[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
多謝你簡介,雖然明啲唔明啲
香港人角度其實無咩問題,因為香港d樓一向唔包公眾地方,但换外國心態,人地一向買樓=買地=變landlord, 所以有d人覺得sharehold 有d拉笨囉
我覺得幾好 只要個term 可以比你增加share 甚至最後buy off
一開始冇咁多錢 半買半租 慢慢黎
關於 shared ownership,我作為過來人個人覺得如果唔係冇得揀最好唔好買。以50% shared ownership 為例:

1)即係你有 50% 仲係交緊租俾人。買樓好多時無非都係想上車唔蝕錢交租俾人啫?
2)如果你想賣嗰50%去換樓,你需要先得到 housing association 批准(雖然佢冇乜理由唔批,但係變相拖長咗時間)。同埋買 shares ownership 嘅人本身有入息限制,所以買家唔會好多
3)每次staircase (買多啲ownership)都需要做 valuation,同埋你staircase嗰部分係跟surveyor計過嘅市價去買。例如你前 50% 係 £200k 買(=總值£400k),之後樓價升到£500k,你想喺呢個時候買淨返嗰50%要俾£250k,所以比起一開始100%買會貴咗£50k。當然如果你話樓價跌咁你就賺咗啦,不過另一樣嘢我覺得佢地嘅 surveyor 個 valuation 會高市價少少所以買平咗嘅機會唔大
4)每次staircase 基本上要俾多次所有雜費 (legal, conveyancing, mortgage fee)

當然如果真係 budget 唔夠咁 shared ownership 都係會好過完全俾租嘅,overall 應該點都會平過租同區嘅樓
一來要有人賣俾你喇,二來有d sharehold要每年定每月有d貴用要俾既,呢到要留意。

不過最大優點係平,易上車。我係rightmove睇過非倫敦既市中心位置係24萬港幣可以買到460呎1bedroom如果單身無咩錢係身,去到揾到份pt做,咁幾皮野首期買間咁野落腳先感覺都幾好(前提係治安好喇)
本身plan咗下個學年去英澳/留港讀
而家要睇下pt喺嗰邊有無得做先讀
咁一般international mortgage 要搞嘅
洗唔洗飛去英國搞?

同埋宜家個international mortgage rate大概會係幾多?
巴打點睇而家英國個樓市?
sor講得有啲亂
想知英國多唔多high-rise building揀
如果有 買/租大概要幾錢(見樓豬上面都係hse/矮flat例子)
其實英國起高密度住宅既潛力好大,香港人連龍床盤都買得落,根本唔駛住咁大地方,如果平平地細細地相信已經會狗衝。
Push
想問下睇二手apartment有咩要留意 興唔興減價?
Reading 好唔好?
lm
想問下Manchester Ancoats 個邊好唔好?
[良心經濟圈] 英國物業篇
https://lih.kg/pQEwzOX
#553 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
Freehold 同leasehold 係咪重要考慮因素。是否很難找freehold既物業?
遲下有機會 暫時未見到住
唔明既話可以PM我或者入group問其他巴絲都可以
多謝你解答呀巴打
我研究緊 因為我有D connection係有做開
international mortgage大概3.5%
暫時可以 大行prediction係會keep住上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞