[Capsule] Nespresso 用家交流(5)

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
今日落sogo出咗部mini,為咗用兩張$100現金卷買咗成20幾條capsule
返到屋企先諗起佢冇做到買5條減$100嗰個優惠俾我
好似話同烘焙程度唔同d啡浮沉程度都唔同
或者你起機嘴同杯面之間放隻大匙羹 (我上面打錯應該用湯匙唔係茶匙)
再等d啡先落匙羹再流落奶

再唔係分開兩杯espresso 再倒落奶
yes
非洲呢個產國既
強調既味道就係柑橘類酸香+花香

BTW 手沖好少有深焙揀
小狗巴做乜過咗嚟
對住吉良咩咩呢啲老好撚反感
廢事去你個問野
ikea 既杯都有法國造架
見有人推左上黎搞到咪睇下
佢根本引戰撚黎
曼特寧唔係做開深焙咩?
好似危地馬拉都係?
曼特寧係深焙啊,
不過一般d人都係攞黎做espresso多。

我個人覺得玩手沖/精品咖啡既人,
都係傾向要果香/酸味,
所以比較少人會揀深焙既豆
美國Nespresso 有d大機用大capsule.... https://www.nespresso.com/us/en/order/machines/vertuo/vertuo-next-light-grey, 不過都係喺香港唔知點入貨。同埋未試過唔知係咪同細機一樣味
唔知香港會唔會出
邊度pop up store
sogo有咩優惠?
我本身有兩張SOGO 買1000減100既卷,買咗mini+ 23條capsule 最後$1841,再有sogo卡 5%回贈,同埋送糖漿+杯

我今日過番去佢送番兩條俾我當補番100蚊
喺邊度飲到?
有睇過 但比較鐘意 creatista
平時公司都係飲依隻,我都想知最近依隻味度係咩?
無sogo卡有冇其他優惠?
買左呢部。個打奶用落ok,清洗方便. (利申:非專業)
得pixie 同creatista 有減價,減完pixie同mini差100蚊左右
但係我要細部d所以揀mini
有無人收到email..好似出左隻特別版 但係要$13.7/粒
要按link先入到去..網頁睇唔到呢隻咖啡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞