菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

2. 比(1) 後10秒左右影啦,F/5.6

快門都係1/30,冇得調整,富士業務用100
冇特別指示沖曬店點沖(因為唔識)

感覺第 1 張比較紅,是咪沖曬店有機會推錯色,
定係其他原因?

多謝各位巴打先。

唔同相有色差好正常,通常,沖曬唔會有時間做得敢仔細,scan 完,機會校正,(有時間就人手再調少少),因為部scan機有d相會偏差好利害。

唔同光圈,出既色都會有唔同

好似係

唔關事,一係Scan嗰時嘅誤差,始終analog轉數碼係有層loss,一係影嗰陣環境光線嘅變化,

因為快門一樣, 如果光圈差2級, 應該張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光, 就會好似digital咁拉ev, 然後就會有少少色差, 好似digital拉ev, 如果差太多, d色出黎都會有分別
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting, 所以顏色出黎都會唔同

咁我有D唔明:

環境光線嘅變化-
  兩張相差10秒左右影只係

張相嘅曝光都會差2EV
 所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光
 再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting-
  我明,但點解大光圈時偏紅而細光圈時係偏綠?

有朋友叫我叫沖曬店咩都唔好調較
但我真係唔識
一陣原來勁under盞自己on9
所以我冇限制店舖點樣做

再補充資料:
Film富士業務用 ISO100
機-同一架機差10秒影應該唔開事卦?Agfa機
店舖-太子果間

多謝連登先

opp 呢個係重點

下?邊一個?

唔同相有色差好正常,通常,沖曬唔會有時間做得敢仔細,scan 完,機會校正,(有時間就人手再調少少),因為部scan機有d相會偏差好利害。

好似係

唔關事,一係Scan嗰時嘅誤差,始終analog轉數碼係有層loss,一係影嗰陣環境光線嘅變化,

因為快門一樣, 如果光圈差2級, 應該張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光, 就會好似digital咁拉ev, 然後就會有少少色差, 好似digital拉ev, 如果差太多, d色出黎都會有分別
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting, 所以顏色出黎都會唔同

咁我有D唔明:

環境光線嘅變化-

張相嘅曝光都會差2EV

但我真係唔識
所以我冇限制店舖點樣做

再補充資料:
店舖-太子果間

多謝連登先

opp 呢個係重點

下?邊一個?

opp scan 執到乜咁
老闆scan就正常啲
其他人scan 不了

我無get錯嘅話 你一張f/2.8, 一張f/5.6, 快門一樣, 咁曝光落菲林唔係就差2EV? (假設一張啱一張唔啱)
當一張正常, 一張under, 為左係jpg睇出黎正常, 菲林舖會幫你將under果張係scan果陣調光2EV
咁呢個還原過程應該會搞到d色會有少少分別
更何況每張scan嘅settings都唔同, 上面都講左, 所以就算連拍37張一樣setting, scan出黎隨時都會有少少分別

我明

咁其實,咩叫做正確顏色好似咪冇意義?
只要一scan其實就好似數碼影raw
(只不過“執相“係曬相舖)

我諗指明直出先避免到咁情況?

利申菲林玩開寶記冇曬相問題
當然寶記問題更多
我都分享下4月頭用200影既lomo f2

點解巴打你影出黎好似無咁多粒粒既?
新手第一筒影有差唔多一半無左
同埋D相有條白邊, 係咪快門有問題???

minolta 機?

Fujica st801
菲林係 lomo f2 iso 400 但較左落200影

布快門?張張都白邊?應該快門有事多過機背漏光
前半定後半無左?定中間有啲無?
有機會上唔夠鏈(姐係未過盡片)㩒到快門制 但唔開快門/開快門識開反光板唔識上
因為俄仔布快門單反我研究過 未過盡片可以㩒到快門 會有斯唔識開快門/反光板唔識上呢個情況 但因為放左條鏈 所以要重新過片上鏈先影到 即係個林格會變左白片

布呀 白邊張張都有
應該係後半無(我都唔記得無果d我本身想影咩
我諗個過片掣都有問題,有時到盡都唔彈返轉頭 要輕輕拉多下先會彈
之後再影多卷菲林就無影唔到,但都係有白邊

睇番條片咪知

後半

我無get錯嘅話 你一張f/2.8, 一張f/5.6, 快門一樣, 咁曝光落菲林唔係就差2EV? (假設一張啱一張唔啱)
當一張正常, 一張under, 為左係jpg睇出黎正常, 菲林舖會幫你將under果張係scan果陣調光2EV
咁呢個還原過程應該會搞到d色會有少少分別
更何況每張scan嘅settings都唔同, 上面都講左, 所以就算連拍37張一樣setting, scan出黎隨時都會有少少分別

我明

咁其實,咩叫做正確顏色好似咪冇意義?
只要一scan其實就好似數碼影raw
(只不過“執相“係曬相舖)

我諗指明直出先避免到咁情況?

利申菲林玩開寶記冇曬相問題
當然寶記問題更多

直出部scanner 都會有pre set
要準色要玩正片對色scan

minolta 機?

Fujica st801
菲林係 lomo f2 iso 400 但較左落200影

布快門?張張都白邊?應該快門有事多過機背漏光
前半定後半無左?定中間有啲無?
有機會上唔夠鏈(姐係未過盡片)㩒到快門制 但唔開快門/開快門識開反光板唔識上
因為俄仔布快門單反我研究過 未過盡片可以㩒到快門 會有斯唔識開快門/反光板唔識上呢個情況 但因為放左條鏈 所以要重新過片上鏈先影到 即係個林格會變左白片

布呀 白邊張張都有
應該係後半無(我都唔記得無果d我本身想影咩
我諗個過片掣都有問題,有時到盡都唔彈返轉頭 要輕輕拉多下先會彈
之後再影多卷菲林就無影唔到,但都係有白邊

睇番條片咪知

後半

同埋fujica 拉唔盡會卡住係正常
反半無解釋唔到 要拎部機上手研究下先知

老闆scan就正常啲
其他人scan 不了

who is 老闆?

加10蚊指定老闆得唔得?

唉但果度我可以平日放工狗衝去做
唔係下下我要等放假
星期日我得但佢(&好多間)又唔開
留明

我諗我要練多D影多D先識哩樣野

夠光, 低iso?

老闆scan就正常啲
其他人scan 不了

who is 老闆?

加10蚊指定老闆得唔得?

唉但果度我可以平日放工狗衝去做
唔係下下我要等放假
星期日我得但佢(&好多間)又唔開

老闆依幾個月無出現係鋪 應該養病
你可以試下去深水埗megayoni 沖+scan
貴少少$40 但個老闆幾有心搞間野

google得D餐廳
深水埗邊度?

謝謝先~好似Bob渣住相機回緊我咁

google得D餐廳
深水埗邊度?

謝謝先~好似Bob渣住相機回緊我咁

好似搵到了

你話快門不變個光圈大咗即係加咗EV,高光位出現過曝會淡色咗但同光圈大細冇乜關係,只要加快快門變翻正確曝光就得。

10秒光線變化可以好大,由其藍天白雲,陽光直身同有雲阻擋可以差2EV

至於scanner執色同色差問題,唔同Scanner software 喺未執色前,即係由scan個影像轉電腦影像格式要經過軟件嘅算法處理,唔同牌子嘅Scanner software 算法都唔同,即使係咁,由個scanner射條光落條片落sensor度中間會有變化同loss,例如玻璃折射或者光源色溫,所以出嚟有唔同就係咁

你話快門不變個光圈大咗即係加咗EV,高光位出現過曝會淡色咗但同光圈大細冇乜關係,只要加快快門變翻正確曝光就得。

10秒光線變化可以好大,由其藍天白雲,陽光直身同有雲阻擋可以差2EV

至於scanner執色同色差問題,唔同Scanner software 喺未執色前,即係由scan個影像轉電腦影像格式要經過軟件嘅算法處理,唔同牌子嘅Scanner software 算法都唔同,即使係咁,由個scanner射條光落條片落sensor度中間會有變化同loss,例如玻璃折射或者光源色溫,所以出嚟有唔同就係咁

冇啦,尋日下午5點幾,近太子之嘛,
冇咩變化人又少車又少所以唔明點解咁囉。

不過我見出到來咁,自然就諗:
咁咩野係富士色呢?(隔離POST咁)

有個感覺咁SCAN完其實同影RAW咪差唔多?
(我影數碼習慣唔理色溫,反正Raw有咩所謂)

OT : 好似寶麗來簡單D - 唔中伏果陣

Opp scan就叫佢直出啦,佢執到隻隻都係color plus咁嘅色,scan tif就同Raw差唔多,但唔係好似Raw咁保留得咁多細節,始終有loss,不過總比jpeg留得多細節

色溫唔係好洗理,只係自己scan先要搞,除咗scanner 光源色溫仲要搞走片基嘅色,出面scan會幫你搞埋,直出就唔會

中過impossible project伏
有冇人會買lomo係kickstarter 個set鏡
想知抵唔抵屌

https://www.kickstarter.com/projects/lomography/the-neptune-convertible-art-lens-system

Opp scan就叫佢直出啦,佢執到隻隻都係color plus咁嘅色,scan tif就同Raw差唔多,但唔係好似Raw咁保留得咁多細節,始終有loss,不過總比jpeg留得多細節

色溫唔係好洗理,只係自己scan先要搞,除咗scanner 光源色溫仲要搞走片基嘅色,出面scan會幫你搞埋,直出就唔會

其實光暗我冇乜信心,始終自己唔熟,
不過下次可能試下bob巴果間。
始終唔熟悉既野係要自己測試下。
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

定係其他原因?

多謝各位巴打先。

好似係

咁我有D唔明:

環境光線嘅變化-

張相嘅曝光都會差2EV

但我真係唔識
所以我冇限制店舖點樣做

再補充資料:
店舖-太子果間

多謝連登先

識搞就會叫沖曬唔好搞,你唔識搞比沖曬店搞哂ok la

唔洗諗到敢複雜,scan 機唔係100%準,完

中過impossible project伏

玩菲林出色既人,色溫準確一定係佢地基本功。因為彩負雖然都可以後搞色溫,但都唔可以補償太多
新手求指點

我想問呢

1. F/2.8

定係其他原因?

多謝各位巴打先。

好似係

咁我有D唔明:

環境光線嘅變化-

張相嘅曝光都會差2EV

但我真係唔識
所以我冇限制店舖點樣做

再補充資料:
店舖-太子果間

多謝連登先

識搞就會叫沖曬唔好搞,你唔識搞比沖曬店搞哂ok la

唔洗諗到敢複雜,scan 機唔係100%準,完

我都對其他對比過 係真係少d
p.s dotwell
另外想請教各師兄,之前入左下面呢支,
請問如果想買翻部m-mount RF 玩下,
CL 同 CLE 係唔係最好o既選擇?
上面2兩部外面市價係幾錢倒?
除左上面2部,畢直 大約4-5K
有無另類平玩 M-MOUNT 選擇?
THX

cl 大約2千左右 睇成色
cle 就貴啲2尾到4都有人在賣

可以考慮戰鬥成色m2 and m3
6k 內即可

bessar R 都可以留意下

M2 cl bessar r 邊部好

玩35 我prefer m2
玩40 我prefer cl
驚整=bessa r

其實我個人認為bessa 只有r4m同r3m值得買
其他可以skip

有支vm40,即係只好諗leica cl
來吧,快推我落坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞