【一文睇清】澳洲優待香港人簽證措施

528 回覆
281 Like 7 Dislike
如果唔係nz 打劫晒d quota走
就唔洗鬥高分 加積咗d高分喺到

你睇返呢兩三年排俾non nz stream個數同16 年或以前個數少咗幾多

Quota少咗係 primary cause
要爭排前就全世界鬥快搏全8 就係secondary cause
讀到第三年
Sorry
你個科唔再係需要職業啦
一係再課金讀多個degree/master
一係留夠五年再走
Take your time
所以我咪話nz stream只係其中一個因素

依家如果再開多個hk stream,大陸人一定屌晒鬼,不過其實都冇辦法
大陸人屌鬼 wfc
Pte 只要過到listening嗰關就okay
你listening 達到ielts 11-12 分嘅級數 就可以pte 79分
到時其餘應該穩過79
好多人都係90 79 90 90
唔係班含家產 我地洗逃難咁走
咁邊忽易
同埋我考ielts其中一個原因就係 ielts有經多online course/materials可以讀
但PTE好似好niche
好多人無grounds咁放淡風
懷疑當中有agent 嬲嬲俾scomo打爛飯碗
有冇人開左tg group?
有無巴打可以解答下我

- 而家485簽證係澳洲Regional住同係Regional做緊野,遲下會申請491
- 上網計過分應該起碼95分(專業人士、IELTS全7)

呢個所謂簽證延長5年對我黎講有咩幫助?
見以前melb讀書識既大陸仔 超嬲咁share 7news係度屌
不過禁入去的確好多澳洲人都 屌又放更多移民

如果比5年 又容易PR 好似真係too good to be true
我身邊都係financials sector
如果有個scheme係可以係sydney做野
我即刻搵headhunt係syd搵工
7news一向都係5毛、左膠集中地

不過點屌都好,政策就已經訂好咗
我想問下ielts academic 要7.5作文 可以睇咩溫
左膠唔係先應該支持移民?
見好多係度講:how about south africa farmers
老老柒柒 我都覺得澳洲主流民意似唔支持多
基本上無,但如果你唔好彩簽證到期你唔想搞491想直接得190或者189,呢5年或者好有用。
如果只要符合條件就可以直接轉永居其實已經好好
依家就算夠分都冇用 仲要同人鬥高分 要排隊
睇數據就知開咗nz stream後排少咗好多
佢每輪排少咗咁多
就搞到d高分人不斷積聚
夾硬推高晒d分

Between 1 July 2017 and 30 September 2018:

12,817 applications were submitted
5,627 visas were granted (44%)
606 visas were refused (5%)
Of the 5,627 visas granted, 2,584 were to primary applicants and 3,043 were secondary applicants. At 30 September 2018 there were 6,584 (51%) applications pending.

Fy16-17未減quota同埋仲係有就派嘅時候都係得21000 左右
17-18 已經減到18000 左右
Kiwi已經佔咗1/3
18-19 佔更加多

好多時stat都解釋到好多現象

唔係我認為我認為就一定啱
其實係點都唔公平㗎啦,呢個世界就係咁,有邊個想收咁多難民,仲要養埋佢哋

假設真係行nz stream個方法,對澳洲政府又可以收多啲税,又唔洗俾福利,根本係雙贏
最鍾意佢地屌鬼
咩叫ielts 11-12 分

我listening reading 都拎過band 9, 係writing 6.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞