【宋詞漫談】小二,黎一碗東坡肉!(多圖餓撚勿入)

503 回覆
186 Like 1 Dislike
睇完之後我唔敢想像老婆走先過我我會點

唔會嘅巴打
現代女性長命過男性好多
放心啦!

不過講真
文學揭示嘅一個真相
就係我地必須面對別人嘅離別
恆久嘅主題,亦都係永遠嘅悲傷
李清照嘅
尋尋覓覓 冷冷清清 淒淒慘慘戚戚
同蘇sick嘅
十年生死兩茫茫 不思量 自難忘
一樣咁sad

btw巴打會唔會講下李清照?

李清照呢首都係絕妙好詞
大家嘅情都好真好深
李清照有機會實講
睇睇點樣穿插吓,做個比較
終於講到我最愛的東坡,研究左幾年
豪放詞黎講真係無得輸,雖然被李清照話「至晏元獻、歐陽永叔、蘇子瞻,學際天人,作為小歌詞,直如酌蠡水於大海,然皆句讀不葺之詩爾,又往往不協音律者。」但意境黎講,超哂班

文學世家蘇東坡之飄泊人生

東坡〈洗兒詩〉
人皆養子望聰明,我被聰明誤一生。
但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。

正文第一章

蘇軾,字子瞻,一字和仲,自號東坡居士
東坡係四川眉山出世,對故鄉有深情
可惜除左青年時代,佢至老都無返過故鄉安居
佢嘅一生,大抵可以用佢仕途不順,四處流放做概括
呢邊無辦法細講佢嘅一生,先介紹幾樣重要嘢
比大家初步理解,日後係文學作品入面再慢慢講解

1.文學世家,文學史嘅三蘇
講東坡之前,一定要提佢老豆蘇洵
蘇洵係蘇軾同蘇轍嘅老豆,同時三位都係唐宋古文八大家之一
唔好睇呢樣嘢好似好簡單,可以文學史留名嘅人
背後真係「一仗功成萬骨枯」,一家出三個,真係好勁

蘇洵有幾威呢?
三字經入面有句:「蘇老泉,二十七,始發憤,讀書籍。」
佢細時唔讀書,到二十七歲先發力
起跑已經慢過人地咁多,但佢竟然可以超越同時代嘅文人
難怪中國幼童讀嘅書入面,以佢做努力求學嘅例子啦
文學史稱佢係「老蘇」,東坡係「大蘇」,蘇轍係「小蘇」

如果文學係有基因,咁一定遺傳比佢兩個仔
東坡同蘇轍(字子由)係勁好兄弟,成日互相幫助
佢地一齊高中科舉,一齊做官,但聚少離多
佢地兩個嘅共同願望,係可以成日「雨夜對床」,通頂吹水
兩兄弟嘅交情,好影響到東坡嘅文學創作
當中最出名一定係東坡寫比子由嘅「但願人長久,千里共嬋娟」

2.敢言嘅政治家,失敗嘅政客

東坡科舉高中,幾受皇帝賞識
本身應該可以好平安咁過成世人,但佢嘅性格造成佢嘅飄泊
可以用佢自己講嘅:「如食內有蠅,吐之乃已。」
只要係東坡睇唔順眼嘅事,好似王安石變法,理學家嘅守舊
佢唔理人地係咩黨咩勢力,總之都要講出黎
對佢黎講,就好似食嘢食到屎咁,無理由吞架,緊係要吐出黎啦!

做一個敢言嘅政治家,通常都無咩好下場
雖然東坡受人敬重,詩詞文章又出名,但都比唔少人攻擊
最出名就係「烏臺詩案」,當時堆人話佢嘅文字諷刺朝廷
因為佢寫唔少詩詞都講緊人民嘅困苦,一隻一隻字咁捉出黎
當時東坡仲有諗過係運佢去京都嘅船到,跳河自殺
咁當然無死啦,邊有咁快大結局

呢次係第一次東坡仕途貶,去黃州做官
後來又調京都受重用,但之後又貶去其他地方
又受重用,又貶去廣東,最後仲貶埋去當時嘅域外之地海南島
以上種種嘅受貶,最大原因都係因為佢嘅敢言
成堆唔鍾意東坡嘅人,就用佢嘅詩詞文句黎攻擊佢

另外必須一提:
東坡係一個好好嘅地方官
真係貫徹到儒家思想嘅仁德仁政
做多政策都係幫到百姓,例如治水、開醫院等等

3.幸福嘅愛情,歡愉嘅友情
東坡雖然仕途唔算順利,但佢大部份時間都過得好開心
我諗呢到除左係東坡嘅性格,深受道家思想影響之外
更重要係佢嘅愛情、友情都比左好多快樂佢

東坡成世人有三個老婆
第一任老婆係王弗
十六歲果陣嫁比十九嘅蘇軾
婚後二人恩愛甜蜜,十一年後病逝世
蘇軾寫過一首感人嘅〈江城子·乙卯正月二十日夜記夢〉悼念亡妻

東坡仲食埋王閏之,係王弗嘅堂妹
王弗死左三年後嫁給蘇軾,細細個已經好欣賞佢
性格小鳥依人,全心全意咁支持東坡
呢個係佢第二任老婆

第三任老婆係王朝雲,本身係蘇軾嘅妾
朝雲本身係歌妓,幾有文學天分
蘇軾三十八歲果陣贖左十二歲嘅朝雲妹妹,後收為侍妾
朝雲陪伴蘇軾好多唔開心嘅日子
朝雲死左之後,東坡亦都寫下好多感人嘅作品

東坡交遊廣闊,咩種類都有
同佢文學創作最大關係嘅係:
道士、和尚、詩人、詞人、畫家、書法家
因為佢寫文好,為人真誠,係極好嘅朋友
勁到有所謂「蘇門六學士」
黃庭堅、秦觀、晁補之、張耒、陳師道、李廌
係當時文藝界嘅明星,都係甘心拜入其門

正因為佢嘅友情,幫佢捱過好多難關
每到一個地方,東坡都受人接濟幫忙
朋友知佢窮困,成日會寄吓物資比佢
知道佢寂寞,會寫信會特登黎陪佢
東坡因朋友而開心,朋友亦都因為東坡而歡愉

《蘇東坡傳》:
他的作品散發著生動活潑的人格,有時候頑皮,有時候莊重,隨場合而定,但卻永遠真摯、誠懇、不自欺欺人。他寫作沒有別的理由,只是愛寫。今天我們欣賞他的著作也沒有別的理由,只因為他寫得好美、好豐富、又發自他天真無邪的心靈。

勁老竇生勁仔,基因決定論

文學世家蘇東坡之飄泊人生

東坡〈洗兒詩〉
人皆養子望聰明,我被聰明誤一生。
但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。

正文第一章

蘇軾,字子瞻,一字和仲,自號東坡居士
東坡係四川眉山出世,對故鄉有深情
可惜除左青年時代,佢至老都無返過故鄉安居
佢嘅一生,大抵可以用佢仕途不順,四處流放做概括
呢邊無辦法細講佢嘅一生,先介紹幾樣重要嘢
比大家初步理解,日後係文學作品入面再慢慢講解

1.文學世家,文學史嘅三蘇
講東坡之前,一定要提佢老豆蘇洵
蘇洵係蘇軾同蘇轍嘅老豆,同時三位都係唐宋古文八大家之一
唔好睇呢樣嘢好似好簡單,可以文學史留名嘅人
背後真係「一仗功成萬骨枯」,一家出三個,真係好勁

蘇洵有幾威呢?
三字經入面有句:「蘇老泉,二十七,始發憤,讀書籍。」
佢細時唔讀書,到二十七歲先發力
起跑已經慢過人地咁多,但佢竟然可以超越同時代嘅文人
難怪中國幼童讀嘅書入面,以佢做努力求學嘅例子啦
文學史稱佢係「老蘇」,東坡係「大蘇」,蘇轍係「小蘇」

如果文學係有基因,咁一定遺傳比佢兩個仔
東坡同蘇轍(字子由)係勁好兄弟,成日互相幫助
佢地一齊高中科舉,一齊做官,但聚少離多
佢地兩個嘅共同願望,係可以成日「雨夜對床」,通頂吹水
兩兄弟嘅交情,好影響到東坡嘅文學創作
當中最出名一定係東坡寫比子由嘅「但願人長久,千里共嬋娟」

2.敢言嘅政治家,失敗嘅政客

東坡科舉高中,幾受皇帝賞識
本身應該可以好平安咁過成世人,但佢嘅性格造成佢嘅飄泊
可以用佢自己講嘅:「如食內有蠅,吐之乃已。」
只要係東坡睇唔順眼嘅事,好似王安石變法,理學家嘅守舊
佢唔理人地係咩黨咩勢力,總之都要講出黎
對佢黎講,就好似食嘢食到屎咁,無理由吞架,緊係要吐出黎啦!

做一個敢言嘅政治家,通常都無咩好下場
雖然東坡受人敬重,詩詞文章又出名,但都比唔少人攻擊
最出名就係「烏臺詩案」,當時堆人話佢嘅文字諷刺朝廷
因為佢寫唔少詩詞都講緊人民嘅困苦,一隻一隻字咁捉出黎
當時東坡仲有諗過係運佢去京都嘅船到,跳河自殺
咁當然無死啦,邊有咁快大結局

呢次係第一次東坡仕途貶,去黃州做官
後來又調京都受重用,但之後又貶去其他地方
又受重用,又貶去廣東,最後仲貶埋去當時嘅域外之地海南島
以上種種嘅受貶,最大原因都係因為佢嘅敢言
成堆唔鍾意東坡嘅人,就用佢嘅詩詞文句黎攻擊佢

另外必須一提:
東坡係一個好好嘅地方官
真係貫徹到儒家思想嘅仁德仁政
做多政策都係幫到百姓,例如治水、開醫院等等

3.幸福嘅愛情,歡愉嘅友情
東坡雖然仕途唔算順利,但佢大部份時間都過得好開心
我諗呢到除左係東坡嘅性格,深受道家思想影響之外
更重要係佢嘅愛情、友情都比左好多快樂佢

東坡成世人有三個老婆
第一任老婆係王弗
十六歲果陣嫁比十九嘅蘇軾
婚後二人恩愛甜蜜,十一年後病逝世
蘇軾寫過一首感人嘅〈江城子·乙卯正月二十日夜記夢〉悼念亡妻

東坡仲食埋王閏之,係王弗嘅堂妹
王弗死左三年後嫁給蘇軾,細細個已經好欣賞佢
性格小鳥依人,全心全意咁支持東坡
呢個係佢第二任老婆

第三任老婆係王朝雲,本身係蘇軾嘅妾
朝雲本身係歌妓,幾有文學天分
蘇軾三十八歲果陣贖左十二歲嘅朝雲妹妹,後收為侍妾
朝雲陪伴蘇軾好多唔開心嘅日子
朝雲死左之後,東坡亦都寫下好多感人嘅作品

東坡交遊廣闊,咩種類都有
同佢文學創作最大關係嘅係:
道士、和尚、詩人、詞人、畫家、書法家
因為佢寫文好,為人真誠,係極好嘅朋友
勁到有所謂「蘇門六學士」
黃庭堅、秦觀、晁補之、張耒、陳師道、李廌
係當時文藝界嘅明星,都係甘心拜入其門

正因為佢嘅友情,幫佢捱過好多難關
每到一個地方,東坡都受人接濟幫忙
朋友知佢窮困,成日會寄吓物資比佢
知道佢寂寞,會寫信會特登黎陪佢
東坡因朋友而開心,朋友亦都因為東坡而歡愉

《蘇東坡傳》:
他的作品散發著生動活潑的人格,有時候頑皮,有時候莊重,隨場合而定,但卻永遠真摯、誠懇、不自欺欺人。他寫作沒有別的理由,只是愛寫。今天我們欣賞他的著作也沒有別的理由,只因為他寫得好美、好豐富、又發自他天真無邪的心靈。

勁老竇生勁仔,基因決定論

書香世家,實有影響
成功靠父教
終於講到我最愛的東坡,研究左幾年
豪放詞黎講真係無得輸,雖然被李清照話「至晏元獻、歐陽永叔、蘇子瞻,學際天人,作為小歌詞,直如酌蠡水於大海,然皆句讀不葺之詩爾,又往往不協音律者。」但意境黎講,超哂班

聲滿巴打高質回覆,令人感動
最正就係睇到呢種回應
等我一陣認真覆吓
亦都分享吓自己嘅聯想感受
蘇學士真係好撚正 用詞顯淺,意境高明,連我呢啲市井之徒都睇得明,好強嘅功力呀

東坡兼具兩者之長
詞相對詩顯淺易明,加埋東坡無事不可入詞
現代人睇都好易領略當中嘅意境

佢文學成就高就真係高,但有時覺得佢人生太崎嶇,作品好多時都係為左安慰自己,唔係真係咁睇得開。
李白果啲就真係凡事都話鳩知佢果種洒脫。

犀利,而家都未必有人比得上
高質po! 感謝分享
蘇學士真係好撚正 用詞顯淺,意境高明,連我呢啲市井之徒都睇得明,好強嘅功力呀

東坡兼具兩者之長

佢文學成就高就真係高,但有時覺得佢人生太崎嶇,作品好多時都係為左安慰自己,唔係真係咁睇得開。

古代藝術全才
諗唔到邊個可以係咁多方面都咁勁
高質po! 感謝分享

多謝返絲打支持
lm

巴打個名唔錯
9up幾句

讀到「 夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。相顧無言,惟有淚千行。」
有少少身同感受,但當然唔係死別、亦唔係愛情。
細個時父母事忙,無暇照顧家庭,所以我喺某段時間得自己一個。
記得有晚瞓教夢見自己遇到阿媽,因為發夢,所以口不能言,然後眼白白睇佢慢慢離去。
醒返就好似蘇軾咁講,「惟有淚千行」。
呢點同尤袤所謂「胸中襞積千般事,到得相逢一語無」嘅感覺略有不同,大概感情太激鬱,無法言語罷。
唔係言語無法表達自己心中所想,而係心中根本咩都無諗。

自己覺得過片過得好,因為佢(表現得)夠平淡,夠普遍。
夜來幽夢,所指唔一定係從前,可以係依家,好平淡嘅一件事。
只係物是人非。
就好似「黯然銷魂者,惟別而已矣。」
又或者係「悲莫悲兮生別離」
有咩悲哀得過別離呢,就係別離後又夢見相思果個人或者事物,可望而不可即。
又或者相顧有言又如何,可以傾到幾多嘢,最後都係要醒,咁不如唔講嘢重好。
別離唔一定係「愛情」,可以係「親情」,甚至係「志向」,甚至係「人生」,所以呢闋詞真係填得好好。

雖然我鍾意賀鑄嘅半死桐多啲。

好嘅讀者,可以做到「入乎其內,出乎其外」
呢句雖然係王國維詩人論,但套入讀者都一樣得

能夠深入文學作品嘅底層,由文字嘅表層中領悟情意嘅深層
呢一步已經唔易做,但只要多加閱讀,係慢慢會做到嘅
讀書而不掩卷,即係無方法由作品中感通人生
掩卷而嘆,先係讀書嘅最高境界,先係精神嘅昇華

可以經由作品發現自己嘅人生
以讀者自己嘅人生經驗去連結藝術作品,係好難得
一黎作品要寫得好,由具體至抽象,提煉出人世間嘅普遍經驗
二黎要有緣份,讀者要「遇」到合適嘅作品,唔係咁簡單

巴打能夠做到「入乎其內,出乎其外」,真係唔簡單
我尋日都發惡夢,夢到別離,醒返果吓好真實好悲傷
然後就諗,東坡果一刻一定更加難受
夢境係真係假,其實又有邊個講得清,古人可能覺得係顯靈呢
東坡詞入面,講到夢嘅好多,之後會繼續連結去講
應該會讀得更加深刻,更有得著
話時話,我會考高考都仆直之後都係對住大學「相顧無言,惟有淚千行」

巴打嘅學識高過好多大學生啦
我放埋你回覆入Blog到先
9up幾句

讀到「 夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。相顧無言,惟有淚千行。」
記得有晚瞓教夢見自己遇到阿媽,因為發夢,所以口不能言,然後眼白白睇佢慢慢離去。
呢點同尤袤所謂「胸中襞積千般事,到得相逢一語無」嘅感覺略有不同,大概感情太激鬱,無法言語罷。

只係物是人非。
有咩悲哀得過別離呢,就係別離後又夢見相思果個人或者事物,可望而不可即。
又或者相顧有言又如何,可以傾到幾多嘢,最後都係要醒,咁不如唔講嘢重好。
別離唔一定係「愛情」,可以係「親情」,甚至係「志向」,甚至係「人生」,所以呢闋詞真係填得好好。

大家講得好深入

東坡兼具兩者之長

古代藝術全才

中國達文西

東坡兼具兩者之長

古代藝術全才

中國達文西

呢個先係
https://kknews.cc/zh-tw/history/a38xoj.html
9up幾句

只係物是人非。

大家講得好深入

希望大家得閒都黎認真回文啦

我自己覺得李白唔太灑脫,都幾消極,讀〈行路難〉,攞佢同鮑照首〈擬行路難〉比較就知,其他古詩如〈把酒問月〉、〈將進酒〉、〈月下獨酌〉、〈江上吟〉都會見到佢唔多開心,因為佢睇功名睇得太重,呢方面反而無杜甫咁「睇得開」。尤其讀佢首〈擬恨賦〉,就可知佢呢個人係幾咁放唔低。但另一方面又係佢特色,比我地睇到一個「人」嘅內心,某程度上更加真誠。

相較下蘇軾就放得開啲,但佢人生都唔算太崎嶇喇,相比賀鑄陳亮。

李白係霸氣,無論幾灰幾悲,都好似有種不屈嘅氣概咁
其實文學家人生都係咁架啦……
好少有邊幾個開心
係到Post埋聲滿巴打提嘅詞
好值得同江城子對讀

半死桐‧賀鑄

重過閶門萬事非。同來何事不同歸。梧桐半死清霜後,頭白鴛鴦失伴飛。
原上草,露初晞。舊棲新壟兩依依。空床臥聽南窗雨,誰復挑燈夜補衣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞