【一文睇清】澳洲優待香港人簽證措施

528 回覆
281 Like 7 Dislike
大把人未搞清楚澳洲移民玩計分制,就以為買張機票就去得打份工住5年搞掂5年過去了,買回程機票當去左程旅行,返黎俾HR問,做過D咩,答唔出因為Local工無人請。分分鐘5年VIsA等於WH續多4年,最多唔需要去農場搞二簽
啱啱grad但係返咗香港係咪都冇機
咁即係只係延長左個visa,搵唔到人請都係冇用
你依個問題同問 點解香港咁多人買到樓 你買唔到係一樣
NZ 人都要達到$53900
真係俾你激死
藍絲同間碟差幾多級
藍都有深淺啦大佬
你要澳洲人再花幾多錢去制定個標準
搞個藍絲計分榜
夠幾多分就係一個合格嘅藍絲
5年你證明到交足稅,留得

搵唔到食就清袋返香港,高招,咁叫同行

呢d 勞工,我都想要
正常 得英國叫有政治義務幫
咁似後生仔媾阿婆,我鍾意你..........d 錢
知唔知醫院工係咪只請PR
唔會擔保international?
依家係咩pathway 無人知
不過用”Pathway”字眼PR好似得等NZ 189 visa
條件係住五年+ 平均年收入AUD 53900
唔駛鬥高分

當然依家仲係估估下,不過最似樣係咁
又做蠢老鼠?
喺大城市53900係ok哪,regional就好難達到
Within 6個月好似可以申請485
冇錯 佢暫時都未講 其實不耐都可以apply pr架 係計分咋嘛
宜家regional不嬲都有咁嘅路比你行,但個問題係你係regional根本好微機會搵到呢個收入
應該係5年就189 visa 無地區限制
3年就 Regional

53900 打散工都有啦
我會咁睇,佢呢個extension 係for啲境內嘅香港人,唔係一啲而家仲坐喺香港諗緊去邊度落腳嘅人

後者當然覺得無分別,一個482先3年使乜貪你俾5年,但個分別係而家onshore嘅TR可以比原本簽證完嘅時間遲5年先走

5年可以發生好多野,有啲人原本可能今年年尾visa就到期要走仲頻撲緊點搞,有啲人可能原本儲唔夠工作時數過唔到skill assessment,有啲人可能未考到英文一考到就可以轉PR,有啲人靠onshore工作經驗加分就可以做190等等等等

以上全部都係身邊朋友嘅真實情況,大部分朋友都覺得有幫助
你去試下就知咩料
稅前年收入呢個數,唔高架喇
響悉尼租好少少嘅區都唔平架
澳洲冇住夠5年可以拎PR呢樣野
你有無諗過
如果你哂錢讀2年書/3年書,5年後skill list改撚左
你係無機會再extend返轉頭

錢,你比左
時間,你用哂
PR,你唔夠分拎(EOI本身已經搶崩頭,個分天咁高)

咁5年後你會點?
申請失敗,錢又無埋,澳洲踢你返香港

咁又咪係人道問題囉……

定係佢地一早打算5年後香港好安全,不存在人道問題,所以你哂左5年時間,你可以返香港?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞