[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
想問巴打 睇過d youtube片論升值潛力的話係咪排屋最有機會賺到?通常聽有兩種說法

1. 穩定租金回報
假設15萬鎊既英國排屋樓如果 近大學區好似有大概750-850磅月租金回報 咁計落都有 6-7%return

2專買舊樓翻新賣出
入手d比市價低既殘舊排屋從新裝修賺差價
想問呢個其實實際執行起黎會唔會好多阻濟 到頭來可能冇乜肉食?

最近英國brexit + covid 匯率跌到hihi你點睇未來匯率走勢? Thanks!!!
想住Tottenham, 有咩野建議

建議你唔好住
咩屋都有升值潛力 最重要都係地區

有大學既地區一般都做到6% 唔難 但如果太近大學 你反而剩係做大學既話 就會冇左一班客仔(young professional and professionals)囉 同埋租比學生有風險 有d人唔鐘意

買舊樓flip好睇唔好食 好多野要做好多野要處理 到頭黎自己搞又唔係 比人搞又係整低番個return
如果你係100% commit 去做flip 係可以 但想handsoff investment 就未必係你想要既野

匯率黎講 唔敢講太多 驚比人binc

我剩係想講個排有個客reserve左個單位 未轉錢
一個星期後跌到8.9 佢個個星期即轉錢 樓都未買 先贏10%
好似都貴嫁 我冇記錯既話 London區囉
semi-detached / terraced 一次過買相連樓盤有無得平
難啲買到
樓主點睇Sheffield 呢個地方? 生活/歧視/樓價/方便程度/etc

想睇house類多
LM
如果去嘅話我諗應該會住Manchester。
點解
我見都係4M幾
雜都仆街
幾錢先買到,有冇得按揭
學生係咪唔使諗喇
How about 租樓?
對英國唔係好了解想問下邊度多香港人住?
即係好似溫哥華Richmond, 多倫多Markham咁
留名等睇話自己唔會介紹樓盤但可以介紹agent 幫你地買。識玩呀

一句講曬唔好買樓花,真係要去就買2 手樓。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞