可以
香港冇既話我係台灣/大陸訂都OK

咁就好啦
仲有本叫《蘇軾詞新釋輯評》
北京書局出,都好值得參考,係目前收蘇詞最多嘅版本
好多post都未有時間追,有排追

多謝巴打支持
我已經追哂你個Post啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞