[Capsule] Nespresso 用家交流(5)

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
Starbucks 啲屎水都200-300mg一杯啦
大杯好似有3 shot?
聽講係啊
不過Starbucks啲品質唔太隱定
有選擇情況下都唔會買
自己沖三個shot都係十幾蚊
星屌而家聽講已經用左全自動,壓粉都慳返
6蚊一shot先18蚊,加埋奶咪頂盡24蚊杯
Napoli 真係似意大利飲開嗰啲espresso
重味+重咖啡因
粉都唔使壓
咁個barista 有撚用?
打奶,但多數用外賣杯,拉都唔使拉
唔使壓粉 唔使拉花
淨係隊支槍打吓奶 吱吓糖漿 加下冰

我企埋位都識做
我都係係佢官網Q&A見到
岩岩見你咁講 望一望包裝
可能巴打你計錯左誤會左 因為napoli 佢寫 109 / 25ml
india我就見到 105 / 40ml
napoli計返落espresso, india計lungo, 可能都係 50-60

每粒粉囊的咖啡因含量是多少?
咖啡因的含量視乎頂級品咖啡種類而定,取決於Robusta咖啡豆的比重(Robusta咖啡豆的咖啡因含量較Arabica咖啡豆高)及咖啡粉囊的重量。

• 每杯 Ristretto 濃烈系列咖啡(25毫升)的咖啡因含量介於60至80毫克, 然而Robusta咖啡豆比重極高的Kazaar咖啡則屬例外,其咖啡因含量達120毫克

• 每杯 Espresso 濃縮系列咖啡(40毫升)的咖啡因含量介於50至70毫克

• 每杯 Lungo 長杯系列咖啡(110毫升)的咖啡因含量為60至80毫克, 然而Envivo Lungo咖啡則屬例外,其咖啡因含量達110毫克

• 每杯 Decaffeinato 低因系列咖啡的咖啡因含量為2至4毫克

所有專業系列咖啡的咖啡因含量為每杯50至100毫克, 而每杯 Decaffeinato 系列咖啡的咖啡因含量為2至4毫克

咖啡「強度」與咖啡因水平無關係。咖啡因是一種無色無味的物質,遇到水後即會釋放出來,所以咖啡中加入的水越多,咖啡因含量亦越高。咖啡「強度」由以下三種指標所組成:

口感--- 咖啡在口中的醇厚度及重量。口感重的咖啡會較醇厚,相反,口感輕的咖啡會較輕盈。
苦味--- 想像黑朱古力、烘烤的可可,咖啡的苦味會較強。
烘焙程度--- 咖啡的烘焙程度會影響咖啡風味。 Nespresso 以烘焙程度、口感及苦味來定義咖啡強度。
換言之, 咖啡「強度」愈高代表烘焙程度愈高, 所以咖啡口感會愈重愈醇厚, 咖啡的苦味亦會較強。
多謝巴打資訊
不過超過25ml之後嘅咖啡都仲係萃取緊粒capsule咖嘛
唔會25ml之後就變咗其他物質
同埋佢呢句:
咖啡因是一種無色無味的物質,遇到水後即會釋放出來,所以咖啡中加入的水越多,咖啡因含量亦越高
應該都表達咗無論沖咩水量,個咖啡因含量都唔會因此減少(我估咋),
如果水稀釋唔到咖啡因,
又照佢咁講係因為水而令咖啡因溶出嚟的話
咁應該只要係用個粒capsule沖出嚟嘅嘢
個杯嘢個咖啡因應該都唔會因為用多水而少太多。
當然人體final攝取到幾多又係另一回事
不過佢個包裝又咁寫109/25ml,的確令人有啲confused
我買621迎新送6 set杯碟
巴打加奶飲定expresso啊?
呢排wfh我通常飲兩杯
第一杯espresso醒神先
第二杯latte macchiato慢慢飲
我呢排一日兩shot,feel到自己少少心律不整
佢咁寫的確係幾亂
心諗唔通加 2L 水落去就會 "咖啡因含量亦越高" 咩
你都講得好有道理 109/25ml 其實咪即係109/40ml ?
即係差唔多 ? 搞到我都有d混亂添
不過咁多隻唔講, 佢講kazaar 同envivo講到特例, 仲高成 幾十%咁
又好似真係特別勁
真係要問下佢地點計先知
都會加少少糖 同加d黑白奶落去 貪方便
真係齋啡既話對我黎講重口左d
沿機經粒capsule出水就愈多 , 如果沖完出黎就咁加水就唔會上升
Espresso幾多個shot??
咖啡因的含量視乎頂級品咖啡種類而定,取決於Robusta咖啡豆的比重(Robusta咖啡豆的咖啡因含量較Arabica咖啡豆高
所以kazaar envivo Napoli India 呢類根據建議沖法,一粒都有100-130mg左右

不過其實都係睇你個人受得幾多咖啡因姐
而且最緊要係千祈唔好空肚飲啡

我自己就一日盡量唔多過3杯
頂盡用4粒(有時double shot)
夜晚盡量唔飲or 用decaf

雖然有時夜晚六七點啡癮起頂唔順都沖杯正常espresso
不過又唔會影響到睡眠喎
Ristretto size 一shot喺25ml
Espresso size 一shot喺40ml
Lungo size 一shot喺110ml

如果你部機得兩個制
直接㩒細杯已經喺一shot espresso
哈哈,我以前完全唔飲咖啡
因為飲襯都會手震唔舒服。
呢幾年開始飲,飲到已經無乜反應
有時反而唔飲訓唔著
因為25ml同40ml都喺相差15ml only
嗰15ml繼續用同一粒沖
我諗應該唔會令個咖啡因少成半掛
我問得衰。
我想問巴打每次飮幾多個shot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞