菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
相機電池位扭唔開點算好
出盡力都扭唔開 佢又冇電
有冇巴打有計

咩機?

Minolta XD11
相機電池位扭唔開點算好
出盡力都扭唔開 佢又冇電
有冇巴打有計

咩機?

Minolta XD11

試用暴力解決
睇到上面啲回覆話因為電壓搞到測光唔準,唔通pentax mx 唔係用lr44電
睇到上面啲回覆話因為電壓搞到測光唔準,唔通pentax mx 唔係用lr44電

換電都咁?

換電都咁?

咁又未試過,因為粒電都新換唔係好耐
曬好Lomo 400,好粗

有冇當200影?

佢呢隻嘢本身過期已經粗,暗位或者under少少仲會勁多雜色點

求教影lomo菲林方法,同埋去邊度沖
另外我有部X700,支過片桿只係推到30度,快門冇反應,不過電子parts係work,上網都搵過幾個posts有類似問題不過冇解決方法 拎出去整幾舊水又好似唔多抵屌
曬好Lomo 400,好粗

有冇當200影?

佢呢隻嘢本身過期已經粗,暗位或者under少少仲會勁多雜色點

求教影lomo菲林方法,同埋去邊度沖

係佢嘅特色嚟,當200就ok,唔好expect 佢有啲咩好靚嘅色。
唔under當200度係ok

換電都咁?

1.5v岩電壓
應該係你本身測光有事

換電都咁?

1.5v岩電壓
應該係你本身測光有事

係咪無得整了?
明明張張測光都係綠燈,但出黎有八成都over咗

換電都咁?

1.5v岩電壓
應該係你本身測光有事

係咪無得整了?

裝左測光app 對下差幾多先
一係問蘇師傅一係去大陸整
上網睇話agfa CT100係富士Provia
唔知係堅定流?

利申:新手Slide只影過Velvia同CT100

唔係話完全一樣,但都相差不遠
因為而家Afga菲林係富士代工

換電都咁?

1.5v岩電壓
應該係你本身測光有事

係咪無得整了?

裝左測光app 對下差幾多先
一係問蘇師傅一係去大陸整

好的,感謝巴打們,飲返杯啦
唔知係堅定流?

咁afga apx 都係富士?
唔知係堅定流?

代工姐,個fomular有唔同
唔知係堅定流?

代工姐,個fomular有唔同

個人覺得apx 唔錯,但sliverfast negafix 無呢款菲林
窮人專用kodak colorplus 200 Fuji c200又無
我啱啱曬咗筒colorplus 200
發覺出黎啲顆粒好粗
同埋喺office 光管下影 全部偏青藍色
唔知係菲林本身,定係曬相舖既問題

呀頂 唔是2.8 添

呀頂 唔是2.8 添

我將部Mju III 120 比左女朋友開心使用中
呀頂 唔是2.8 添

都ok 丫mju III
細部
尖沙咀誠品lomo有f2 400賣
$46
呀頂 唔是2.8 添

巴打仲有咩野未拎出黎
呀頂 唔是2.8 添

都ok 丫mju III
細部

唔係同你呢部一樣Size咩
不過我而家真係連A7都嫌太大同重
所以先唔再用部Pentax Spotmatic
又虛榮想玩M鏡又唔夠錢
索性入部CL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞