[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(5)(可能係結局post?!)

1001 回覆
311 Like 3 Dislike
(八十一)
我的想法,來自於剛才的回憶過程。

「全新的伴侶、全新的婚紗、全新的教堂,甚至是全新的婚禮。」

剛才想到這裡,我突然就想起了那時候當我進入了「阿晴結婚日」的回憶載點時,我完全不覺自己在穿越時空,反而更像是走像了一個全新的歷史中 。

因為阿晴的伴侶改變了,所以一下子,結婚日的安排也出現了跟歷史完全不同的發展。

當我想到這裡,然後大腦在一瞬間將這個想法連繫到天使的話。

於是我想,若然「阿晴結婚日」的內容跟原有歷史中的內容完全不同的話,那麼是否就沒有跟天使所說的影響大腦的情況抵觸呢?

若我的想法正確,那就代表,除了改變我和阿晴的相識之外,我還有一個可以逆轉我和阿晴命運的機會。

那就是,再一次,穿越到阿晴與Owen結婚的回憶載點當中。

然後,最後一次,把我和阿晴悲劇收場的結局作出改寫。

「所以,送我翻去阿晴嘅婚禮日啦。」

我知道天使已明白我的想法,而當他也沒法肯定地拒絕時,我更相信我的方法是有可能成功的。

「我只可以話,從來都無人試過咁樣做。」天使認真地一邊思考著,一邊蹙著眉說:「你講嘅,感覺上無錯,但係其實阿晴婚禮呢一個回憶載點亦唔係完全同你經歷嘅唔同,例如你、蕭揚、九公同Aiko都一樣係兄弟姊妹團,仲可能有好多細眉細眼嘅事。即使我哋可以估呢啲小事嘅影響未必會令到你完全失憶或者神智錯亂,但同樣地無人知,到底呢啲小事會對大腦嘅影響有幾嚴重。」

看著天使收起了笑容的講解,我明白他確實在為我擔心。

「我唔介意風險有幾大。」我看著病床上的阿晴,幻想著可以再見一次她臉上重現血色,然後對我展露那像小孩子一樣的笑容。

「我啱啱都講咗,歷史入面嘅阿晴,依然係嗰個唔敢相信自己可以為你帶來幸福,唔想阻礙你追夢嘅佢。即使你穿越多一次,你都改唔到佢呢個性格。而且唔好唔記得,穿越時空之後,歷史入面嘅你係會唔記得你做過咩嘅。」天使雙目緊緊地正視著我:「我都好想你同阿晴有一個美好嘅結局,但而家再次穿越同一個載點可以改變嘅嘢實在太有限,你真係值得為咗一個咁微嘅機會去搏?」

「嗯。」我帶笑地點了點頭。

「要改變阿晴嘅命運,你至少要先阻止到佢結婚。即使當你成功穿越到而且大腦無即時受刺激,但你都只係得一個載點,真係可能咩都改變唔到㗎。」天使的語氣有點急促,似乎是他也感受到我非穿越不可的決心,所以想加緊讓我打消念頭。

其實我明白天使現在的擔心。

因為現在並不是50%成功與50%失敗的遊戲。

有可能再次穿越,甚麼都改變不了,這是失敗;

有可能再次穿越,成功改變,這是成功;

但最大可能是,強行穿越換來了大腦受刺激,最後完全失憶或者神智錯亂,這也是失敗。

聽起來,成功的機會,微乎其微。
一路都無留過言,見到就嚟結局,好想同樓主講句,你個故好好好好睇啊,好感動
搶新娘
求婚大作戰
講完愛的宣言感動到阿晴即刻私奔
嚟喇嚟喇
正 快啲追返呀晴
不甘心尤其這新婚 就像玩犧牲
想過搶新娘 阿軒佢講真
多謝你支持同留言啊
見到多一個人話好睇我都好開心
大家似乎已經幻想咗求婚大作戰嗰結局落去
但事情 又點會咁簡單
今晚仲有三更
慢慢睇埋先
快呀!
幾點會更文
今晚應該會
十點
十一點半
一點
三更連發

時間就睇我寫同改幾耐 可快可慢機制
歡迎留言/正皮 打氣
邊間教會
睇嚟仲有轉機,留個言先
No sad end plz
福斯巴
睇就去就知啦atialy巴
Btw多謝你之前成日幫我推po
咁都係一點先返黎睇 好想一次過chur哂佢
辛苦哂
唔夠喉呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞