[Capsule] Nespresso 用家交流(5)

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
唔夠係差幾多?
唔同capsule 咖啡粉吸水量都唔同
唔可能粒粒都出得足
你睇吓淨出清水係咪次次都差唔多量就得
好多人比個14粒capsule試飲裝誤導
明明全世界係成set跟機必有
除非買二手

而家好似終於齊番哂款
個迎新優惠應該回復正常喇掛

不過大家唔使咁急住要架
只不過係送一對杯姐
若果為個杯買落啲唔啱味既啡真係得不償失
哩個盒係咪得welcome offer先會送?
係呀,非賣品嚟
我已經換左杯
如果單買個盒又好貴
10枝送個set杯值$250
nespresso 既crema 係假既,只係高壓氣泡,扮espresso crema

不過真正既crema 其實都只係高壓出黎既co2 黎
負評我都係咁講,fake crema 係公開既秘密

就算係espresso 機都係可以用pressurized portafilter 做假crema

而且nespresso 既crema 同真正既crema 有好明顯分別,攪拌真既crema 會融入咖啡入面,但nespresso 既crema 係似好杰既糊仔咁,一patpat
個盒有咩用 又阻掟
買個玻璃樽擺晒入去仲靚啦
酸到飲唔落
係咪佢特別啲
想試吓飲手沖又怕隻酸味同Columbia 差唔多
去K11 用coupon 買啦
半價
個杯其實無撚用
Ikea 都係$10隻一樣樣
今朝拎左包ucc掛耳試沖
佢味道寫係偏酸
唔知我衰邊樣
沖出嚟飲落同檸水冇分別

用92度熱水140cc
可能我落水唔穩定掛
因為佢係仿手沖掛耳
範圍大少少難控制
可能係落太大水
佢得8g粉又淺好難控制每次注水量
一落水就過哂位
買左呢包

個說明寫140cc我照跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞