【一文睇清】澳洲優待香港人簽證措施

528 回覆
281 Like 7 Dislike
總理辦公室今日發出新聞稿,簡單列明了措施受惠的人士、如何受惠:

留學生簽證

目前和將來的香港留學生,畢業時可申請5年的畢業生簽證,5年後有途徑申請永久居留權。
已畢業兼正持有畢業生簽證的人士,可申請延長畢業簽證,由今日起計加多5年,完結後有途徑申請永久居留權。
到偏遠地區校園讀書的留學生,繼續可在畢業3年後,有途徑申請永久居留權。
臨時技術簽證

目前持有臨時技術簽證的香港人,可申請額外居留5年,之後有途徑申請永久居留權。
將來持有臨時技術簽證的港人,符合以下條件便可申請5年簽證:
──職位在技術職業清單內,並符合勞力市場測試要求;或
──合資格參加優才Global Talent臨時簽證計劃,這類簽證是給予年薪高於15萬3,600元、具出眾才能及獲僱主擔保的人。
將來持有臨時技術簽證的港人,亦在5年簽證完結時,有途徑申請永久居留權。
吸納最有前途人士

政府會透過優才計劃(Global Talent)和商業創新及投資計劃(Business Innovation and Investment),吸納香港最有前途的人士。這兩項計劃均有永久居留權。
這些計劃會優先處理港人申請,並有一名優才計劃審核官員專門處理港人申請。
吸納生意

政府會推出新措施,來吸引香港的出口商到澳洲。除了經濟誘利外,政府亦會向這些生意的香港骨幹成員,提供永久居留的途徑。政府特別針對目前計劃將總部撒出香港前往民主國家的企業。

澳洲當局未今未解釋何謂「有途徑申請永久居留權」,本台正就此向內政部查詢。

https://www.sbs.com.au/language/cantonese/zh-hant/safe-haven-offered-to-hong-kongers
與其話未解釋
不如話故意模糊化
保留最終解釋權
留名⋯⋯英文唔得,出曬事
其實香港人不嬲都有途徑申請澳洲永久居民
重點係佢個有途徑係咩意思
澳洲:我地會提供途徑比香港人
現實:途徑門檻係高到仆街 90%都申請唔到
同埋香港大把大陸新移民
咁澳洲點分佢哋係真港人定奶共/紅三代??????
會唔會係喺個有途徑申請入藉果到有背景審查?
畢業後可以留5年, 唔駛搞working visa, 咁你容易搵到正職好多, 基本上住夠5年係可以攞PR, 之後再入藉澳洲

吸引香港學生去澳洲讀書, 賺你3年學費生活費, 啱屋企冇BNO去唔到英國, 又或出嚟做咗幾年嘢想去讀2年master, 又唔想去英國嘅後生仔

至於專材就冇乜幾多人啱, 除非你係醫生護士物理治療師之類
唔洗識
因為唔打算分
佢又冇假定唔係香港出世就係間諜
你知道大把有錢紅二代有香港特區passport
too shit policy
呢個真.
而家都講緊要求95-100分左右
你基本面得70分, 追極都追唔到
重要你要係相關技能科目
你估佢地同中國真係有仇?
係得香港人先會咁執著人地會唔會收藍屍
暫時未講住夠5年會點, 唔好諗住包生仔
擺到明係收有錢人或者係可造之才 喺嗰邊讀緊書同啱啱畢業嘅五年後上唔到位一樣冇得留低 暫時睇黎真係得英國真係幫到班BNO 跟住睇下楓葉國會點做
bno一開始都係話有途徑,之後好多人話要行番t2或者其他現有visa, 呢家係近乎無條件留5年pr. 今次睇下澳洲政府個途徑係點演繹
you said right
好似廢廢地咁
又要想走又唔想益人 但係班狗官家屬全部揸外國籍就唔理 兒登狗
去養袋鼠
仲要喺97前香港出世嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞