[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(5)(可能係結局post?!)

1001 回覆
311 Like 3 Dislike
不過先多謝大家, 我見到po1 真係多左少少正皮
有時候 我都係度諗 究竟佢係咪鐘意過我
我都會
推,200正皮
今晚10點半前出夜更
(七十四)續
婚禮順利地完成,而回憶載點的最後,意外地再次出現了一位天使和穿越者。

而他們的話中,竟然令阿軒加以生疑。

這時候我身邊的天使雙眉經已蹙緊了。

「首先係香姨,之後到安蕎、撒拉斐爾......」天使自言自語地沉吟著,「而且呢個載點出現嘅見習天使基斯拿更加奇怪......」

我向天使投以了一個疑問的表情。

「正常嚟講,天使好少會現身同人有交流,所以撒拉斐爾會出現已經有啲奇怪。然後如果你記得,當撒拉斐爾聽到阿軒講『死神帶佢穿越時空』呢件事嘅時候,佢首先係有啲驚訝,但最後係忍住咗啲嘢無講。」天使提起了先前的畫面。

我點點頭表示記得。

「其實撒拉斐爾之所以要忍住,係因為我扮死神呢件事得到咗天堂嘅確認,而為免其他天使有誤會而破壞咗呢個計劃,所以天堂特別出咗一個保密通告,因為咁所以撒拉斐爾先會有意識忍住唔講。」天使解釋著:「但奇就奇在最後殺出咗呢個見習一日嘅天使基斯拿,好明顯佢喺係通告出咗之後先至上任,所以就咩都同阿軒講哂。佢出現得咁巧合,感覺上,好似有人要專登破壞我哋嘅計劃咁......」

我雖然完全明白天使的考慮,可是我見阿軒已進入穿越的過程中,不禁緊張地問:「但阿軒已經翻緊嚟啦,一翻到佢一定會問你身份嘅事,到時候可能會穿煲㗎,點算啊?」

天使氣定神閒地笑了笑,說:「放心,問題係要解決,但爭取時間唔難嘅。」

只是天使雙手在空中一陣彈撥,阿軒的穿越時空馬上停止,轉眼間他已在的士之上。

「我將佢帶咗去早少少嘅時間,應該夠我哋傾下對策。」天使打了一個「ok」的手勢。

「但其實以阿軒聽咗嘅嘢,佢肯定會懷疑你嘅身份,仲有質疑點解佢可以穿越。」我思考著。

「無錯,所以而家嘅方向有兩個。第一,再作新嘅原因去解釋,令佢信服之後繼續接受我哋嘅計劃,去埋『第一日相識』呢個載點度改寫你哋嘅相識;第二,同佢講出真相,好處係至少俾佢明白你嘅用心良苦,但壞處係佢未必會咁順攤接受消除記憶嘅建議。」天使清楚地點明了目前僅有的路向,但可惜兩條都不算是容易選擇的路。

只是,這次我很快就有了決定。

「同佢坦白啦。」我堅定地說。

「你唔怕佢聽完之後唔接受去『第一日相識』呢個載點度改寫你哋嘅相識經過?」天使反問。

「我怕,但係我覺得我同佢之間實在已經錯過咗太多俾對方嘅心意。無論係以前嘅歷史,或者係新嘅歷史。我明白,對方接收唔到肯定嘅愛意係好難受,但其實心入面有愛意但一直都要收收埋埋都係好辛苦。既然我都要死啦,我好想感受一次,俾愛我嘅人知道,其實我都愛佢,係一樣點嘅感受。」我真摯地道出了自己的心聲。

而我心中所想的,就是當阿軒已經盡力了那麼久,他的努力,至少值得知道背後有人一直明白,而且形而重之地看待他的愛意。

同時之間,即使他可能會失憶,但能夠感受片刻來自我坦率的愛意,我也心滿意足了。

「但係,若然佢明白哂所有嘢,佢咪更有可能為咗唔想忘記呢啲嘢而唔肯選擇消取記憶囉?」這次終於到天使不解了。

「如果係咁,就請你同佢講『嗰件事』。」我笑了笑。

「就算講咗,又有咩用呢?」天使這時心裡應該在想,即使提到無關痛癢的「嗰件事」,對事情又有何幫助呢?

「只要係阿軒,佢就會明白㗎啦。麻煩你到時試下。」我微笑一下,對於終於有事情令天使想不明白感到有一點點的自豪。

「好,咁我都預備去見阿軒啦。」天使看著此時畫面,阿軒已一臉驚愕地見著了我燒炭而死的屍身,「我最後要講一句就係,若然到最後阿軒都係唔肯改變你哋初相識嘅經過,我係唔可以強迫佢嘅。而即使改變失敗,你都需要上天堂啦。」

「嗯,我明白,多謝你為我做咗咁多嘢。」我深深向天使一躬,以表謝意。

就這樣,天使化成一陣金煙在我眼前消失,轉眼已顯現在阿軒面前,開始了一陣激烈的對質。

到底結果會變成怎樣呢?

到底阿軒會選擇改變我們最初的相識嗎?

這些我都不知道。

我唯一知道的是,阿軒的出現,已是我此生最大的幸福。

即使我們沒有真正在一起過,但他的照顧,他的明白,每分每秒都是彌足珍貴的。

能經歷新舊歷史兩次被他愛慕的時刻,其實我已賺到了。

如今,我唯一的盼望,就是他能幸福。

他知道我喜歡張愛玲,我也知道他喜歡五月天。

若我們有機會再對話,我想將這首歌送給他作為道別的背景音樂。

「我們都要把自己照顧好
好到遺憾無法打擾
好好的生活
好好的變老
好好假裝我 已經把你忘掉」

阿軒,你經常掛在口邊的是,「唔夢想,又邊得嚟夢想成真呢?」

那麼我最後的一個夢想,就是要你幸福。

請這個夢想一定一定要成真。

請你,一定一定要幸福。
https://www.youtube.com/watch?v=WA3g-cf1LaI

本文導賞曲
聽住睇 更有feel
最新呢篇又一個可以直接成為open end既結局
無錯 如果覺得睇到呢度就滿足嘅讀者可以停喺度
因為之後
咁你睇埋先 大結局之後俾地址你
第九章「生死就是決定在阿晴的手中」完結,
最終一章「生死就是決定在我的手中」今晚開始!
又停起吊癮位
喊左
今晚十二點出150正皮加更
至於今晚有冇再加更 就要睇下有冇善長人翁
引你今晚翻嚟嘛
還以為馴服想念能陪伴我 像一隻家貓
它就窩在 沙發一角
卻不肯睡著
真係愈睇愈sad
仲有幾多篇更先大結局
要啲心理準備
最後一章啦
雖然真係唔知幾時end
我估一星期內end
講起都有少少唔捨得

睇下今晚過唔過到 200正皮 可能又出快啲
BTW
真係要喺度多謝突然收到Penana嘅打賞
好意外 亦好感恩
一直覺得文字有價
無論打賞多與少 我覺得打賞係話緊我聽
若然呢個故出到書 你都會願意真金白銀去支持
所以突然收到兩份打賞
內心好感動

所以好多謝上Penana打賞嘅巴絲
雖然你匿名
但我都希望你見到呢個post
我會繼續加油
出完文先po歌
係 傻豬咁慢左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞