菲林機討論 6

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

追像素

不過我估唔到菲林多返人影
但未至於復興咁勁啦

復興有啲難啦,廠商無理由倒退返去。

多幾間lomography咁嘅廠我已經好開心

我就想見到有新嘅中高階菲林傻瓜上市

3000蚊起

19 LC-A+ 都兩千幾
3000蚊有人做瓜佢我第一個十卜

如果有gr 級數5000蚊都會考慮 如果技術仲停留係以前咁仲係算了 ,雖然contax t系列都炒過咗5000蚊

Base on 我部19 數碼傻瓜P340
段估3000蚊左右應該做到1.8光圈同埋PASM mode
新手想試玩菲林機 有冇好推介

$100買部一次性試下先

咁就冇左對焦嘅經驗喇喎
就算用傻瓜 都feel 到下個自動對焦丫

又或者一舊水執到部傻瓜都可以試下

咁就冇左對焦嘅經驗喇喎

邊個話傻瓜機一定有focus

咁就冇左對焦嘅經驗喇喎

係姐, focus free 係做少樣野呀
不過新手就梗係比佢體驗下對焦啦
無論手動自動都

又或者一舊水執到部傻瓜都可以試下

有zoom 嘅mju 係百幾兩百蚊左右
其實幾好用, 除左要記得記得記得
每次開機都要手動熄閃光

追像素

但未至於復興咁勁啦

3000蚊起

如果有gr 級數5000蚊都會考慮 如果技術仲停留係以前咁仲係算了 ,雖然contax t系列都炒過咗5000蚊

唉你地太樂觀了

炒哩樣野

咁就冇左對焦嘅經驗喇喎

係姐, focus free 係做少樣野呀
不過新手就梗係比佢體驗下對焦啦
無論手動自動都

題外:

一次性
唔係叫即棄相機咩?

定係我誤會左係第樣野?
岩岩沖完新買既菲林機既第一卷
發現每張四邊都有D「葉脈」咁既紋
有無人知發生咩事 係菲林問題定機問題?
會唔會係因為菲林過期?

追像素

但未至於復興咁勁啦

3000蚊起

數碼機有得數修
菲林機無,變相佢唔可以整支垃圾魚眼出黎數修拉番直
Hexar 35 F2都咁大支鏡,1.8應該唔會細部
一部Size唔細既機,廠方一定同你玩高階路線,再加埋文青之亂,應該至少會開價八千
文青幾時玩大底 我想睇遲下係街影相個個拎住一大部機

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

話唔定拎左啲67摺機當左做大底
反正都係自拍扮用
唔會真係用

67都唔輕喎,對比而家啲無反,除咗哈蘇都接近2kg?

zeiss ikonta 或者 voigtlander bessa 之類都好輕
文青幾時玩大底 我想睇遲下係街影相個個拎住一大部機

留名睇一街大底

你確定文青有咁好力水?

4x5好輕啫

未玩過,過唔過2kg

好似無咁重 收埋左部機擺得入背狠 其實真係好細

把打係咪有玩?
文青之亂

= 炒貴哂

手頭上有
Voigtlander 35mm f1.4 vm mc
Voigtlander 35mm f1.2 vm I
Leica 50mm f1.4 Summilux ASPH LM

三張都係
Leica M6+ voigtlander 35mm f1.2 vm I

睇相唔似日本鏡
係唔係得我咁諗

Voigtlander真係唔係日本野啵好似係

Cosina voigtlander好似係日本
老福就唔係

聽聞Cv CEO好鐘意Leica
所以出既鏡想調到有個種味道
會唔會係因為菲林過期?

你影下部機入面同埋支鏡
會唔會係因為菲林過期?

你影下部機入面同埋支鏡

發毛菲林咁既樣
邊到有得執1舊水嘅菲林機
利申:想試下用

鴨記, 近西九個邊街尾
有一檔賣相機嘅夫婦 檔口有單反有傻瓜...
會唔會係因為菲林過期?

你影下部機入面同埋支鏡

發毛菲林咁既樣

係咪過期樂凱自卷?
會唔會係因為菲林過期?

你影下部機入面同埋支鏡

發毛菲林咁既樣

係咪過期樂凱自卷?

lomo 黑白400 黎
無寫日期 可能過左期我唔知
宜家想賣機賣鏡放邊好?
幾年前放過dchome d 呀叔好煩
宜家想賣機賣鏡放邊好?

dcfever, facebook, carousell
宜家想賣機賣鏡放邊好?

點都係dcfever, facebook group 賣
煩阿叔實有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞