[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(5)(可能係結局post?!)

1001 回覆
311 Like 3 Dislike
(八十一)續二 (連登250正皮加更)
說到這裡,天使捉起了我其中一隻手,然後把它攤開了。

「歷史其實一直都喺你嘅手中出現緊變化,而到底最後要變成點,決定權都係喺你嘅手入面。」天使用手將我攤開的手收成拳頭,然後說:「相信幸福嘅人,先會得著幸福。希望你可以捉緊呢一份幸福,順利完成穿越。」

「多謝你。」看著握緊的拳頭,我衷心地向天使點頭致意。

天使微笑著看我,問:「咁你打算點做?」

我漫不經心地聳肩一笑說:「反正今次唔講可能以後都係無機會講,所以我無咩計劃,諗住有咩想講就講哂出嚟。」

「呢樣對你嚟講,已經係最難嘅嘢嚟啦。」天使滿意地點點頭地笑。

「我知道要我完成哂我嘅回憶載點,你先算任務完成。好多謝你幫咗我哋咁多,我應承你,如果今次我唔成功改變啲咩,而且我又可以平安翻到嚟現實,我會聽你講,去埋我同阿晴最初相識嘅回憶載點,等你可以正式完成任務。」我一臉不好意思地對天使說。

天使笑著搖搖頭說:「愚蠢嘅人類,唔好諗埋啲衰嘢啦。」

聽著天使「愚蠢嘅人類」的稱呼,不知為何此刻多了一份親切感。

天使看著我問:「咁你準備好翻去未啊?」

「嗯。」我用力了點頭一下,站了起來。

天使將手輕柔地放在我的頭上,然後說:「我會將『阿晴結婚日』嘅回憶載點勾出嚟,只要你叫出我哋用開嘅暗號,就可以穿越翻入去。當然,如果回憶載點令你嘅大腦記憶出現排斥,反應就會即刻出現。所以,我只可以希望你平平安安。」

我點頭表示明白,同時輕輕用手握住了阿晴在病床上冰冷的手。

此時,我的唯一希望,就是能夠在再次平安回到現實時,握到阿晴帶有溫度的手。

我閉上眼深呼吸了一口,讓自己最後一次感受這病房中充滿死亡和遺憾的氣息。

我決意要告別這種氣息。

這次,我要親手將阿晴從死亡的命運中拉出來。

她的幸福,由我來負責任。

噢,不。

沒有她,沒有我。

是我們。
我們的幸福,由我們來負責任。

我霎然張開眼,即使眼前沒有鏡子,但我也能感受到自己眼神傳出的堅定。

「出發啦。」天使對我點了點頭,並給了我一個帶有祝福與肯定的眼神。

「天、命、最、高。」我平靜地,讀出了這四個可以改變命運的字。

強光,就在語音剛落的一刻從天使手中冒起,直把我整個人吸入光中。

在強光之中,跟以往光得連眼都張不開的情況並不相同。

這次的光柔和得很,讓我不期然地把眼打開。

雙眼睜開的一剎,我看見了漫天花雨。

而花雨落下之時,我隨手拈來了一片花瓣。

花瓣上,竟然是我在中學禮堂學生會大合照時,將阿晴一把拉到身旁的畫面。

我立即定睛看著身旁飄落的花,然後發現每一片花瓣,都是我與阿晴的回憶片段。

學生會。
舞會。
Mayday Cafe。
摩天輪。
長干橋。
律師樓。
長洲。
迪欣湖。

回憶尤如飛花,盡在眼前飄揚著,圍繞在強光中的我。

這些飛花,在空中交織出一朵盛大的花。

就在此刻,大花的花瓣逐漸張開,在花蕾之上,是一個定格了的畫面。

畫面上,有一個能望到海景的窗。

我認出了是阿晴結婚日這個回憶載點的起始畫面。

我不作他想,毅然就往花蕾之中一躍而去。

大花的花瓣,緩緩合上。

而我知道,最後一次可能改變阿晴死亡的機會,將要出現。
劉華後生都ok
順帶一提, penana 2150 likes目標已過, 所以聽晚夜更會由2000字起跳。
當然大家放心, 字數唔會為打而打
感謝有份上penana嘅大家支持
覺得Owen好慘都唔知前世做錯咩
新加更規則:(基本一更係1000~1500字)
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係300正皮

Penana暫停加更機制,不過大家喜歡可以繼續以Likes支持

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以去留個言或者打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
仲想睇多啲呀
解釋下點解停一停Penana先,
因為目前我都睇緊之後嘅文有幾長,
我擔心加更會令出文出到唔三唔四,
所以我暫時會計咗上一更先,
之後諗好再同大家講下
之後仲有佢出現架!
今夜仲有一更!!
幾點!!!
一點前有
到時再見
放工又有文
Btw今日有巴打提起ff下拍戲選角,
突然諗到 古天樂做死神都正
今日係爆肝日
突然諗到寫咗 希望大家有畫面少少
捱到有人搵我出書嗰日
第一時間去買
時間巴多謝你
個故真係好高質希望最後係happy ending啦
多謝你支持啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞