[Capsule] Nespresso 用家交流(5)

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
我覺得最百搭係arpeggio, 可以試咗佢先
starbucks cupsule 都係香港代理?
唔係香港代理,但評價好似一般
我買左條 Starbucks Espresso Roast 試
但覺得唔係幾得
Nespresso個啲單飲好飲好多
用咗nespresso 成年我都冇試過third party 果d,睇完review 已經冇咗試嘅衝動
用capsule係未沖唔到Starbucks/Pacific個口味? 得試過加糖加糖漿都出唔返係岀面飲caramel latte陣面
Nespresso個保養我覺得值得俾多幾百
之前試過壞機 打上去hotline約叫人上黎拎機去整
拎機果時佢會帶多部同型號俾你用住先 整完又會送上門
好正,保養
兩年免費咁做?
係帶同型號咩 佢借部pixel畀我咋喎
你沖幾大杯
試吓拎兩粒高強度沖多杯睇睇
低強度一加奶就會好易蓋左個啡味
低強度我覺得岩飲美式
ice capsule 整完espresso 雪佢兩三個鐘仲keep 到crema, 直接加凍奶好好飲
已經過左太耐唔太記得了 佢有問我咩型號
不過我果部係pixel
想問而家開始買capsule 係咪儲唔切nespresso pass?
係呀,年頭再開始啦
原來係咁 唔該晒你呀巴打
普通杯咋
因為我歌部係自動加奶
但超級苦 已經係用caramel capsule
唔知點整先整到岀面陣味🤥
兩粒capsule加凍奶做底
基本上latte就係咁
冇可能係有好大分別
你要整色整水埋加啲濕鳩caramel醬上去
但間間啲caramel都唔同
你要自己搵岩
caramel capsule根本唔重要
同埋你唔飲得苦味加多啲奶
最緊要係你要starbucks感覺就加重冰
再dilute返哂成杯野既味道
想問你哋啲capsule通常儲幾耐先拎去回收
都係要試吓嘅。
真係要對比下先知道咩嘢係好
星屌隻nespresso 已經係nespresso 授權做,所以capsule 啲料都完全一樣,唔似出面3rd party 用第二隻capsule
今期2隻凍咖啡capsule 都唔錯
飲左幾款capsule (arpeggio, ristretto, columbia,
Envivo Lungo) 都覺得分別唔大, 係咪我味覺有問題
at least 試唔出有果香
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞