[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(5)(可能係結局post?!)

1001 回覆
311 Like 3 Dislike
士多啤梨絲揾哂出嚟 仔細望下就望到啦
我都覺
一起身就見到開咗估
全靠你搵哂料
大家好,趁未正式出文,賣下廣告先
如果大家記得同有睇,應該知道我之前無無聊聊就參加咗個創作挑戰!
而今日我出咗第二回嘅故事啦!
如果你鍾意我呢個「跳海故」,歡迎你都去睇埋呢個故事,無論風格同設想都好唔同,但亦係我自己好喜歡嘅風格
睇完,如果你鍾意同埋期待有下一回,歡迎你俾個Like支持下我架
第二回傳送門:
https://www.penana.com/story/64902/%E5%A4%8F%E6%97%A5%E7%9F%AD%E7%AF%87%E9%80%A3%E8%BC%89%E6%8C%91%E6%88%B0-%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%9B%9E-%E6%89%BF%E6%8E%A5%E7%AF%87/issue/16

如果你無睇第一回,歡迎睇翻先:
https://www.penana.com/story/64902/%E5%A4%8F%E6%97%A5%E7%9F%AD%E7%AF%87%E9%80%A3%E8%BC%89%E6%8C%91%E6%88%B0-%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%9B%9E-%E6%89%BF%E6%8E%A5%E7%AF%87
士多啤梨絲好有心機,
copy哂啲「咁點解」出嚟
5日前貼左係舊post
大家都好有心機
好勁
話說番外既話吾可以兩個都寫咩
蕭揚同死神都想睇
(七十八)續
這時候,天使輕力地把手放在我的前額上,溫柔地說:「雖然我唔明阿晴叫我向你提起呢件事嘅目的,但如果呢件事真係可以幫到你哋,我好願意做。」

天使語音剛落,手上微微使勁,我就感到眼前一黑,然後在漆黑中看到了前方有一個像電影院般的大屏幕。

大屏幕上,正以快鏡上映著我在各個回憶載點所做所講的每個片段。

我明白,天使是在協助我去回憶起,阿晴在每個載點中留下的說話。

屏幕上的畫面快如流星,但每當阿晴「咁點解」的一句出現時,畫面總會暫停片刻,然後才繼續飛快。

在天使的幫助下,九個載點,九句說話,再次呈現眼前。

「咁點解,你就唔願意做多一步,用主席嘅身份親手去實現佢呢?」
「咁點解,我好到往事不計咁同連卡都無嘅你跳舞,你又唔多謝下我呢?」
「咁點解,我覺得後半日嘅你,好似同朝早仲有平時都有啲唔同嘅?」
「咁點解,一件咁幸福嘅事唔可以用最直接嘅方法去講出嚟,令兩個人都明白大家嘅愛意,然後俾兩個人一齊去分擔呢份愛意嘅重量呢?」
「咁點解,佢咁幸福平時有咁多男仔追,但都要特登嚟害你呢?」
「咁點解,二十幾歲嘅我同邊個食飯都要聽你意見啊?」
「咁點解,人喺年月之間,唔係學到對抗命運,反而係妥協呢?」
「咁點解,你哋靜靜雞咁傾住計行過嚟嘅?傾緊咩啊?」
「咁點解,你唔好好哋搵個人陪你一齊追夢呢?」

每句說話,都伴隨著那時候的畫面一同出現。

學校的天台、聖誕的舞會、Mayday Cafe的露台、大阪的摩天輪......

每個畫面,都是難忘又心痛的回憶。

所以,我實在是難以想像,我要失去這一切記憶的滋味。

但話說回頭,其實天使是沒有說錯的。

這九句說話,看起來確實無關痛癢。

即使每句說話都有它的重要性,但也是在那時候的回憶載點已經發揮了,為什麼阿晴要天使現在再把事情重提一遍呢?

照道理說,死去的阿晴不能跟我對話,所以她和死神爭取這個「每個載點說一句話」的機會,理應是會把握機會向我說出最重要的話,而不是現在這些看起來像閒談的句子吧。

慢住。

最重要的話。

阿晴的聲音突然在我腦海中響起:「愈重要嘅嘢,人總係想收得愈深㗎啦。唔係咩?」

當我想到了這句說話時,我馬上做了一個決定。

「你可唔可以俾我聽多一次嗰九句嘢?」我對天使說。

同時,我把手機掏了出來,然後將天使重播中的九句「咁點解」一一寫在手機中。

我猜,這九句句子,是一個謎題,一個深藏著阿晴死前最後信息的謎題。

阿晴應該是為了不破壞天使所訂下的規則,所以用了這樣一個曲折的方法來傳遞她的心意。

「愈重要嘅嘢,人總係想收得愈深㗎啦。唔係咩?」

所以要明白她的心意,就要解謎。

解謎方式,一如以往。

Lucky 7。

當九句句子寫在一目了然的手機上時,我細看著這九句句子,並在旁邊記下每句的第七個字。

當九句句子的九個單字被抽了出來的時候,我知道自己猜對了。

但我的手機屏幕,同時也被淚水沾濕了。

九個回憶載點,九句說話包裝,目的就是藏住了一句阿晴死前給我的遺言。

「願 往後幸福 歲月靜好」
多謝你支持哂佢兩個
其實寫哂都得 不過應該無咁快出 完咗呢個故之後 好可能會俾自己放下假先
真係好有心機
今晚加更會再有文 到時再同大家見面
估中阿晴心情嘅大家都好叻啊
雖然已知答案,但樓主都寫得好感人
好彩知咗都仲覺得好睇
一路睇緊f1 一路等緊樓主出文

本來諗住完故先留言,但今次真係頂唔順要讚
樓主啲伏筆真係好撚黐線
樓豬啲伏筆好勁
想學
奇點巴又見翻你
多謝支持啊
有驚喜就好啦
我小兒科啦
快d 出曬佢啦 睇到心入面滴血啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞