菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

巴打唔推rodenstock 呀,我未收 ,一陣比啲文青鋪吹奏就67 ,我知你地有mon post

文青撚會買咩,而家淨機50/2都4千銀,支35同80上天價

呢個area仲有好多好機,不過我唔講啦呢度有人mon住有乜機好炒既

Heligon ?
唔係講笑,啲文青都幾有錢同都捨得下

heligon只係入門

Eurygon?
Heligon 都唔平

唔單係rodenstock,仲有好多二戰後的brand都好多靚鏡但機身唔掂

Rodenstock 好似做大底鏡頭
Btw 眼鏡鏡片黎講rodenstock 係贏zeiss (好似係)

巴打唔推rodenstock 呀,我未收 ,一陣比啲文青鋪吹奏就67 ,我知你地有mon post

呢個area仲有好多好機,不過我唔講啦呢度有人mon住有乜機好炒既

Heligon ?

heligon只係入門

Eurygon?
Heligon 都唔平

唔單係rodenstock,仲有好多二戰後的brand都好多靚鏡但機身唔掂

Btw 眼鏡鏡片黎講rodenstock 係贏zeiss (好似係)

rodenstock仲有放大頭同幾支天價135鏡

rodenstock眼鏡俾香港買左個brand name,玻璃應該唔係以前個level

btw zeiss眼鏡而家都係用hoya玻璃上自己coating,有幾可俾到schott玻璃你

Heligon ?

heligon只係入門

Eurygon?
Heligon 都唔平

rodenstock眼鏡俾香港買左個brand name,玻璃應該唔係以前個level

btw zeiss眼鏡而家都係用hoya玻璃上自己coating,有幾可俾到schott玻璃你

M42不要說了,未見過
放大頭我都係算了
買咗三枝Kodak retina 都係得物無所用

比香港買咗個brand name 呢單真係唔知,但好似未見過有得配

Heligon ?

heligon只係入門

Eurygon?
Heligon 都唔平

Zeiss嗰度,啲人話配一定要配玻璃鏡片,佢個pc定樹脂?(唔知,總之係膠嘅)唔多掂,窮撚無錢試
Btw off曬topic
菲林話題比數碼多又過癮
好似係
Scan完再入落ligthroom用vsco啲設定會唔會有點on9
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

過唔過隱先唔講
菲林淨係選擇菲林嗰度都夠多
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

變化大, 又多歷史, 又無端白事有人炒
菲林機除左技術之外仲有其他樂趣
數碼就冇乜喇
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

數碼就冇乜喇

追像素

不過我估唔到菲林多返人影
但未至於復興咁勁啦
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

數碼就冇乜喇

追像素

但未至於復興咁勁啦

小陽春啦
金錢上最少養多左人
早幾年邊有樓上舖
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

數碼就冇乜喇

追像素

但未至於復興咁勁啦

復興有啲難啦,廠商無理由倒退返去。
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

數碼就冇乜喇

追像素

但未至於復興咁勁啦

多幾間lomography咁嘅廠我已經好開心
文青幾時玩大底 我想睇遲下係街影相個個拎住一大部機

留名睇一街大底
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

數碼就冇乜喇

追像素

但未至於復興咁勁啦

我就想見到有新嘅中高階菲林傻瓜上市

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

4x5好輕啫

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

話唔定拎左啲67摺機當左做大底
反正都係自拍扮用
唔會真係用
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

數碼就冇乜喇

追像素

但未至於復興咁勁啦

3000蚊起
菲林話題比數碼多又過癮
好似係

數碼就冇乜喇

追像素

但未至於復興咁勁啦

3000蚊起

19 LC-A+ 都兩千幾
3000蚊有人做瓜佢我第一個十卜

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

話唔定拎左啲67摺機當左做大底
反正都係自拍扮用
唔會真係用

67都唔輕喎,對比而家啲無反,除咗哈蘇都接近2kg?

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

4x5好輕啫

未玩過,過唔過2kg

數碼就冇乜喇

追像素

但未至於復興咁勁啦

3000蚊起

如果有gr 級數5000蚊都會考慮 如果技術仲停留係以前咁仲係算了 ,雖然contax t系列都炒過咗5000蚊

追像素

但未至於復興咁勁啦

3000蚊起

如果有gr 級數5000蚊都會考慮 如果技術仲停留係以前咁仲係算了 ,雖然contax t系列都炒過咗5000蚊

T3真係貴得好過分
仲要好難先搵到

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

4x5好輕啫

未玩過,過唔過2kg

好似無咁重 收埋左部機擺得入背狠 其實真係好細

3000蚊起

T3真係貴得好過分
仲要好難先搵到

Hk camera 好似有,但七千幾同一萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞