菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
嘩,contax645 要兩萬幾蚊
Btw大家出街會唔價買個盒裝住啲菲林

即係鐵盒、膠盒之類,細細個,尤其拎黎裝120

我影得少帶兩筒就夠數

我拎個密實袋袋起就算

密實袋都係一個好選擇

我都係 過年個陣買個40L現在已經爆咗

話時話巴絲們會唔會所有狗屎垃圾菲林手提電腦都放入櫃?

買多個唔插電嘅紅A箱
整張電子防潮卡
放啲小用嘅機鏡
膠機就由得佢

其實菲林要唔要防潮?

放雪櫃有用d 本身個菲林筒都密封防潮

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

早排ebay買左部x370 沖完出黎係咁既樣。。
但又有啲係正常 想問會係邊個位出左錯?

快門簾出事/氣溫低影響電池

想問點樣可以check 快門簾有冇出事 新手未試過咁fail

死個幾張係咪同一樣快門速度?

唔係呀巴打 有快有慢

話時話巴絲們會唔會所有狗屎垃圾菲林手提電腦都放入櫃?

買多個唔插電嘅紅A箱
整張電子防潮卡
放啲小用嘅機鏡
膠機就由得佢

其實菲林要唔要防潮?

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

有人建議放雪櫃 有人建議放衣櫃?應該點

即係鐵盒、膠盒之類,細細個,尤其拎黎裝120

我影得少帶兩筒就夠數

我拎個密實袋袋起就算

密實袋都係一個好選擇

學到野
遲下去旅行會買多啲菲林,諗下買個盒或袋做好分類,唔洗一筒筒散曬放係袋到搵餐死

買多個唔插電嘅紅A箱
整張電子防潮卡
放啲小用嘅機鏡
膠機就由得佢

其實菲林要唔要防潮?

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

一定係雪櫃 間間廠都叫人低溫保存

係呀,不過岩岩去完明珠宜家又去多次好似有啲on9

我寧願影多幾筒再一次拎過去

我已經影哂了
諗住係淘寶買啲黎試下先

我上星期一都淘佬買咗十筒, 價錢上同OPP比較淘佬連運平五十蚊
所以我覺得淘佬大手入貨就性價比最高

KEYWORD: 上文照相

岩岩係樂玩公社到買,好期待

今次買咗幾多?

買咗十一卷 諗住影熟啲遲啲去旅行影

買多個唔插電嘅紅A箱
整張電子防潮卡
放啲小用嘅機鏡
膠機就由得佢

其實菲林要唔要防潮?

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

邊個叫人放衣櫃咁大整古啊

其實菲林要唔要防潮?

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

舊時啲人真係放衣櫃 十幾廿年前

喺邊度睇?

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

邊會
個個老師傅都擺雪櫃
包括我老竇

喺邊度睇?

Hkcamera

頭先去咗明珠我真心認為高質素

明珠dev+scan幾錢

38, 算平定貴?

差唔多

屯門撚相認

咩菲林 啲色幾靚

同問

平到爆既ColorPlus 200
https://www.kodak.com/global/en/service/tib/tib5202.shtml#SEC841

短期內未影嘅菲林放哂入雪櫃就實冇死

長期存放(例如停產菲林)就放冰箱

影之前唔好開盒放係室溫3-5小時先再影

係呀,不過岩岩去完明珠宜家又去多次好似有啲on9

我寧願影多幾筒再一次拎過去

我已經影哂了
諗住係淘寶買啲黎試下先

我上星期一都淘佬買咗十筒, 價錢上同OPP比較淘佬連運平五十蚊

今次買咗幾多?

大手入貨

頭先去咗明珠我真心認為高質素

38, 算平定貴?

差唔多

屯門撚相認

咩菲林 啲色幾靚

同問

我想問ColorPlus同gold有咩分別?

喺邊度睇?

Hkcamera

我好似見到你

38, 算平定貴?

差唔多

屯門撚相認

咩菲林 啲色幾靚

同問

OK喎
買兩筒試下佢

其實菲林要唔要防潮?

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

tg group 好似係 唔記得
https://www.kodak.com/global/en/service/tib/tib5202.shtml#SEC841

短期內未影嘅菲林放哂入雪櫃就實冇死

長期存放(例如停產菲林)就放冰箱

影之前唔好開盒放係室溫3-5小時先再影

喺邊度睇?

Hkcamera

我好似見到你

巴打你認錯人了,我係佢Facebook 到見到咋

我已經影哂了
諗住係淘寶買啲黎試下先

今次買咗幾多?

大手入貨

一次過買多啲唔洗煩吖嘛

快門打柴。

快門打柴。

都係果句 試下換電先

長期存放
放雪櫃/冰格是常識吧

堅? 雪櫃無位點算

咁咪唔好放到過期囉

邊會
個個老師傅都擺雪櫃
包括我老竇

但真係好多家用嘅人擺衣櫃
我親戚正片都係擺衣櫃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞