[Capsule] Nespresso 用家交流(5)

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
1 shot咋
25ml沖唔哂咖啡粉既萃取物出黎
所以出多15ml水就會沖多少少萃取物,咖啡因就會加多少少,不過其實應該多極有限

不過計呢啲野有咩謂
正常人控制自己每日唔多過4-5粒capsule就夠啦
如果對咖啡因好容易過敏不如直接戒啡穩陣
戒唔到
返工唔飲做嘢會打曬喊露
毒癮發作
Ching公司有capsule機?
我公司得企鵝機,好冇癮
公司pantry有部Creatista
不過疫情唔想同啲同事share機用啦
早排買多咗部Mini係自己位私人用
因為習慣lunch完鐘意飲杯花香lungo
自己屋企都有部Mini同Barista
通常放假我鐘意飲黑色decaf
我公司都係俾部mini 兇黎共用, 但後期又擺多部全自動即磨, nespresso 無人用了
即磨咪要長期飲同一種味豆囉包豆咁大
怕唔怕啲豆存放得唔好梳氣?
定你哋人多都好快飲晒成包?
幸福
我冇位放機
唯有自己沖定一杯Americano出門口
晏晝有時頂唔順都要用dolce gusto提神
試下轉飲抹茶啦 提神對身體又好啲
有位放, 但驚嘈親人
邊個洗milk jug?
之前有啲想說服同事換架lattissima 系列
但我怕冇人理個奶盒
邊個用完邊個洗,
有時幾個同事同時要飲,
佢地就一次打多啲奶share
之後通常大家都會聖人上身話:我洗啦我洗啦
因為其實洗Milk jug好方便啫 同洗杯差唔多
如果Lattissima個奶盒放office就真係不了
佢地係長期訂一隻豆
Nescafe我未試過
因為聽講裡面有奶精糖嗰啲,
但我自己就鐘意新鮮牛奶
所以一直對Nescafe都印象麻麻
Ching有無真實飲評可以分享下?
咖啡機係同事夾錢買,冇辦法買貴機
我通常唔同心情要飲唔同咖啡
因為如果早上返工個杯 同lunch後個杯同一樣味,
會有種啱啱返工嘅感覺
(到底係咪得我會有呢啲小執着?)
你公司咁豪用貴機
本身話lattissima系列咖
一個二個聽到要洗奶盒都擰曬頭
Creatista好似係上年做promotion先肯買咋
啲Capsule要同事們自備
我地都係自備capsule, 但而家豆就公司訂
唔鐘意佢隻奶,睇成份話係奶粉
味道同鮮奶or其他牛奶飲品口感差幾遠
個啡就冇咩香味

一般cappuccino 之類既原味奶啡,個人覺得成杯野淡茂茂,其他同事就覺得有啲苦

同事鐘意飲甜啲例如caramel macchiato ,mocha,味道同出面罐裝雀巢一樣甜到飛起

齋啡就試過Starbucks 隻深焙espresso capsule,飲落一陣陣燶味

Americano係用8-9g粉出200-230ml水,深焙版既燶味會更突出,中淺焙就有淡淡既酸味

最後要留意番佢有唔少花式咖啡係即溶粉,等於嘥錢買架機返黎沖即溶咖啡
多謝ching詳細分享
事關本身家母聽佢啲師奶fd講話有企鵝機
佢又話要買,好彩前排㩒住無俾佢買咋
企鵝機只係部自動即溶咖啡機。。。
豐澤易賞錢買expert with milk 啦, 千7有找
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞