【一文睇清】澳洲優待香港人簽證措施

528 回覆
281 Like 7 Dislike
咪就係 香港人有咩咁把炮
你估英國咩 人地根本無責任咁做
佢唔講呢d淨係講救香港人
段新聞剪出嚟一定俾人屌撚死
冇記錯睇新聞之前有個愛爾蘭人想移民澳洲
點知比澳洲當局拒絕
話佢唔識英文
早年70分係未有單身人士加10分嘅措施,而家計埋應該有80分
咁快就轉咗制 ?
上年612後佢仲問我香港咁亂, 有無識人想去澳洲
救藍絲輸入匪業諜咩?
唔洗驗佢係唔係黃,而係只要驗到係藍就唔批
即係而傢就算個skill入左occupation list都係要有人請左先得?
當然 要過skill assessment
其實分別同以家唔大如果你個科唔係long term shortage 俾你留多5年 10年都無用 灰
我get到個意思係
我都想唔係
本身係澳洲做野既入門條件就係要有PR/citizen
你拎其他visa 澳洲人都唔會請你

利申 考完ielts就會drop eoi排189/190
去啦去啦去到先算啦
年薪高於15萬3,600元?

咁低??
AUD wor
仲要澳洲人工pre同after tax都係低過香港
如果咁都覺得低
證明你係有料之人
歡迎PR五毛全面進場
482有兩種,
長嘅4年簽當中滿足到工作經驗或條件可轉186,
短嘅2年簽冇pathway但可以續一次短簽或者申請長簽,視乎工作職位等,但首先要搵到僱主擔保。

利申,現居澳洲482長簽
擺明曲線引人推po啦

我唔知最終答案係咩,同意佢可能有心留一線,但留意下new Zealand citizen 轉澳洲pr,佢都係用pathway to permanent residence (https://immi.homeaffairs.gov.au/entering-and-leaving-australia/new-zealand-citizens/pathway-to-permanent-resident-and-citizenship)
一句講晒 無撚用
人情同真心幫有咩分別?
Dependents 大部份visa 都包,人道理由
老實講,如果移民去一個英語國家,但係自己又冇心去學好英文同當地人溝通,融入人哋嘅生活,咁移民係冇意思
7news 好撚多人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞