【一文睇清】澳洲優待香港人簽證措施

528 回覆
281 Like 7 Dislike
你點解搞亂晒d嘢

本身tss 同graduate visa就可以變5 年

未來去讀書嘅人讀完就graduate visa 5年

上面嘅嘢得tss係employer sponsored喎
唔關事 依家個485 無pathway to PR 年中大把人有野做有工返 唔係澳洲所所需技術項目 僱主擔保(呢個90%無咩可能)
重點係 你本身門檻太高 你比多年都係無用

咁可能有D人轉科讀拎PR 咁本身無多五年都做到
咁你要多5年做咩先? 你多D工作經驗 人地會擔保你? 你幾高分唔係澳洲洲政府所需要人才都一樣

另外就算你夠資格 有條件啦 你夠唔夠分先 依家閒閒地申請PR at least 95
基本超人黎 拎到95 去任何國家都待啦 而你要同班人搶 機會大唔大先
澳洲現有visa extend 5 years
將來working or study visa become 5 years
專材可以係廚師 / 按摩師
有 friend 以前就幫人搞移民
首先幫你搵工搞working visa, 做滿幾年就可以申請移民入藉
最少95囉 無9字頭唔好諗
係真嘅,仲要有95都未必得,因為有好多人同你同分
澳洲呢個visa點睇都係救人用,藍絲洗乜佢哋救
如果開放畀藍絲即係睇錢同技術份上,咁樣對黃絲唔會有着數架喎,多個競爭對手
老實講 唔多睇好 邊有咁益香港人
睇番條片, 官員講吸引資金投資同叫D公司搬番澳洲個樣幾開心
482 tss點會無pathway
186 trt stream咪有

本身要mltssl 先可以轉
而家唔知佢有咩新改動cater

你連人地咩occupation都唔知唔好亂答fake人

P.s. 482 同186 都係employer sponsored
要搵到公司做sponsor
EOI上年轉咗制
當地經驗已經冇太大作用
同埋早幾年70有Offer
今年講緊95先穩陣
變得太急
或者報串
如果讀埋晒啲多大陸人嘅科又成日群返啲香港人大陸人,咁英文真係好極有限
佢係救「香港藉居民」
唔係救黃絲
如果要特別驗屍咁驗藍絲出嚟
好肯定全部人都唔洗走
因為一定會搞到同難民簽一樣一單case都要搞成年
人地講咗current and future students都係
萬幾個係現有統計嚟
我講緊係佢d future temp visa applicant wor
即係本身個人係香港 畢左業好耐 冇拎過咩澳洲現有既temp visa
lee班人就算將來拎temp visa都要employer sponsor先得

變相係一個loop
我諗大部分澳洲公司都唔會sponsor一個temp visa holder

好多人就係因為冇澳洲PR
係澳洲搵唔到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞