菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

只能講我唔知價,無諗到咁貴
所以轉咗軚買Olympus xa

xa機連閃都有1000
lca ebay應該500-600
粒的士粒淘佬有 準備買

我連a11閃500-600

屌我xa2買左$500 xa3買左$400

好似xa2之後比較好啲?街拍的話,上網睇第二個焦距1.2m至無限遠

其實我覺得兩部一鳩樣
兩部光圈最大都係得3.5 三段對焦 其實唔使理幾米
影人半身最頂 全身中間 最式無張遠
2同3最大分別係 3 iso多一級 2得800 3有1600
3可以食dx code 不過其實無鳩用 想做谷沖麻煩 一係用膠紙痴左排dx code自己再set 一係改dx code

即係xa1係最好?

xa最原始同2.8光圈
我講得之後1 2 3 4 都係xa嘅掩版
淨係用到S/P mode

幾錢,我都想買返枝比mz-5用

陳年K-01 kit
巴打知唔知邊度有得賣黑房野?諗過淘寶但藥水應該唔俾寄
想搵rodinal/xtol

Opp, dotwell, 攝影科學, 九龍生活

藥水香港買
其他可以淘

thanks巴打
btw opp同dotwell沖scan係咪麻麻,唔係順手去晒埋堆菲林

thanks巴打
btw opp同dotwell沖scan係咪麻麻,唔係順手去晒埋堆菲林

睇你要求
c41 / cn16 機沖其實應該係咩分別 好難沖衰
分別係scan
呢排去dotwell沖c41多 淨沖4個字有得拎

點解唔玩奶
玩zm唔襯你喎

奶好麻煩,又抄貴,又要睇serial number,價錢高二手市場細

其實d舊奶鏡在二手市場上,有無聽過偷換假玻璃再賣返出去?

好多人都有講過

真定假? 我剛剛入咗兩支鏡仔
咁點樣分別有無換過玻璃?

乜鏡都有機會
平鏡垃圾鏡機會相對細
拆鏡睇手工 有啲拆完會見到有位花
如果好手工 同埋換個塊鏡片同原本個塊好似 應該真係要做拎支鏡做光學測試先知

我開始後悔入咗支六妹 早撚知買新鏡唔洗擔驚受怕

除左買鏡會 比人整鏡都可能會比人換

初頭買見到無花以為入到好野, 返到屋企諗諗吓先發覺四十多年鏡仲咁新好奇怪

肯定比人換咗玻璃
$1500同你收咗佢

我全家都好幸福啵

點解唔玩奶
玩zm唔襯你喎

奶好麻煩,又抄貴,又要睇serial number,價錢高二手市場細

其實d舊奶鏡在二手市場上,有無聽過偷換假玻璃再賣返出去?

好多人都有講過

真定假? 我剛剛入咗兩支鏡仔
咁點樣分別有無換過玻璃?

乜鏡都有機會
平鏡垃圾鏡機會相對細
拆鏡睇手工 有啲拆完會見到有位花
如果好手工 同埋換個塊鏡片同原本個塊好似 應該真係要做拎支鏡做光學測試先知

我開始後悔入咗支六妹 早撚知買新鏡唔洗擔驚受怕

除左買鏡會 比人整鏡都可能會比人換

初頭買見到無花以為入到好野, 返到屋企諗諗吓先發覺四十多年鏡仲咁新好奇怪

肯定比人換咗玻璃
$1500同你收咗佢

我全家都好幸福啵

有無巴打熟價加八妹大約幾錢?
今日巴打門會帶咩出去影?

iphone
要番工
ФЭД ОДИН test 2 (自己補快門布)
另加幾張未回捲哂開左蓋嘅柒相

thanks巴打

睇你要求
分別係scan

我以前去過dotwell覺得都scan得唔錯,但呢度好多人話佢宜家差左
想問下有無巴打玩過konica c35
我諗緊買部副機玩下
我諗緊買部副機玩下

得c35 ef
我諗緊買部副機玩下

c35有好多部 都唔係好識分有咩分別

thanks巴打

睇你要求
分別係scan

我以前去過dotwell覺得都scan得唔錯,但呢度好多人話佢宜家差左

唔知啵 我淨沖
不過唔知係咪佢部沖機會整花條片

我想問下巴打你啲彩色filter 點用?同埋仲有無全新嘅賣

用落黑白film
發覺買下買下,機仲多過鏡

用落黑白film

Thank巴打
另外仲想問數碼啲閃燈仲用唔用到落菲林到
我諗緊買部副機玩下

c35有好多部 都唔係好識分有咩分別

好想要c35 fd
不過貴過c35/c35 flashmatic唔少
好似flashmatic抵玩d
見ebay個價幾抵玩

用落黑白film

正解 不過我都係得黃色岩size,屋企人以前影菲林留俾我,唔知有冇全新 我塊hoya嚟應該唔難搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞