[Capsule] Nespresso 用家交流(5)

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
不瘦鋼?沖凍定熱
沖幾粒capsule
買500其實有啲難
元朗個間無左?
佢特快上門都係$500,咁點解仲要比sf
不鏽鋼呀
呢排咁熱緊係iced americano啦
?不是吧!
方便冇人收貨嘅屋企
App買咖啡機 得2間分店選擇既
自取
Popup store 有冇嘢送
Pop up一般都係得買機有特價
就算capsule都係買完機先比coupon
機好似一向都唔係間間有
其實就算齋買 capsule 都係得 ifc / 又一城 兩間揀 無其他
仲有YOHO

無喎
冇元朗Ching 響度咩
幾日前經過 間鋪仲喺度唔使驚
頭先先經過
嚟緊諗住入手mini +奶泡機果個套裝,想問巴打aeroccino3 同4 速度同質地分別大嘛?唔知點解官網冇3 嘅說明書
Aeroccino 3 只得一種好硬身質地既奶泡
堆泡要自己用匙羹刮出黎放落個杯
以nespresso 個建議係用嚟做latte macchiato

4代有3種奶泡質地
除咗硬泡仲有兩隻軟身少少既
唔用羹都倒得出

速度就兩隻差唔多
咁睇落好似4 代實用啲?不過套裝好似冇
如果岩岩入門你建議買膠囊咖啡幾定半自動嗰啲?
我之前去非洲旅行買落一堆咖啡豆同咖啡粉,應該半自動先至解決得到,但係膠囊好似實用啲,朝早臨出門口返工應該都冇時間慢慢沖咖啡
朝早臨出門口返工應該都冇時間慢慢沖咖啡

你答左你自己了,就算買半自動,你都無時間去搞
除非你改變你起身時間,咁先買半自動
試左限量非洲啡espresao, cremma 比較快散, 酸度唔高, 花香味幾出, 應該岩美式/espresso 飲多啲,加奶好似浪費左
非洲既豆用黎整手沖會好啲
不過你放左咁耐走哂味啦

Nespresso 賣點係簡單方便
其實你新手入門又對espresso 好有興趣可以整架機試試
另外平平地買個staresso/nanopresso玩粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞