菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Bob 巴打
上次個部固定光圈古董機玩左未

玩左幾張 太多機要玩
黎緊玩佢

然後下星期又有fed4收

測光準?

Leica CL
唔係Minolta CLE

兩部不是一樣嘅咩

CLE 有A mode 架

CLE 係Leica班戇鳩仔用同Minolta合作出嘅CL打巢左自己部M5之後 谷鳩氣兩部都停產
Minolta自己再出嘅野來
先進啲 但就真係電子野

CL 除左測光要用粒電 機械相機來啫都係

用lr44電嗎?

又返返去我前幾頁問個問題

LR 44 其實都用得㗎下嘛?

加個adapter 或者買625A
長遠就adapter 抵啲

今朝喺鴨記行左個圈都唔知邊度先有625A

CLE 係Leica班戇鳩仔用同Minolta合作出嘅CL打巢左自己部M5之後 谷鳩氣兩部都停產
先進啲 但就真係電子野

用lr44電嗎?

淘啦
625A 或者adapter 淘都方便

跟下先 早幾日做小明

正野 有無最鍾意既黑白菲林?我最鍾意HP5

摸索緊黑白菲林
印象比較深刻嘅係柯達Tmax400

以上用嘅係樂凱100 好似都幾好

用開Tmax

配俄仔機一流

巴打遲啲一齊團購?今日買咗筒彩125度,黑白64,400度,聽日試彩,400度片基好薄

先進啲 但就真係電子野

用lr44電嗎?

淘啦

買幾粒電運費仲貴過啲電好似好麻煩
Bob 巴打
上次個部固定光圈古董機玩左未

玩左幾張 太多機要玩
黎緊玩佢

然後下星期又有fed4收

測光準?

問朋友借,唔知準唔準

其實咁多noise 係咪曝光唔夠?

我用電話睇又okay 接受到 電腦睇就好粗

用lr44電嗎?

淘啦

買幾粒電運費仲貴過啲電好似好麻煩

買啲菲林集運囉

係咪電話同3R 4R 相細 所以唔覺
電腦廿幾吋mon 放到鬼咪咁大所以乜都現出黎?

不過第一次聽菲林相有noise

返工途中放下相

Leica M6
Voigtlander 35mm vm MC
宜家邊到有唔貴嘅機賣?
肥花炒到貴晒
宜家邊到有唔貴嘅機賣?
肥花炒到貴晒

宜家邊到有唔貴嘅機賣?
肥花炒到貴晒

盡量留意下啲冇乜人吹嘅機囉
機械機仲有SR-1 同FT 系列
呢兩個model 仲有啲幾舊水body
宜家邊到有唔貴嘅機賣?
肥花炒到貴晒

想入om 1
宜家邊到有唔貴嘅機賣?
肥花炒到貴晒

想入om 1

OM1 一千蚊左右好似
要留意OM1同2 嘅稜鏡有甩水銀嘅問題
同埋早期嘅OM1 有過片齒輪問題
聽聞OM1N 就ok
宜家邊到有唔貴嘅機賣?
肥花炒到貴晒

想入om 1

OM1 一千蚊左右好似
聽聞OM1N 就ok

唔該巴打
點睇甩水銀同齒輪問題?
Lomo 400 + Marko Planar

宜家邊到有唔貴嘅機賣?
肥花炒到貴晒

想入om 1

OM1 一千蚊左右好似
聽聞OM1N 就ok

唔該巴打
點睇甩水銀同齒輪問題?

甩水銀嘅機, 你viewfinder 望入去應該會有啲綠綠黑黑嘅印, 同埋對比一部同model 冇事嘅機係會暗啲

齒輪問題就試下過片
你會好明顯feel 到你拉過片桿不過下面冇齒輪食住, 即係過唔到片, 或者要過幾下先過到一次片
Lomo 400 + Marko Planar

邊度scan?

用咩菲林先?菲林度數愈高就愈粗粒
超級新手想請教各位巴打
有咩新手菲林機推薦 一開始想玩住平平地先
超級新手想請教各位巴打
有咩新手菲林機推薦 一開始想玩住平平地先

巴打想玩單反定傻瓜
手動定自動
有冇preference 咩牌子咁先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞