[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
想入行地產有咩方法(係香港做開Property Law 律師樓)
如果倫敦市中心買flat最好較新
三房六七百呎要幾錢
真係想接近番香港環境
想方便
Zone 1 zone 2預返千幾二千萬左右
如果同香港比會係咩區?
佢提過利市最大selling point係球隊
所以有愛既話自住係冇問題
不過差唔多價位既 有其他更好既選擇
類似係咁
放大版嘅中上環啦你當
咁都幾黃金地段
交通方便如果荃灣呢d區又算zone幾?
1000萬樓下有三房嗎?
同埋如果新樓flat既話3房就唔止6-700呎 起碼都7-900呎
當然睇埋你樓層 喺正市中心嘅會貴啲近泰晤士河又貴啲
其實我覺得zone2-zone 3都ok 出返去zone 1都係半個鐘左右如果無delay 但係樓價差3成 zone 2-3 3房 平既6m 7m hkd都有
同埋其實耐左都唔會成日出去市中心 因為你住個邊都會有哂日常需要嘅嘢
話想出去行吓嗰啲都唔會成日去架啦
唔通個個星期都去selfridges new bond street oxfords rd行街咩
如果咁又ok
都係想方便d同多d工種多d就業職位既地方
呢個價好多人賣香港樓已經可以搬去買大d
巴打留意返住flat好多雜費交貴過香港
管理費啊ground rent council tax 水電煤 電視 wifi 都唔野少
人工就得75%
如果你預算多嘅話建議留返d cash 始終搵工都需要時間
thx bro
買樓幫襯香港agent好d定係英國agent好d?有無邊幾間發展商出名質素好
如果要拎一個低interest rate, 大約要住幾耐?定係睇你有無bc?
咁有無話zone 2-3邊個地方好?係校網區又安全方便
好嘅私校好多喺 Hampstead(西北zone 2) 其次喺西南 Richmond/Wimbledon/Kingston 一帶(西南 zone 3-5) 呢啲區大部分都算好安全 尤其係 Hampstead 好多 upper middle class 會住

想睇 State school (grammar school) 嘅話可以參考呢度
https://www.homesandproperty.co.uk/property-news/buying/new-homes/10-of-the-best-london-boroughs-to-move-to-for-good-state-schools-a125451.html
有 BC 甚至 ILR 都會好少少,不過主要係睇你嘅 credit history。所以去到即刻攪 National Insurance,開銀行戶口同埋 credit card(用credit card 先有 credit history,debit card 冇),同埋搵啲要定期要交嘅 bill 盡快去 build up你個 credit history 好重要

唔知確實時間,不過兩三年應該可以拎到個比較低嘅 rate
London 嚟講大嘅發展商我個人比較 prefer Berkeley 同埋 Barratt。Berkeley 行比較高檔嘅路線,不過佢地樓嘅 quality 算係 match 返個價。Barratt 就中高檔,quality亦相對有保障。Ballymore 可能要小心啲,有幾個朋友買佢地新樓都中招 e.g. 地板滲水,喉管/裝修有問題之類
想問下邊度地方適合/推介,講返小小背景,
兩公婆加1個3歲小朋友,將會入學,1個幾個月大bb,太太好怕凍,唔係好想住太凍地方,因為有小朋友,所以想住安全啲友善的既地方。預200000磅買樓,有冇好地方推介?
留名
追晒成個post
想問關於manchester
1. 有無咩區係比較好 in respect of 校網 / 治安 / 方便?

2. manchester有無邊間發展商嘅造工係好?稔住買間供住放租,搵到工就住埋入去

3. 仲有住manchester / greater manchester係咪通常都要揸車?

4. buy and let mortage 係有agent可以幫你做晒?有無話搵邊間公司個credibility 好?因為始終都係佢幫你收錢同追錢

唔該ching
thx, 知唔知成日搞展銷會果d香港agent有無伏
使鬼咩 crosshabour 600k
200-250萬左右
Birmingham係咪一個好選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞