[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
呢款會比較岩香港人口味
多謝巴打
筆直2~3百萬
一家四口有無好介紹
支持一國一制
要求中央收回香港
拒絕基本法!

加速師入 推一國一制
https://lih.kg/2090265
如果買樓花既話一舨都係包裝修 但唔包家私
Manchester 而家你預大約做到5% gross
我個人唔太鐘意liverpool既盤 因為你可以有好啲既choices

借mortgage唔太關你樓價事
2~3百你買到二線頭既cities 好似Manchester 同Birmingham 不過你自住既話最緊要係你想要啲咩
多謝巴打
積極考慮中
希望你可以再寫落去
成日見問人買黎自住定放租,我知會影響做按揭,唔同plan唔同息之類
但排屋好多都2-3間房,住又住唔哂,咁其實可唔可以自己住同時放租呢?

過到去唔夠錢full pay買樓,又未有工作,應該都唔會做到按揭啦?
我知果邊銀行批按揭會計埋租金收入,咁租間房俾人咪一舉兩得?
唔係 我睇曬 好好睇 多謝你
冇咁多錢呀ching
我驚做唔到按揭要full pay

所以揀啲平啲
如果可以我都想做曼狗
啲flats可唔可以養狗架?
如果真係走,要帶埋狗狗走
咁想問下係Liverpool買400-500呎筆直大概幾多?
係網上見flat樓盤寫shared ownership 姐係點樣?係咪有啲叫半租供計劃?
LM
有冇當地二手市場既屋網可以參考下?
巴打熟唔熟愛丁堡,想知嗰頭樓價
唔該巴打
巴打好有心支持
好 冇問題 我盡力回緊所有巴打既問題嫁喇 大家比少少時間我
唔該哂巴打
如果買investment only,遲啲轉自住麻唔麻煩?
或者當租investment property俾friend 住,扣返佢每月回報當平租咁又得唔得?
如你所講 BTL (BUY TO LET) 同 Self living Mortgage係唔同做法 當然 你拎左個self living mortgage 再租出去係可以 但呢個係一個灰色地帶黎

同岩岩另一個巴打一樣啦 如果唔夠錢full pay又未有工 我建議去揾左工先 租住住先 再去打算 又或者係香港拎完mortgage先再過去轉工
多謝你呀 我會努力出post
黃色經濟圈英國版唔代表唔振興英國,同樣要喺英國交稅,貢獻英國社會,但可以抽一部份嘅資源去幫助有其他原因留喺香港走唔到嘅手足

目標唔係要搞小圈子,但文化角度來講每個民族係一個國家都有自己嘅社區圈,只係希望用社區圈嘅力量去回饋返香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞