[Capsule] Nespresso 用家交流(5)

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
非洲豆特別酸?
你地通常整大杯定細杯

我飲野好快,唔知係咪之前美國讀書,食慣左乜都好大份,連飲咖啡我都要一次,2-3粒整好大杯先夠飲
想問點樣reset default
之前手癢禁實d 制出水 (變custom)
嗚呀
省巢真係好識玩marketing
膠囊咖啡機真係中晒d對咖啡要少少要求但懶得用成副架餐去沖一杯精品既人玩
你又岩,而家日日2,3粒
你其實適合vertuo 或者k-cup多啲
我百佳買完先知
早知寧願唔撚買
咩叫k cup
學人地用espresso 機咁整😂😂😂

首先開機準備好晒capsule,臨㩒細杯粒掣之前先起雪櫃倒100ml 左右凍奶,倒完即刻㩒掣

有時做到啡奶兩層好明顯,有時做唔到,唔知係咪杯同機嘴距離問題定點

我見過有間啡店story post過佢地啡奶先獨立分開,然後將espresso 倒落匙羹(茶匙)再流落凍奶

美國好興架
專沖滴漏式齋啡☕️
唔好等啲啡正中間落去杯奶
側面杯邊落啡效果好少少
原來係咁
之前成日飲呢隻,留名學野
但深培基本上唔會玩手沖wo. 手沖多數淺/中培
或者兩shot 起
我試過幾次都唔得
先唔好講機,係香你點買capsule
無行無水貨
有網店賣緊呀
https://www.gogoshop.club/
久唔久有幫襯佢買nespresso 兼容capsule
我覺得係
我自己唔敢飲太多,
都係一日一至兩杯espresso shot.
Btw, 巴打們覺唔覺得沖lungo好淡?
我沖envivo lungo, 見佢濃度話9,
點知出到黎都係覺得好淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞