[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
最多75%
邊啲發展商起嘅new build有保證?
最主要係睇佢track record 同背後資金 同埋唔同地區有唔同developer 比如Manchester有x1 (quality 麻麻) Salboy Birmingham 有Seven Capital, 10m 呢d
果頭新盤2房多數都係around 50-55萬左右
非常詳細既解釋
100萬現金 可唔可以喺Manchester full paid買到樓?
唔想供得辛苦
二手遠少少既house應該可以
我自己就做物管、我老婆就會計。其實無話乜嘢特別life style,至於小朋友......我自己諗住疫症平息啲後過英國實地考察一下,主要都係睇吓校網啦,可能會睇Birmingham 同 Manchester 啦,London生活指數太高驚頂唔住
轉讓, 出租.. 難唔難? (因為香港渴市, 好快)
買間市中心, 出租... 再租市郊大D .. 咁有無得諗? 以租養租... :X

目標搵SEMI DETACHED / TERRACED.. 過下住HOUSE 癮, 咁的話...
維修會唔會好金?

THANKS!!
新po有講呢三個地方 可以參考下
如果你揀既地方係有一定既就業機會其實唔會太難出租 但如果好山卡拉既話就有一定難度

維修保養就要睇壞咩 好似如果壞boiler呢d 都幾貴下
租Studio flat有冇伏?
好似香港工廈咁?
有啲咩terms係齊就等於全包?
我見有D寫住for investment, 即係冇得自住?要經佢放租,回報實質有冇7%?
好似話去到13,14喎,不過當然要全部租出同唔欠租
留名
應謝ching解答
冇伏嫁 英國studio一般都唔會細得去邊 一房同studio既分別就係有冇living room
唔係太明你既意思 全包係包咩?
如果佢sell with tenant 咁你咪要等個tenant 完左約先可以
想問車位方面,係每一戶都連車位定隨便泊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞