[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(5)(可能係結局post?!)

1001 回覆
311 Like 3 Dislike
又得啫
今晚仲有
最後真係神智錯亂
結局開去新post都好
推得爆就爆啦
阿軒變痴線佬 完
想同阿軒講:「唔夢想,又何來夢想成真呢?」
就算微乎其微 點都返去試一試啦
阿晴仲等緊你ga
誰人能像我不斷為夢幻喝采 而此刻始終相信有希望存在

快d 出文啦 樓主 唔好拖我地啦
希望阿軒收到
今晚就有啦 唔拖唔拖
其實假設樓主套嘢拍得成電影/ 電視劇- 有無ff 過邊個演員係男女主角etc
Waaaaa真係無諗過
你咁問要諗下先
大家有冇覺得邊個啱
我覺得babyjohn蔡瀚億做九公可能幾有feel
放飯推下
吳肇軒 做阿軒?
都有feel
反而女角難諗
多謝時間巴幫推
王思敏 (sadiebyng) / 蔡思韵/ 蘇麗珊/ 王淨?
有諗過蘇麗珊做阿晴
咁咪變差一點我們會飛 2.0

楊天宇做蕭揚?
(八十一)續 (夜更)
聽起來,成功的機會,微乎其微。

可是。

「即使改變唔到阿晴嘅死,我都可以改變到另一樣嘢。」我釋懷地笑著說:「我至少可以親口同到阿晴講一句『我愛你』,同埋俾佢喺死之前知道,即使係點樣嘅佢,佢都會係可以帶俾我幸福嘅人。」

天使聽了我的話,一時間沒有接話,只是低著頭在沉思。

「其實你講得啱,我一直都好鍾意阿晴,由第一眼開始就已經鍾意佢。

但一直以嚟,因為怕、因為擔心,我都唔敢去表白。

直到失去咗,我先發現,有啲嘢其實應該一早講;有啲責任,其實一早應該由自己去負責。

你講得啱,若果想得到幸福,其實,就應該由我同阿晴兩個負責,而唔係只係假手於人,寄望由其他人去陪自己愛嘅人去得到幸福。

我一直以嚟都話,無夢想,邊得嚟夢想成真呢?

但原來有夢想係唔夠㗎。

有夢想之後,就要親手將佢實現出嚟,只有咁樣,先可以夢想成真。

而一個人嘅力量唔夠,所以,我需要同阿晴一齊努力。

所以,即使我都係改變唔到阿晴要死嘅命運,但我至少要俾佢知道,佢無愛錯過我,而我,亦一直以嚟都咁愛佢。

我好想,俾佢知道,佢唔需要再自己一個苦苦堅持,因為,我哋可以兩個人一齊堅持。

呢件事嘅最後可能我會完全失憶?或者有其他影響?

但係,今次我想跟自己嘅心意去做一次。

自己嘅幸福,永遠都唔應該交俾人哋去負責。

所以,我想由我自己去決定自己嘅幸福,仲有為我最重視嘅人帶嚟幸福。

我覺得,刻意忘記傷痛而建立嘅幸福只係自欺欺人。

以前,當我面前有99%成功機會嘅時候,我都唔敢去為阿晴帶嚟幸福。

但係,而家嘅我明白,其實,機會唔係必然嘅,話有就有,話無就可以無。

今日,我情願揀為咗最後呢1%嘅可能去換我同佢真正嘅幸福。

我嘅幸福,就只有阿晴,所以即使只有1%成功機會,我都要試。

我要,再追阿晴一次。

你放心,今次同之前嘅穿越唔同。

因為唔係由我去守護阿晴。

今次我唔係孤軍作戰。

今次,係由我同阿晴,一齊去守護我哋嘅幸福同未來。」

在我說話期間,我發現自己不知不覺間握緊了拳頭,整個身子也在微微抖動著。

對上一次有這感覺,好像已經是在中學時代將要進行班際籃球賽決賽的時候。

這抖動並不是來自緊張或害怕,而是對終於可以面對最重要一戰的興奮感。

這身體的抖震正在告訴我,我已準備好跟歷史的自動修補力量開戰了。

「好啦,既然你有咁嘅決心,我唯一可以做嘅,就係支持你。」天使的溫柔笑容終於重現臉上:「的確,未來係點係無人知道嘅,可能你只需要做出少少嘅改變,結果已經可以改變好多。」

得到天使的認同,我不禁感到安慰。

「我啱啱諗到,阿晴結婚日呢個回憶載點之所以會出現咁大嘅唔同,其實一切都係嚟自你嘅努力。因為你趕走咗盧業成、盡力咁為阿晴搵一個新嘅伴侶,甚至將你同阿晴嘅相處之道同Owen分享,最後先會出現咗阿晴同Owen結婚呢一個全新嘅結局。

而且,喺每個回憶載點入面,其實你亦都改變緊阿晴心入面對你嘅感覺。喺穿越時空嘅過程入面,雖然你睇唔到阿晴心入面嘅反應,但你同佢共舞、為佢完成生日願望、摩天輪嘅表白、趕走intern嘅追求者、長洲渡假屋嘅對話,仲有好多好多由你帶嚟嘅新片段都會令阿晴對你嘅好感增加。
我想講嘅係,雖然你哋因為心入面嘅退縮最後都係無一齊到,但係,唔代表你曾經穿越嘅努力係白費嘅。

假如你跟住落嚟決定要穿越去阿晴嘅婚禮,你以往所做嘅都會成為你嘅基礎。

所以即使以前嘅改變唔多,但歷史的確不知不覺間因為你而改變緊原有嘅軌跡。」
個人建議,因為PENANA係每個章節都可以LIKE,換言之其實兩三個人LIKE晒就可以完成150加更個任務
希望可以高難度啲,唔想作者爆肝
提前開始夜更
多謝你關心我個肝
我要happy ending呀樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞