菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想整部holga 120
支持國貨

唔係港貨咩?

香港牌子中國製?

咁依家都好多國貨
有無巴絲有興趣
唔岩玩 想放機 99%新
新手第一筒影有差唔多一半無左
同埋D相有條白邊, 係咪快門有問題???

minolta 機?

Fujica st801
菲林係 lomo f2 iso 400 但較左落200影

布快門?張張都白邊?應該快門有事多過機背漏光
前半定後半無左?定中間有啲無?
有機會上唔夠鏈(姐係未過盡片)㩒到快門制 但唔開快門/開快門識開反光板唔識上
因為俄仔布快門單反我研究過 未過盡片可以㩒到快門 會有斯唔識開快門/反光板唔識上呢個情況 但因為放左條鏈 所以要重新過片上鏈先影到 即係個林格會變左白片

布呀 白邊張張都有
應該係後半無(我都唔記得無果d我本身想影咩
我諗個過片掣都有問題,有時到盡都唔彈返轉頭 要輕輕拉多下先會彈
之後再影多卷菲林就無影唔到,但都係有白邊

睇番條片咪知

唔同相有色差好正常,通常,沖曬唔會有時間做得敢仔細,scan 完,機會校正,(有時間就人手再調少少),因為部scan機有d相會偏差好利害。

唔同光圈,出既色都會有唔同

好似係

Thanks Bros.
支持國貨

唔係港貨咩?

香港牌子中國製?

咁依家都好多國貨

其實我國係七八十年代工業起飛時期出唔少攝影輔助產品
而且有好多出國外國
優質而唔係喺茶餐廳度做
我都分享下4月頭用200影既lomo f2

定焦傻瓜機二手價升嘅原因,喺開始多壞機冇parts救......

www.japancamerahunter.com/2017/05/compact-cameras-future/
定焦傻瓜機二手價升嘅原因,喺開始多壞機冇parts救......

http://www.japancamerahunter.com/2017/05/compact-cameras-future/

係比人炒

http://www.japancamerahunter.com/2017/05/compact-cameras-future/

係比人炒

大把機冇parts 救 都唔見有起價啦
大家都係電子垃圾, 呢樣係佢地嘅1/5
真係好細部有功能齊全

搵到筒冇exp. date 嘅800, 啪落去試下先
我都分享下4月頭用200影既lomo f2

係比人炒

炒喺炒起咗,連mju-II都可以過千。

但喺壞機又喺真,富士背有mon嘅機就易斷排線, Contax T3齒孔扣滑牙,GR頂mon漏液已經少事,都越嚟越難揾零件整,廠提供parts嘅十年大限又一早過晒。LC-A+喺難登大雅之堂,但至少仲生產緊,都叫揾到人整。

機仔喺易帶,但喺當你壞過一、兩部機仔,就開始唔捨得再拎出嚟用......
最記得以前攝影師部T3係冰格執出來,一直粗用,到依家自己想買返都買唔起
支持國貨

唔係港貨咩?

香港牌子中國製?

咁依家都好多國貨

而且有好多出國外國
優質而唔係喺茶餐廳度做

Yashica好似有輪係本地生產
支持國貨

唔係港貨咩?

香港牌子中國製?

咁依家都好多國貨

而且有好多出國外國
優質而唔係喺茶餐廳度做

K1000 都係啦
有冇人用過富士pro160ns? pro400好貴
支持國貨

唔係港貨咩?

香港牌子中國製?

咁依家都好多國貨

而且有好多出國外國
優質而唔係喺茶餐廳度做

除左holga,其實有好多輔助品,例如閃光燈之類,有些係香港牌子,有些則係代工。

間中會睇到 made in hong kong

當然以後應該都好難。

OT完
支持國貨

唔係港貨咩?

香港牌子中國製?

咁依家都好多國貨

而且有好多出國外國
優質而唔係喺茶餐廳度做

除左holga,其實有好多輔助品,例如閃光燈之類,有些係香港牌子,有些則係代工。

間中會睇到 made in hong kong

當然以後應該都好難。

OT完

pentax K1000 係香港組裝
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

2. 比(1) 後10秒左右影啦,F/5.6

快門都係1/30,冇得調整,富士業務用100
冇特別指示沖曬店點沖(因為唔識)

感覺第 1 張比較紅,是咪沖曬店有機會推錯色,
定係其他原因?

多謝各位巴打先。

唔同相有色差好正常,通常,沖曬唔會有時間做得敢仔細,scan 完,機會校正,(有時間就人手再調少少),因為部scan機有d相會偏差好利害。

好似係

唔關事,一係Scan嗰時嘅誤差,始終analog轉數碼係有層loss,一係影嗰陣環境光線嘅變化,
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

定係其他原因?

多謝各位巴打先。

好似係

唔關事,一係Scan嗰時嘅誤差,始終analog轉數碼係有層loss,一係影嗰陣環境光線嘅變化,

因為快門一樣, 如果光圈差2級, 應該張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光, 就會好似digital咁拉ev, 然後就會有少少色差, 好似digital拉ev, 如果差太多, d色出黎都會有分別
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting, 所以顏色出黎都會唔同
新手第一筒影有差唔多一半無左
同埋D相有條白邊, 係咪快門有問題???

minolta 機?

Fujica st801
菲林係 lomo f2 iso 400 但較左落200影

布快門?張張都白邊?應該快門有事多過機背漏光
前半定後半無左?定中間有啲無?
有機會上唔夠鏈(姐係未過盡片)㩒到快門制 但唔開快門/開快門識開反光板唔識上
因為俄仔布快門單反我研究過 未過盡片可以㩒到快門 會有斯唔識開快門/反光板唔識上呢個情況 但因為放左條鏈 所以要重新過片上鏈先影到 即係個林格會變左白片

布呀 白邊張張都有
應該係後半無(我都唔記得無果d我本身想影咩
我諗個過片掣都有問題,有時到盡都唔彈返轉頭 要輕輕拉多下先會彈
之後再影多卷菲林就無影唔到,但都係有白邊

我岩岩去朋友度研究過fujica
發現要過哂片先㩒到快門
不過就見到好多部快門布都老化
有香邊我估似係快門問題

係比人炒

炒喺炒起咗,連mju-II都可以過千。

但喺壞機又喺真,富士背有mon嘅機就易斷排線, Contax T3齒孔扣滑牙,GR頂mon漏液已經少事,都越嚟越難揾零件整,廠提供parts嘅十年大限又一早過晒。LC-A+喺難登大雅之堂,但至少仲生產緊,都叫揾到人整。

機仔喺易帶,但喺當你壞過一、兩部機仔,就開始唔捨得再拎出嚟用......

MjuII真係終極on9
過千,食屎啦
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

定係其他原因?

多謝各位巴打先。

好似係

因為快門一樣, 如果光圈差2級, 應該張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光, 就會好似digital咁拉ev, 然後就會有少少色差, 好似digital拉ev, 如果差太多, d色出黎都會有分別
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting, 所以顏色出黎都會唔同

咁我有D唔明:

環境光線嘅變化-
  兩張相差10秒左右影只係

張相嘅曝光都會差2EV
 所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光
 再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting-
  我明,但點解大光圈時偏紅而細光圈時係偏綠?

有朋友叫我叫沖曬店咩都唔好調較
但我真係唔識
一陣原來勁under盞自己on9
所以我冇限制店舖點樣做

再補充資料:
Film富士業務用 ISO100
機-同一架機差10秒影應該唔開事卦?Agfa機
店舖-太子果間

多謝連登先
支持國貨

唔係港貨咩?

香港牌子中國製?

咁依家都好多國貨

而且有好多出國外國
優質而唔係喺茶餐廳度做

之前Contax維修部,以前係環球光學,做組裝及維修;Kyocera收購Yashica後停產先改做物流倉同維修部
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

定係其他原因?

多謝各位巴打先。

好似係

咁我有D唔明:

環境光線嘅變化-

張相嘅曝光都會差2EV

但我真係唔識
所以我冇限制店舖點樣做

再補充資料:
店舖-太子果間

多謝連登先

我無get錯嘅話 你一張f/2.8, 一張f/5.6, 快門一樣, 咁曝光落菲林唔係就差2EV? (假設一張啱一張唔啱)
當一張正常, 一張under, 為左係jpg睇出黎正常, 菲林舖會幫你將under果張係scan果陣調光2EV
咁呢個還原過程應該會搞到d色會有少少分別
更何況每張scan嘅settings都唔同, 上面都講左, 所以就算連拍37張一樣setting, scan出黎隨時都會有少少分別
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

定係其他原因?

多謝各位巴打先。

好似係

咁我有D唔明:

環境光線嘅變化-

張相嘅曝光都會差2EV

但我真係唔識
所以我冇限制店舖點樣做

再補充資料:
店舖-太子果間

多謝連登先

opp 呢個係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞