[良心經濟圈] 英國物業篇

809 回覆
661 Like 18 Dislike
邊個二線城市係打工仔首選
Shared ownership 你可以當係同人夾份買間屋 比如你買左50% 業權 你係入面住 你除左供樓 重要交租比另外50% 既業主 如果我冇就

你要係BC先eligible 同埋好多限制
我下個post講租啦咁 我開緊工 睇下晏少少打唔打到
打工仔既話 如果唔想去到偏遠地區 可以選擇下Bolton Preston呢d近大城市 又唔係大城市入面 樓價都平好多 但要頂得住番工既路程
揸車點睇?
幫推
揸車既話你要入番D主城翻工 你要預左塞車
唔該巴打
唔該巴打
英國版屯門公路
真心差唔多 我同事真係7點出門口塞
二線城市百幾萬係住返flat?
巴打,稅又點計法呢?其他雜費呢?
正確 但係個D flat係係town centre
以Preston黎計 一個437呎既單位賣緊£110,000 即係大概110萬HKD
推 香港自治法 全民舉報警渣有責
舉報熱線: https://tl.hkrev.info/contact/

金融戰線 BNO準備開通
永久離港 和你提清MPF
百幾萬係咪已經包埋tax 律師費乜費物費
樓主,可唔可以問埋你英國地產易唔易入行
reading
稅有幾種唔同既 但就咁買樓 係要比印花稅 (Stamp Duty)
而拎BC 同拎海外passport係唔同計法 我遲下會再出post講點計
可以用住以下做sample先
£125,000 £125,000 0%
低於 £250,000 £125,001 至 £250,000 2%
低於 £925,000 £250,001 至 £925,000 5%
低於 £1,500,000 £925,001 至 £1,500,000 10%
超過 £1,500,000 超過 £1,500,000 12%
推,實用資訊
未計嫁 Stamp Duty 我岩岩回左個threshold 係點計 律師費你預20K HKD 左右 重有雜費預多一萬左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞