【一文睇清】澳洲優待香港人簽證措施

528 回覆
281 Like 7 Dislike
唔係話5年後有途徑申請永久居留權?
途經好大機會跟過依家標準
佢每年都變,真係任佢玩。
你五年前個職業仲係上面,五年後已經可能完全無左。
其實人地都講左 啲香港人係都要人地響晒出黎 至撚大獲係追殺澳洲果班又唔係去....害死晒有決心果班
正一豬隊友...死不足惜
全部tr都有途徑申請pr架啦
咁好正路, 唔通你畢業5年後仲係part time送外賣都畀你攞PR?
咁本身有資格申請到pr點都申請到
比多五年都無用
連紐西蘭人都要行nz stream先有pr,
香港人??
除非你兩公婆都係專業人士仲要IELTS有straight 7 唔係嘅話就算夠分過門檻都有排未輪到你過到去澳洲 依家呢個做法對本身打算去澳洲嘅人直情係賣大包啦
心水清
呢樣最慘
好多人因為咁留唔到
結果個個去啲最穩陣嘅職業
結果推到個分高到癲
對我黎講 個重點5年temp visa都要employer sponsor 同埋係regional
變相都係唔關我事
澳加都係搶晒d優才
冇技能又冇bno班後生要努力d先得
睇下有冇國家可以救到佢地走
其實我覺得某程度上係好事,因為唔寫到咁死先有空間喺最後關頭parng走藍絲,當然亦有可能係佢未諗好details
有政治背景審查咪得囉
畢業後5年包有PR?澳洲冇包過wor
153k AUD
到時可以報串
澳洲大學畢業Temporary Graduate visa, 視乎學歷資格一般可以留2年至4年, 而家畀你香港人留5年搵份正職, 你冇正職冇咁上下收入, 點申請到PR?

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485
推 抗爭Mind Map #快閃文宣 #馬格尼茨基人權法 #流亡政府 #特區免簽地位 7.11-12 初選 #黃色經濟圈
留意返485係冇pathway to PR
要pr都係要189 190 491
多5年唔會夠分
我諗條文未完全寫好,所以先話係pathway
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞